Jesaja 41:30 | Deuteronomium 32:11

De adelaar, de heerser, de leeuw onder de vogels.

De adelaar (of arend) is de grootste vogel onder de dagroofvogels, de krachtigste, de meest agressieve. Hij is zeer gewelddadig, voedt zich alleen met lévende prooidieren. Een veelbesproken vogel. Een symbolische vogel, gedragen in wapens van volkeren, dictators, koningen. Een symbool van macht.

We weten doorgaans als christen al veel over deze adelaar en dat is goed. Het is een veelgebruikt voorbeeld, in preken, liederen die we zingen. God gebruikt het dier als voorbeeld hoe Hij ons draagt en hoe Hij ons leert vliegen. Een adelaar vliegt onder zijn jongen om ze met de vleugels op te vangen, eventueel. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik dat nooit met eigen ogen gezien heb. Ook op internet is er dubbele informatie te vinden of het wel klópt. Duwt een adelaar zijn jongen uit het nest en vangt hij ze op als het mis gaat? Of houdt de adelaar inderdaad voortdurend het tórenhoge nest in de gaten? (echt heel hoog, hoog in de bergen in de hoge bomen worden de jonge dieren geboren en gevoed, overtollig voedsel krijgen ze overigens! Ze worden zéér goed verzorgd). Is hij er vliegensvlug bij als er perongeluk een jong kuiken naar beneden kukelt? Het zijn allemaal verhalen die ik zelf niet kan controleren maar… het staat in de Bijbel. En het is sowieso een prachtig beeld van hoe God ons draagt én ons uitdaagt als de tijd gekomen is, het nest te verlaten.

Het tweede wat we weten van de adelaar, is dat hij de luchtstromen gebruikt om hoger te komen en op die manier boven de storm kan zweven. Hij kijkt op de storm neer! Een adelaar vlíegt bijna niet met zijn eigen vleugels, hij láát zich vliegen. Wat een prachtig mooi beeld, hoe we op Gods Wind door ons leven mogen vliegen. Loslaten – de wind zoeken – vliegen en zweven. “Niemand weet waarheen de Wind waait”, zegt Jezus in Johannes 3 tegen Nikodemus. “Zo is het ook met iedereen die uit Gods Geest is geboren”. Nikodemus: een zeer gelovig man die alles al goed deed. Jezus wijst hem daar op: “Nikodemus, jij weet alles al, jij bent zelf een leraar. En nu kom je bij mij, om het te vragen?” Wijst Jezus hier naar de profetie in Ezechiël 36 vers 25-27? De kans is heel groot. We moeten goed beseffen dat de schriftgeleerden in die tijd heel goed op de hoogte waren van de oude Bijbelboeken. Zij ademden die als het ware. Zo doordrengt, zo beleerd. Wat mooi, we lopen in deze periode van het jaar naar Pinksteren toe en ook hier weer, zo duidelijk, een boodschap over de Heilige Geest. Jezus legt uit aan Nikodemus dat de mensen opnieuw geboren moeten worden uit wáter en geest. In Titus 3:5-6 haalt Paulus het ook nog duidelijk aan “Hij heeft ons gered… door het bad van de wedergeboorte en de vernieuwende kracht van de Heilige Geest die Hij door Jezus Christus, onze Redder, rijkelijk heeft uitgegoten” We mogen vrij zijn en vliegen op die wind van de Heilige Geest.

Geef over, laat los, worstel niet tegen de wind in maar laat je maar meevoeren. Zo komt de adelaar hoger en hoger door de thermiek… en boven de storm is zijn uitzicht weergaloos. Boven de donkere wolken waaronder de storm raast, glinsteren de vleugels van het machtige dier in de zon. Machtiger vliegen dan een adelaar, dat bestaat niet.

Creatieve verwerking

Al eerder maakte ik de grote zwevende adelaar in de Bijbel bij Jesaja 41. Daarvan een sjabloon! Deze adelaar kun je uitgespreid op twee pagina’s tekenen.

Kijkje in het artjournal van Bettuelle

In mijn artjournal maakte ik dezelfde tekening als in mijn Bijbel. Wat een ogen joh, wat een kracht, wat een béést. Ontzagwekkend. Een tekentip: hoe donkerder de omgeving, hoe witter de kop.

Die plaat in mijn artjournal van een vliegende adelaar en de hoge bergen boven de mist, komt uit een oud boek met bijna alleen maar zwart – wit foto’s. Door zo’n plaat uit te knippen en er zelf iets kleur aan te geven met wat aquarelpotlood of waterverf, komt zo’n plaatje toch nog weer wat tot leven.

We kennen het wel, het overbekende lied wat in opwekking het nummer 488 draagt, “Heer ik kom tot U… dan zweef ik op de wind, gedragen door Uw Geest, en de kracht van Uw liefde!” Het origineel is in het Engels geschreven door Geoff Bullock. En hij heeft er ook een prachtig licht klassieke variatie op gemaakt die zo’n 7 minuten duurt. Ik hou er van, heerlijk genieten. Mooie muziek, prachtige instrumenten…

2 Reacties

  1. Rolanne Groenendijk Creemers

    🥰

    Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This