Bonus Boom op zondag 17 januari

Handelingen 13:47-49

Dit blog bevat 3 liederen, een blog, en een creatieve verwerking. Meezingen – aanbiddingstijd met God door middel van tekenen en kleuren – vragen om te beantwoorden in je schrijfschrift – genoeg inspiratie en aanmoediging vandaag!

De Berkenboom siert ons Nederland. Her en der staan ze, prachtige witte stammen. Ik hoopte dat de boom ook in de Bijbel zou staan voor de challenge maar ik vond de boom niet. En, nou, we hebben echt hele indrukwekkende bomen gehad. De acacia, de ceder, de cypres. Allemaal zeer majestueuze bomen met een hele geschiedenis én een belangrijke en treffende rol in de Bijbel. Daar is de berk dan eigenlijk niets bij. En dan de vruchten van verschillende bomen van afgelopen week. De vijg, de amandel, de olijf en als kroon op al die vruchten; de granaatappel. Echt. Alles van de berkenboom lijkt wel te verflauwen. Hij lost op. De berkenboom heeft niet eens een vrucht! De berkenboom is hooguit héél irritant door álle troep die ze loslaat. We moeten heel wat opruimen van die boom. De blaadjes, de zaadjes. En heb je zo’n boom dichtbij huis, dan vind je de zaadjes zelfs tussen je wasgoed of in je pan met rijst, frustrerend vaak in de naden van je pakketvloer. Nee, de boom is mooi. Verder niet, blijkbaar.

Maar, in de voorbereiding naar deze challenge toe, las ik in natuurboeken dat de berkenboom een pionierboom is. In magere grond zijn ze opeens van levensbelang. Hun ontelbare, gewichtsloze zaadjes waaien alle kanten op. De dunne bladeren vallen op de aarde en rotten ontzettend snel. Waardoor de bodem wordt verrijkt en vruchtbaar wordt gemaakt voor veeleisendere bomen. Zoals de eikenboom en de beuk. En zoals met veel bomen het geval is, biedt de berkenboom ook veel beschutting aan dieren.

Maar, dat woord “pioniersboom“, dat is prachtig! Wij mogen ook pioniers zijn! “Bereid de weg van de Heer!” moest ik daarbij denken. Zoals Johannes de Doper aankondigde dat de Messias in aantocht was. We hebben soms te zaaien en te zaaien en te zaaien. Sommige mensenharten zijn als verwaarloosde en arme grond… Harten die nooit de diepe en vreugdevolle kennis hebben ontvangen. Altijd maar “soaps en series” tot je nemen is heel slecht voor de vruchtbaarheid van een mensenhart. En als er dan bijbelstudies op je afkomen over koninklijke cederbomen en diepgewortelde palmbomen en rechtschapen ceders. Dat is taaie kost opeens. Die onbegrijpelijke studies proberen te wortelen maar er is geen vruchtbaarheid. Geen water. De grond is arm en de bodem is te zuur. Het mensenhart kan de informatie niet bevatten.

Het is zo belangrijk dat er berkenbomen zijn die hun zaden zaaien. Hun bladeren laten vallen en met de seizoenen van het leven meegaan. Die met vreugde hun zilverwitte stammen laten schitteren in de zon en een woonplaats zijn voor de dieren, waar nog geen andere bomen groeien omdat de grond te arm is. God wil ons ook als berkenboom gebruiken. Heel graag. Want in deze wereld is zóveel armoedige grond.

Ben jij een berkenboom in jouw armoedige omgeving? Hoe dan? Hoe kun je meer uitstrekken naar het getuige zijn van Jezus in jouw leven?

Bereid jij de weg van de Here Jezus?!

Jesaja 6:8 “Wie zal Ik sturen?” “Hier ben ik Heer, stuur mij”..

Creatieve verwerking

In mijn faithjournal of artjournal, dat ik naast de Bijbel bijhoud, verwerkte ik de Berkenboom ook. Eerst een kleine tekening van aquarelverf en aquarelpotloden van een berkenboom nog in blad; prachtige gele herfsttooi! Zo leuk om dan de afbeelding te scheuren in plaats van te knippen. Dat is veel nonchalanter. En scheef scheuren is heel goed. Scheef knippen is niet goed. Dus, plaatje scheuren is altijd een hele goede optie 🙂

Verder verwerkte ik een servet op de linkerpagina. Opgebracht met clear gesso wordt het bijna opgenomen op de pagina zelf. Aan de bovenkant schilderde ik witte acrylverf en vermengde dat een beetje met “gelatos”, een vettig krijtje voor mooie subtiele en warme kleuren in de lucht. Dezelfde kleuren ook op de voorgrond en tussen de bomen. Een berkenboom is een lichte boom; de dunne blaadjes laten veel licht door. Heel anders dan de grote reuzen, zoals een eik en een beuk.

Ik wens jullie een hele fijne zondag!

Kleurrijke groet,

Bettuelle

1 Reactie

  1. Ingrid

    Tja,wat moet je hier over zeggen…….het klopt HIJ is er, overal en altijd.Soms heb je dit “gevoel” ff niet, maar….

    Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This