door | donderdag 9 maart 2017 | Biblejournaling challenge 40 dagen | 7 reacties

10 maart 2017 – Johannes 18:33

Muziektip:

Ralph van Manen – Wie gelooft

Het zweet brak me uit tijdens het tekenen van deze Bijbelpagina. Het was net alsof ik de doorns op mijn eigen hoofdhuid voelde kriebelen. Echt waar.

Wat een akelige lange doorns. Wat een griezelig aanwezige rode kleur. Waar ben ik toch mee bezig?! …dat ik mijn vingers zo dur te branden aan het tekenen van een dóórnenkroon.

Dat is een martelding. Dat is bedoeld om te vernederen. Te pijnigen. Onze Koning kreeg een doornenkroon. En ik zit gewoon hier, aan mijn keukentafel, in een waterig zonnetje, omringd door mijn hobbyspulletjes en met een lekker kopje koffie… de takken met grijs potlood te tekenen… de doorns… Ik volg de lijnen nogmaals met een dikkere zwarte pen, de doorns krijgen spitse punten… ik voel ze bijna van binnen. Het doet zo zeer. Mijn Jezus, Iemand die me zo dierbaar geworden is in de loop van het leven… Het is bijna alsof ik de kroon voor Hem teken, de kroon die Hij moet dragen… maar ik wil het Hem niet aandoen!

Mijn gedachten gaan hun eigen loop… Welke soldaat durfde de takken tot een krans te vlechten? Ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken. Het plukken van bramen in het najaar vind ik heerlijk om te doen. Een zonnige middag met een emmertje de wilde natuur in. Maar dan wel met handschoenen aan, lange mouwen en een stevige spijkerbroek om de doorns van de braamstruik uit mijn lijf te weren. En dan nog prikken ze er soms doorheen, die geniepige doorntjes! En dan gaat het om een bráámstruik. Dat is niets vergeleken met de grote spijkerachtige doorns die Jezus op Zijn Hoofd kreeg gedrukt. In Zijn Hoofdhuid!

De soldaat die de doornenkroon op Jezus hoofd drukte, heeft niet geweten dat hij daarmee iets heel wezenlijks deed. Hoe gruwelijk ook, niet om aan te zien hoe de bloeddruppels er langs heen lopen… Genesis 3:18

Jezus kwam om de vloek van zonde te verbreken. Hij heelt de breuk die er tussen God en mens is ontstaan in Genesis. Toen de zonde zijn zwartheid over de aarde uitgoot, kwamen er ook doorns aan de struiken en distels uit de aarde. Het is een onderdeel van de zondeval die Jezus hier op zich neemt om de macht te verbreken. Elk gedeelte van Jezus lijden is beschreven om ons ervan bewust te maken dat niets voor niets was. Niets is zomaar zoals het gebeurde.

Terwijl ik de doorns teken en terwijl ik probeer het gedraai van de takken om elkaar heen, logisch te houden, besef ik ook dat Hij dit deed voor mij. En terwijl ik de pijn bijna voel, voel ik direct hoe mijn dankbaarheid nog dieper in mijn hart naar beneden zakt. Paars, veel paars als de kleur van het lijden en de kleur van koninklijk smeur ik dik op de pagina, overvloeiend naar het rood van bloed. Veel rood, veel bloed. En ook de kleur van liefde, véél liefde… Ik besef opeens dat Hij erbij is en dat ik met Hem in gesprek ben… Ja, Hij droeg die doornenkroon voor mij… en daarom leef ik nu en … wat kan ik anders? Ik teken de kroon voor Hem en … ik aanbid Hem!

Kees Kraayenoord – Is dat, is dat mijn Koning

7 Reacties

 1. Bernice

  Super hoe doe je dat toch elke keer weer..
  Prachtige tekeningen maken en dan de woorden die je schrijft die raken ook zo mn hart. Super mooie vrouw ben je bettuelle!

  Antwoord
  • Bettuelle

   Dankjewel! Zulke lieve bemoedigende woorden!!!

   Antwoord
 2. Sonja

  Wauw, alleen jouw schrijven raak me al diep, net wat je zegt, je voelt bijna de pijn die Jezus heeft moeten lijden en Hij heeft heel veel geleden en dat voor mij, ons.. Dank je wel dat je mij op deze manier er weer aan herinner wat Jezus daadwerkelijk voor mij/ons heeft gedaan.

  Antwoord
 3. Caroline

  Wat bijzonder om het zo te beschrijven……het raakt me diep!

  Antwoord
  • Bettuelle

   Dankjewel Caroline, het raakte mij ook…

   Antwoord
 4. Gerda

  wauw nu ik jou stukje lees (helaas na het maken van mijn eigen creatie) komt die binnen heel hard wat een liefde van Jezus om zo te moeten lijden voor ons.
  elke keer weer ben ik geraakt na jou stukje prachtig met de liederen er bij tijdens de liederen mijn creatie’s maken

  Antwoord
  • Bettuelle

   Prachtig Gerda, ik hoop dat je de pagina dan nog bij een ándere bijbeltekst kwijt kunt! Vast!

   Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This