Zaterdag 25 november 2023

Exodus 6:6 “Ik zal jullie uit het slavenbestaan bevrijden” | Mattheus 26:39 “Laat deze beker toch aan Mij voorbij gaan…”

Dit is de tweede beker die wordt gedronken tijdens het vieren van de Pesach maaltijd – de beker van de bevrijding. Volgens de traditie morst men wat druppels uit deze beker op het servet. Dat staat voor de plagen die Egypte troffen – toen de Farao de Israëlieten niet wilde laten gaan.

De beker staat voor de verlossing uit het lijden. Elke plaag in Egypte trof een god die men in Egypte aanbad. De god van de Nijl, die werd als eerste getroffen. De God van Israël liet zien, dat Hij de macht had over al de andere goden. De Egyptenaren aanbaden ook een god die afgebeeld was als een kikker – de tweede plaag. Zo trof élke plaag een god die aanzien had voor Egypte.

God laat zien: Ik ben God. Er is geen andere God buiten Mij. En Ik verlos je van deze goden!

In Exodus 18 vers 8 tot 11 wordt dit mooi genoemd door de schoonvader van Mozes. “Ik zie, dat de Heer machtiger is dan alle goden!” concludeert schoonvader.

Goden – bestaan zij dan? Het wordt vaker genoemd, dat God boven alle goden staat. Ook in de psalmen kom je dit tegen. Dat geeft toch te denken. Zijn zij niet alleen maar een fantasie, sprookjes, een verzinsel? Het zijn toch stenen beelden, die men vroeger maakte?

“Goden” zijn actief in de geestelijke wereld. Zij zijn geest. Zij bestaan – en komen in allerlei vormen in ons menselijk bestaan voor. Ze zijn demonen, gevallen engelen. En weet je – daar kunnen wij in ons dagelijks leven echt last van hebben. Wellicht zelfs, zonder het echt te weten of te beseffen. De Bijbel is er heel duidelijk over. De geestelijke wapenuitrusting uit Efeze 6 bestaat hiervoor. Om stand te houden tegen de duistere machten. Door het bloed van Jezus bestaat overwinning! Zónder het bloed van Jezus in ons leven, kunnen we vreselijk gebukt gaan onder een donkere wolk – we tasten in het duister.

Deze tweede beker doet ons daarbij stil staan. Dat Jezus een bittere, bittere, bittere beker leegdronk tot de laatste druppel.

Het is niet zo, dat we geen lijden en verdriet meer kennen. Het is een onderdeel van het menselijke leven. Maar dit lijden heeft nooit en te nimmer het laatste woord.

De eerste beker bevrijdde het volk door Heiliging – God zet je apart! Maar deze beker gaat een slag dieper. Het leven als slaaf, laat diepe sporen achter in je identiteit. Je moet leren om te leven als een vrij mens. Het volk van Israel heeft niet voor niets veertig jaren in de woestijn rond moeten zwerven om los te komen van hun slavenbestaan. Kijk maar naar iemand die na een jarenlange gevangenis – vrij komt. Op straat. Buiten de poort. Wat dan? Dat is een hele weg – er is begeleiding en opvang nodig om te voorkomen dat deze mens niet binnen een mum van tijd weer een overtreding heeft begaan en hups – in de gevangenis belandt.

Of kijk eens naar jezelf – mensen om je heen – als je altijd hoorde dat jij niet goed genoeg bent. Of ‘jij kunt dat niet”, of … vul maar een negatieve boodschap in. Dan hoor je die woorden tot op de dag van vandaag nog in je hoofd! Dat is geen vrijheid!

God wil je ook daarvan vrijmaken.

Vrij van demonen. Vrij van slechte gewoontes, vrij van gevangenschap en slechte woorden die jouw identiteit in Jezus vertroebelen.

Hoe dan?

Vraag Hem er eenvoudig om! Daar begint het mee! Vraag om inzicht: “waar ben ik nog niet vrij, Here Jezus? En wilt U mensen mijn pad laten kruisen die me kunnen helpen – die weten hoe U werkt, die het mij kunnen uitleggen? Ik vraag U om meer bevrijding in mijn leven, bescherming van Uw Heilige Geest daarin. Ik bid U om Uw wijsheid…”

En dank U Here, dat U deze bittere en diepe beker hebt leeggedronken.

Verwerking in notitieboekje

Deze verwerking voelde voor mij persoonlijk. Ik ken een periode dat ik in diepe angst leefde waardoor ik een paar jaar erg slecht heb geslapen. Ik werd geplaagd door een duistere aanwezigheid in mijn leven. Het is een angst waar geen woorden aan te geven is. En ik weet zeker dat ik hierin niet de enige ben – er zijn veel mensen met een diep, onverklaarbare angst. EN dat is geen wonder – want als het duister ziet dat jij in het licht wilt leven, dan ben jij een doelwit van hun demonische haat en vuren ze leugens en angst op je af.

Ik ben daar van vrij gekomen. Uit het rijk van de duisternis gerukt, naar het rijk van het Licht!

Toen ik op een nacht de naam van Jezus aanriep – op een moment dat ik geen adem kreeg, als vastgebonden op bed lag – verdween de angst! Ik wist niet goed wat me overkwam. Totdat ik jaren later zelfde soort verhalen hoorde van mensen. Demonen moeten vluchten als zij de naam van Jezus horen en Zijn majesteit en glorie en de liefde van Hem zien, zij kunnen dat niet aan. Echt niet! Omdat Jezus hen vertrapt heeft! Zoals een perskuip vol druiven wordt betreden (Jesaja 63)

En Jezus liefde is zó goed voor ons! Voor onze ziel, voor ons leven, voor ons lichaam!

Gethsemane

De boeien van mijn voeten! Ik ben vrij, ik kan dansen! Ik prijs Hem!

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This