Eindklapper – bonusboom

1 Korintiërs 16:13

Lieve lezer,

Met voldoening kijk ik terug op de maand januari. We hebben met elkaar een mooie bomenreis gemaakt, door de Bijbel heen. Het is fascinerend hoe de natuur spreekt van Gods Majesteit en ons wijst op het Koninkrijk van God.

Ik wil je bedanken, voor je meelezen, meebidden, meedenken, meedoen, verwonderen, verbazen, verwachten – we hebben het allemaal in ons ééntje gedaan maar ook allemaal samen- als wortels verbonden, als gemeente, onder de aarde, als kinderen van God. Zo groeien we samen in kennis! Verder is het natuurlijk allemaal te danken aan God. Alle eer aan God!

Dankjewel!

Eén boom die goed gedijt in het warme Midden-Oosten is niet voorbij gekomen. De Citrusboom met haar zure vruchten. Nu is dat niet heel verwonderlijk want de Citrus staat niet zo expliciet genoemd in de Bijbel- er bestaat twijfel over. In Leviticus 23:40 vinden we de bron van de loelav -zoals die in het Jodendom gebruikt wordt tijdens het Loofhuttenfeest. De loelav is een soort “bloemstuk” van de takken die we hier in Leviticus 23 vinden. Er staat “mooie vruchten” of “schoon geboomte” in onze vertalingen. Dit is de citroentak met citroenen eraan, in de Loelav. In Openbaringen 18:12 wordt gesproken over ‘dure houtsoorten’… het zóu het hout van de citrusboom kunnen zijn maar ook evengoed – niet.

De citroen.

Zéér gezond. Voor houdbaarheid en als stevige smaakmaker in recepten. Bomvol vitamine C. Goed voor je huid. Anti-virus. Anti-bacterieel. Boordevol vezels.

Bovenal: zéér zuur.

En dat brengt me dan bij dit thema, volharding. Als christen hebben we geleerd dat we afhankelijk zijn van Gods genade. Zijn liefde voor ons heeft Hem zó ver gebracht dat Hij Zijn leven gaf voor ónze redding. Een Goddelijk plan dat al vaststond voordat jij het levenslicht gezien had. Daarna is het God die (door de Heilige Geest) ons leven leidt, die tot ons spreekt en ons helpt om op Hem te vertrouwen.

Maar sóms is geloven net als het eten van een héle citroen. Volharden. “Door de zure citroen heen bijten”. En eigenlijk is dat ook een magnifieke ervaring. Want we weten hoe verfrissend -uiteindelijk- het eten of drinken van een citroen kan zijn. Zwetend en puffend, de vitaminen over je tong voelen tintelen. Maar of het eten van een citroen nou zeer plezierig is en heel comfortabel? Uitgaande van mezelf… nee, niet echt. Echt niet.

Maar geloven is niet iets, wat ons altijd maar kan overkomen. Gods trouw en Zijn genade – die staan vast. Maar ónze moed, ónze waakzaamheid, ónze volharding – blijkbaar kunnen we daar zélf heel veel in doen. In Lucas 8:15 zegt Jezus: “Het zaad in de vruchtbare grond, dat zijn zij die met een goed en eerlijk hart naar het woord hebben geluisterd, het koesteren en door standvastigheid, vrucht dragen”. Eerlijkheid, luisteren, koesteren, standvastigheid. Dat zijn allemaal keuzes. Ik heb mensen wel horen zeggen dat het christenzijn een mens minder uniek maakt – God maakt van ons allemaal dezelfde soort mensen. Wat een ongelofelijke misvatting. Door het geloof in onze schepper worden we unieker dan ooit en God Zelf daagt ons uit. Door de uitdaging aan te gaan worden we sterker, moediger, krachtiger. Want de uitdaging die God voor neerlegt is altijd vol van Zijn aanwezigheid.

Door elke dag een citroen te eten worden we sterker, vitaler, gezonder. Door Gods uitdagingen aan te gaan – te volharden, waakzaam te zijn, liefdevol te zijn, te vergeven, te vasten, dankbaar te zijn… (allemaal dingen die God ons aanraadt om te doen! Lees bijvoorbeeld de brief van Efeziërs eens (of een andere brief uit de Bijbel) en schrijf alles op waarvan God zegt dat jij dit zélf kun doen). Het kunnen zure citroenen zijn maar Gods woorden gehoorzamen hebben de uitwerking van verfrissing. Volharden is soms zuur – elke dag de Bijbel lezen terwijl de woorden je even niks lijken te zeggen. Liefdevol is soms zuur – als de mensen om je heen het niet zijn. Standvastig zijn is soms zuur – als je een vervuld en vol leven leidt. Rijk genoeg. Eten genoeg. Spullen genoeg. Warmte genoeg…

De citroenboom is het hele jaar groen en… draagt het hele jaar door vrucht! De boom die het hele jaar vrucht draagt staat ook bij psalm 1 en Jeremia 17 aan het water en in Openbaringen 22 in Gods nabijheid. Wat mooi dat deze boom – vol gezonde en zure vruchten – het hele jaar vrucht draagt!

