#achterJezusaan ?

Dan hebben we brood nodig!

Exodus 12:6

“Zo moeten jullie het eten…. in grote haast. Dit is een maaltijd ter ere van de Heer, het Pesachmaal”

Als we reizen, móeten we eten, anders bezwijken we. Logisch! Johannes 6 gaat over Brood, Jezus die vertelt dat Hij het levende brood is. Anita heeft daar gisteren een mooi blog over geschreven op haar website. Deze tekst uit Exodus 12 gaat over een maaltijd die het volk van Israël moet eten met grote haast. Het is het allereerste Pesachmaal.

Het volk van Israël staat klaar om te vertrekken. Het is niet zomaar een vertrek, het is een bevrijding!

Het Pesachmaal is, zoals we weten, een schaduwbeeld van het lijden en sterven van Jezus. Het is een beeld van hóe wij Jezus kunnen eten en drinken! Een maaltijd die ons vrij maakt en de banden van de zonde breekt. Het lammetje dat geslacht wordt, het bloed dat aan de posten wordt gesmeerd, het is een beeld van Jezus het Lam dat geslacht wordt en Zijn bloed dat ons bedekt, beschermt, vrij maakt, de dood heeft geen vat meer op ons!

En dán het brood! Met Pesach moet het brood ‘ongedesemd’ zijn (vers 8) wat betekend, dat er geen gist in zit en de broden plat blijven. Paulus haalt dit beeld ook weer aan in 1 Korinthe 5: 6-8. Hij waarschuwt ons tegen zuurdesem: slechtheid en boosheid. En geeft aan dat het ongedesemde brood, gelijk staat aan reinheid. Heiligheid. Het brood dat Jezus is.

We mogen eten van het brood dat rein is en heilig is! Jezus zelf!

Sterker nog, we móeten Jezus eten en drinken, willen we als vrije mensen op weg gaan. Gebonden aan een ketting kunnen we geen kant op.

Het volk van Israël staat een zware reis te wachten. Ze zijn nog niet vrij. Zware jaren van vernedering en slavernij dragen ze in het hart en op hun schouders. Ze weten niet hoe het is om vrij te leven, het leven en reizen als vrij mens is een oefening die ze in de woestijn ondergaan.

Máár, hoe ze zich ook voelen, hoe zwaar die worsteling van binnen  ook kan zijn. Ze zijn vrij! En wij evenzo.

Daarom tekende ik dit beeld van een gebroken ketting. Gebroken, omdat ik van de maaltijd éét! EN zoals jullie weten uit vorige blogs, zijn er al stevige schakels gebroken. Ze liggen in stukjes aan mijn voeten! De schakel van angst, bijvoorbeeld, was een hele indrukwekkende diepgaande. Ja, ik kán reizen en wandelen, achter Jezus aan. Maar er rinkelt nogal eens wat zwaars aan mijn voeten… of aan mijn handen.

Al die schakels…  er moeten er nog méér breken.  Ik heb Jezus blijvend nodig. “Break every chain!!!” Ohja, het is weer zo bijzonder. Toen ik deze pagina tekende werd het lied “break every chain” gedraaid op Groot nieuws radio… Ik dacht, dat is het! Every chain!

Break every chain, linkje naar het lied!

En zie je wel die harten die lossplinteren? Als Jezus onze schakels breekt, dat is dat altijd met liefde. Liefde! Soms kan het zo’n pijn doen als de schakels losvallen van je enkels… Hij zal het altijd met liefde en geduld doen.

Op deze onderstaande foto heb ik het woord “vrij” nog  niet geschreven…. de pagina was nog niet af… nú wel! Vrij!

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This