1 Kronieken 16:11 mét sjabloon voor creatieve verwerking.

Het was de aalscholver, op een prachtige, vroege morgen. Hij stond daar, met zijn vleugels wijd open, op een uitstekende tak boven het water. Zó zou ik elke dag God even moeten opzoeken, bedacht ik me… “Ik zie uit naar de Heer, en Zijn macht. Zoek voortdurend Zijn Nabijheid”… Die middag, weer thuis, zocht ik de Bijbeltekst en tekende de aalscholver. Dat was trouwens hét begin van het idee voor de challenge #invogelvlucht … Het beeld van een vogel. Zo fascinerend, zo prachtig, zo scheppend, zo verhelderend.

“Zó wil ik U elke dag zoeken Here. Ik duik de wereld in, aangesterkt door U. Ik doe mijn ding. Boodschappen. Werken. Gesprekjes voeren. Kinderen opvoeden. En dan kom ik weer even op adem, net zoals de aalscholver. Ik moet opdrogen in Uw Hemelse lucht. Ik moet aansterken bij U… Uw wind moet door me heen wapperen. Die krachtige, sterke wind. Het licht van U moet op me schitteren… dat heilige, warme, gouden licht”…


Een aalscholver duikt naar vis. Zijn verenpak laat veel water door om zo diep te kunnen zinken. Zijn botten zijn zwaar, zijn poten maken wat krachtige korte slagen. Zo vist hij dieper dan een andere watervogel met een vettig “water-ondoorlaatbaar” verenpak. Als de aalscholver klaar is met vissen zoekt hij een plek om te drogen. Het is een mooi en vertrouwd gezicht in het Hollandse landschap. Ze zijn lang een bedreigde soort geweest. De silhouetten van de vogels met hun wijde vleugels, hoog in de bomen of op een hoge paal. Ze zijn kletsnat geworden door het duiken en het water moet eruit.

We hebben Gods nabijheid zo nodig. “Zoek voortdurend Zijn nabijheid”. Hoe kan het toch, als het niet lukt? Wellicht, onderschatten we het belang en óverschatten we de inspanning die het kost. Het is het natuurlijke gedrag van een aalscholver om na het duiken, zijn vleugels uit te vouwen. Zó natuurlijk mag het ook voor ons zijn. Zo, in de drukte en door de hele dag heen, het contact met God zoeken.

Jesaja 55:6 en Mattheus 7:7 en Psalm 105:4 zeggen eigenlijk hetzelfde. “Zoek de Here, en Hij laat Zich vinden” Met zoeken, denken we aan een speurtocht. Iets is verloren of iets is verstopt en we moeten het zien terug te vinden. Dat kan ook best een klusje zijn. Hier, tijdens een verjaardagsfeestje, had ik allemaal kleine speelgoedautootjes verstopt in de tuin. Voor ieder kind zou er een autootje zijn. Maar één auto konden we niet vinden… frustrerend! Ik wist het ook niet meer! Gelukkig had ik rekening gehouden met zulke toestanden dus had nog wel een reserve auto. Na een paar weken pas, kwam ik het autootje zelf tegen. Tjá. Dat is frustrerend zoeken. Deze Bijbeltekst zegt ook: “Roep Hem aan terwijl Hij nabij is” of “terwijl Hij Zich laat vinden”… Het is blijkbaar niet moeilijk om Hem te vinden. Het woord “zoeken” kan ook vertaald worden met “ontdekken, raadplegen, je toevlucht zoeken bij…” Hem zoeken, heeft ook te maken met “Hem leren kennen”. Hem opzoeken, is Hem leren kennen.

Ik vind het ook zo mooi, dat in deze tekst uit Kronieken en ook bij Psalm 105, de teksten eromheen ons aanmoedigen om over de wonderen van God te praten of te zingen. Blijkbaar past dat bij elkaar. God vinden, heeft ook te maken met Hem te prijzen en je te verwonderen over de wonderen die Hij deed. Dat zijn de wonderen die Hij doet in de Bijbelverhalen. Het zijn ook de wonderen die Hij doet in onze levens. De verzen vertellen ons dat we God vinden door hem te danken, te loven, te prijzen, ons hart aan te zetten op “blijdschap” en door over Hem te getuigen … prachtig. God reikt ons zo in een paar verzen aan, hóe we Hem kunnen vinden. Dus niet alleen heel stil alleen met de Bijbel en een kopje thee. Maar ook “wild en luidruchtig” onder andere mensen en in contact met andere mensen.

Creatieve verwerking

Vandaag een sjabloon! EN let op! Ik schilderde de aalscholver in de Bijbel met zwart en bruine tinten. Maar, volgens de vogelkenners zijn de veren van een aalscholver van bruin naar diepgroen, de randen van de veren zijn zwart waardoor ze er wat geschubd uitzien. Dus gebruik je fantasie bij het inkleuren van dit bijzondere beest. Want een inktzwarte vogel in je bijbel, dat is ook zo zwart…

Kijkje in het artjournal van Bettuelle

In het artjournal heb ik de vleugels met goudverf wat meer glans gegeven. Ik schilderde het hier met acrylverf en je zou het niet zeggen máár ik mengde zélf de zwarte kleur van de veren met rood, geel en blauw.

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This