Door de zure citroen heen bijten. Je mag erop vertrouwen dat God je daden zal zegenen. Kijk- jouw redding staat vast. Maar het leven als christen op deze aarde, onderweg naar Gods Koninkrijk – en de kwaliteit van jouw geestelijke leven en je relatie met God- die ligt wél in je eigen handen.

Eten dus, die zure vruchten!

( En zo zuur is de vrucht soms niet eens 🙂 maar dat weten we al door alle andere bomen )

Creatieve verwerking

13 Reacties

 1. Willemien

  Bijzonder. Dank je wel

  Antwoord
  • Margreet van Winkelen

   Wat een mooie vergelijking. Na zuur komt zoet! Bedankt voor deze toegift!

   Antwoord
 2. Hilde

  Zo fijn en dankbaar om hier mee bezig te zijn (geweest)! Veel dank voor je tijd, het delen van je kennis en ervaringen en het werk dat je er in gestopt hebt! Ik ben nog niet klaar met deze challenge dus ik heb nog wat te doen 😉 Hierna gewoon weer verder met #achterJezusaan want daar was ik ook nog niet mee klaar…. Enne…. ik hoop dat je er dit jaar nog eentje gaat maken <3
  Bettuelle, ik bid je Gods zegen toe!

  Lieve groet, Hilde

  Antwoord
 3. Jacolien de Ruiter
 4. Jacolien

  Wow wat heb ik genoten van deze challenge… en nog steeds want ik mag nog een paar bomen doen. Die leuke give away komt dan vast vsn pas!

  Antwoord
 5. Jacolien de Ruiter

  Heb enorm van de challenge genoten. Veel geleerd! En ook nog een toffe winactie, daar doe ik graag aan mee!

  Antwoord
 6. Anita

  Gaaf, nog een boom! 🙂 En mooie boodschap hierbij!

  Antwoord
 7. l romkes

  Wat geweldig nog 1 om te maken en lezen. Zou dit pakket dolgraag winnen om met vriendinnen en onze dochters aan de slag te gaan… Dank je wel alvast voor alle mooie leerzame momenten en ik hoop gauw met je vorige challenges nog aan de slag te gaan. Nu eindelijk weer de smaak te pakken. Shabbat Shalom!

  Antwoord
 8. Marije van Halum

  Ontzettend bedankt voor deze challenge! Zo uit een ander perspectief maar zo belangrijk. Geworteld in Jezus om te groeien en vrucht te dragen! Ik ga nog even door met uitwerken! Extra lang plezier ervan!

  Antwoord
 9. Tineke

  Fantastisch : een bonusboom!! Heerlijk, ik mis de challenge écht!!
  Wel eens gehoord van een extra bonus…..??
  Dankjewel, vooral die laatste zinnen, dat ik de kwaliteit van mijn geestelijk leven zelf in de hand heb!!
  Wijze les weer!!
  Liefs

  Antwoord
 10. Mirjam

  Wat een cadeautje, door een drukke werkweek loop ik nu wel achter maar hoop komende week weer wat tijd te vinden om in de rust te komen. Dank voor al jouw inzet, het waren echt mijn preken van de week. Zo waardevol. Wat een zegen in deze tijd om je zo verbonden te voelen met veel andere creatievelingen.

  Antwoord
 11. Maaike Van Der Helm

  Bedankt Bettuelle voor alle tijd die je in deze challenge hebt gestoken. En voor al je mooie woorden! Liefs Maaike
  Zy

  Antwoord
 12. Jaël

  Super fijn, nog zo’n mooie bonusboom erbij! Wat heb ik genoten van de challenge! En ik kan nog even door met genieten, want ik ben nog niet klaar met mijn eigen verwerkingen. Dank voor alle tijd die je erin hebt gestoken, de mooie woorden, de prachtige verwerkingen, de liederen. Ik kijk nu met een andere blik naar bomen. Wat gaaf dat ze ons zoveel te zeggen hebben over hun en onze Schepper!

  Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This