1 maart 2017 – Genesis 22

Hieronder een beschrijving van de gemaakte pagina. En een gratis schets van de tekening die ik maakte, is helemaal onderaan dit bericht te vinden… Je kunt ook hier alvast klikken voor de download:

Muziektip: luister via youtube!

Het is een verhaal wat me met afgrijzen heeft gevuld. Hoe kon God verlangen van Abraham om zijn zoon te offeren? Hoe gruwelijk… het idéé alleen al; hoe kon God zoiets schrikwekkends bedenken…  En het nutteloze van het verhaal heeft me ook vaak dwarsgezeten. Abraham heeft een last getorst op weg naar de offerplaats. Zijn geliefde zoon zou hij verliezen. Zijn allerliefste zoon zou hij verliezen omdat hij het eigenhandig zou gaan vermoorden. Zijn maag zal zich omgedraaid hebben…

Izak draagt zijn eigen brandhout op zijn schouders. Wist hij veel… maar daar zien we een kleine voorstelling van wat zich eeuwen later zal afspelen rondom dezelfde plek… de Zoon van God zal Zijn eigen hout dragen op de schouders…

Later begon ik het verhaal wat beter te begrijpen door de context van de cultuur in die tijd. Abraham en zijn gezin leefden immers midden tussen volken die geloofden in het nut van het offeren van mensen. Wat gruwelijk zeg. Maar dat gebeurde. En het gebeurt vandaag nog steeds. De god van de oorlog en de god van de waanzin vraagt nog dagelijks mensenoffers. Het maakt me verdrietig maar het stemt me hoopvol dat God voor zulke gruwelen de ogen niet heeft gesloten en dat Hij weet wat de mensen uitvreten. Dit verhaal leert mij dat Hij er niet bang voor is. Blijkbaar vond Hij het nodig om Abraham te laten voelen en om dit verhaal in de Bijbel te laten optekenen. God sluit niet de ogen voor de bittere werkelijkheid.

Maar dan… Dan is het helemaal niet de dood van zoonlief Izak, die door God wordt verlangt. Het is de gehoorzaamheid van Abraham die God wil zien. En met de gehoorzaamheid van Abraham is er een wonderlijke profetie ontstaan. Er is een foto gemaakt en wij hebben de afdruk in handen. Kijk maar… er staat een ram vast met zijn horens, in het struikgewas. In de plaats van Izak zorgt God voor een ram. God wil geen mensenoffer. Kom nou, daar staat Hij echt niet op te wachten. Hij wil dat we gaan we begrijpen dat Hijzelf zal voorzien in een offerlam. Een lam zonder smet zal in onze plaats sterven.

God zal inderdaad, met hartzeer en een omdraaiende maag… Zijn eigen geliefde Smetteloze Zoon laten sterven voor ons. Hij wilde dat toen al laten doorschemeren door dit verhaal heen. Zou Abraham toen al ergens vermoed hebben dat zijn gehoorzaamheid een bijzondere voorspiegeling zou worden? Hij noemt de plaats ‘op de berg van de Here zal erin voorzien worden’…

Hierboven zie je een scan van de schets die ik maakte. Dit bestand (PDF) kun je downloaden, uitprinten en overtrekken maar! 

Hoe ik de pagina maakte

Deze pagina maakte ik, door de voorstelling in mijn hoofd, te vangen op een kladpapiertje met grijs potlood. Toen ik tevreden was heb ik de juiste grijze lijnen met zwarte pen overgetekend en de overige grijze lijnen met gum verwijderd. Daarna heb ik de tekening overgetrokken in de Bijbel zelf met watervaste pen! In dit geval een steadler. Eerlijk is eerlijk! Bij het bedenken van de tekening herinnerde ik me opeens een kinderbijbel van de kringloop. Mijn creatief brein heeft ergens dat plaatje opgeslagen dus zocht ik het erbij. Tada! Beetje nagetekend dus ook 🙂

Daarna inkleuren met neocolors2. Aquarelpotoloden of waterverf kan natuurlijk ook. Daarna met water en een kwastje uit laten vloeien. Ik gebruik verschillende kleuren groen, het struikgewas oogt wel erg chaotisch. Gelukkig heb ik nog nooit geordend struikgewas gezien. Dus maak je vooral niet te druk om dat struikgewas. Zorg er wel voor dat het ram er herkenbaar uitziet 🙂 Ik heb het ram nog iets witter gemaakt met een witte neocolorII.

En zie je Abraham? Ik wilde dat hij er ongelukkig uitzag. Ongeluk en onbegrip moeten zijn gezicht donker maken. Dit is net het moment voordat hij het ram ontdekt. Volgens de Bijbel is het ram achter hem. dus als je het goed wilt doen, moet je hem andersom tekenen… Ik vergat het..

Washitape erbij… datumstempel… tabje uitknippen en opplakken met cocoina (zuurvrije lijm) …

8 Reacties

 1. Karin

  Dankjewel voor de mooie tekening en het verhaal en jouw verhaal/uitleg erachter!

  Antwoord
 2. Anita

  Je uitleg roert mij. Het verhaal al zo vaak gelezen, maar dat het een verwijzing naar hét Lam is, dringt nu pas echt tot me door.

  Antwoord
  • Bettuelle

   Ja, het is zo wonderlijk… de Bijbel zit vol met diepere lagen. Ik vind dat zo mooi!

   Antwoord
 3. marieke2004

  Heb even een vraagje. Moet je ook eerst de bladzijde van de bijbel preparenen met gesso. Het is namelijk mijn eerste keer dat ik dit ga doen.

  Antwoord
  • Bettuelle

   Nee hoor! Hoeft zeker niet! Ik heb je een mail gestuurd 🙂

   Antwoord
   • Marieke2004

    Bedankt voor de mail.

    Antwoord
 4. Lenie

  Mooi, ik hoorde pas nog een diepe laag: een ram zal nooit met zijn horens vastzitten in het struikgewas. Dat is dus al heel bijzonder. Wanneer de ram met zijn vacht vast had gezeten, was waarschijnlijk zijn huid kapot gegaan toen hij eruit gehaald werd door Abraham. En dan was het niet meer zonder vlek of rimpel en dus niet geschikt als offerlam!

  Antwoord
  • Bettuelle

   Ohja!! Prachtig, zo mooi die diepere lagen. Zo raken we zeker weten, nooit uitgekeken op dat prachtige Boek!

   Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This