8 januari 2021

Exodus 25 ( bijvoorbeeld vers 5 of vers 13)

Natuurlijk heb ik me voor dit blog verdiept in deze boom. Er zijn honderden soorten maar deze Acacia uit de Bijbel, groeit in de woestijn. Er zijn veel (symbolische) betekenissen te geven aan, of lessen te leren van, deze boom. Hoe de boom eruit ziet, hoe het met de wortels zit, hoe het zit met bewerkbaarheid en duurzaamheid van het hout. Wat de rol van het hout is in de Bijbel… we duiken er maar gewoon in. Ik ben getroffen door Gods zorgvuldigheid en Wijsheid.

Exodus 25. We belanden midden in de woestijnreis van de Israëlieten. Gevlucht uit Egypte onderweg naar het beloofde land “Kanaän”. God geeft hier een opdracht om een tabernakel te bouwen. (Zo mooi, God heeft mensen nodig met een creatieve gave om de Tabernakel te bouwen. Om Zijn idee tot iets prachtigs uit te werken. Creativiteit mag zo’n onderdeel zijn van ons leven!)

De Tabernakel is de tent waarin God meereist met Zijn Volk. Het is “Zijn Woonplaats” hier op aarde geweest. Letterlijk wonen kan natuurlijk niet, Hij zou te groot zijn. Maar Zijn Heiligheid heeft de tent gevuld. Dan kán het niet anders, of deze Woonplaats heeft op alle vlakken diepe betekenissen. Dat er zo’n uitgebreide beschrijving van de bouw van de Tabernakel is, betekent dat we heel goed moeten opletten op al die details. God heeft ons iets te zeggen. Ja, we weten het. Ons lichaam is ook een tent, waarin God woning wil maken met Zijn Heiligheid. (2 Korinthe 5: 1-10) In oude vertalingen wordt het woord “Tabernakel” in dat Bijbelgedeelte genoemd. De vergelijking van ons lichaam met deze Tabernakel in de woestijn, is boven op elkaar te leggen.

Bijna alles in de Tabernakel werd gemaakt van Acaciahout, wat begrijpelijk is! Want het is dé boom in de woestijn. Zijn wortels zijn wel 10 meter diep; de boom zorgt ervoor goed bij het grondwater te kunnen. Droogte en hitte zijn geen probleem, integendeel, daar doet de boom het goed op. Hij groeit én bloeit zelfs. De boom groeit heel grillig. De stammen en de nerven zijn kronkelig. Het is harder dan eikenhout (!) en daarom zeer zwaar om te bewerken. Maar bewerking is zeker wél mogelijk, het resultaat is prachtig en de duurzaamheid is enorm. Vroeger in Egypte werden de farao’s begraven in kisten van acaciahout. Aantasting door insecten en door gevarieerde weersomstandigheden, daar heeft het hout nagenoeg geen last van. Zoek eens naar meubels, gemaakt van acaciahout. De vorm van de nerven, de uitstraling van het hout, zo mooi.

Grillig groeien. Dat wel. Ohja, dat kunnen we als mens ook. We maken wat mee in ons leven. Door toedoen van onszelf, van anderen, door omstandigheden. En we zijn soms ook zo bikkelhard en zo onbewerkbaar, zo schijnbaar onveranderlijk. Maar kijk eens wat God doet! Hij wil ons gebruiken, met al onze grilligheid heeft Hij geduld en kracht om met ons te werken. Zoals die zware zwoegers destijds in de woestijn, een prachtig werk neer hebben gezet met acaciahout.

Exodus 26:29 – overtrek de planken met goud.

God wil in ons wonen. Onze grilligheid kan Hij bewerken tot iets moois. En dán overtrekt Hij ons met goud, óók dat nog! (2 Korinthe 5:4 of 1 Korintiërs 5:53). Bedekt door het bloed van Jezus, dat is een lofgewaad in plaats van rouw. Dat is een bruidsjapon in plaats van een slavenkleed. Dat is het Eeuwig Leven.

De acacia heeft lange doorns. Groeit in de hitte: dat zijn erbarmelijke omstandigheden, zou je denken. Maar de wortel reikt tot diep in de grond, zodat de boom altijd water heeft. Zo wordt de boom ook wel gelinkt aan Jezus’ leven hier op aarde. Zijn pijn en lijden, de doornenkroon met doorns. Doorns: een kenmerk van de zondeval, de zonde die door Jezus overwonnen is aan het kruis. En toch, tijdens Zijn lijdensweg op aarde, was Hij altijd verbonden met Zijn Vader, onze God en Schepper. Over Jezus wordt geprofeteerd: “Als een loot schoot Hij op onder Gods ogen, als een wortel die uitloopt in dorre grond” (Jesaja 53:2)

Dit lied heeft een Hebreeuwse tekst: er staat een vertaling onder! Deze muziek is wellicht even wennen vanwege het oosterse geluid dat erin doorklinkt. Maar, de tekst, mooi. En de tabernakel die steeds in beeld komt in zijn natuurlijke habitat. Let op: acacia’s! Mooi!

Creatieve verwerking

Ik gebruikte een servet waar acaciabomen op staan. Dat servet gebruikte ik óók op de afbeelding in de Bijbel, op de achtergrond, achter de zwoegende werkman.

Hier volgen wat foto’s van het proces. Kennen jullie de techniek dat je een kaartje door de midden knipt, opplakt en de rest van de plaat zélf aftekent? Daar heeft deze techniek iets van weg. Ik heb het servet in stukken gescheurd, opgeplakt met clear gesso en zodra het droog was, zelf de tekening afgemaakt. Ik tekende een enorme acaciaboom op de voorgrond, links. Want, die vormen, dat grillige in de takken, ik vind het fascinerend mooi!

Een tabje met een nagetekend blad van een acacia, later toegevoegd op de rechterhoek

2 Reacties

  1. Petra

    Wat geniet ik toch van je creativiteit, je gave en je uitleg.

    Antwoord
  2. Marjanne

    Ik geniet ook van je blogs. Zo mooi hoe je uitleg geeft over de verschillende bomen en daarmee een verbinding maakt met wat er in de bijbel staat. Ook prachtige liederen erbij. Zoals je ziet, loop ik een kleine week achter. Maar dat vind ik juist fijn om op mijn eigen tempo de blogs te lezen, tot me door te laten dringen en te genieten van de liederen. Deze keer liederen die mij extra aanspraken!

    Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This