door | zaterdag 11 maart 2017 | Biblejournaling challenge 40 dagen | 5 reacties

11 maart 2017

Genesis 41

Muziektip: Opwekking 618 “Jezus, hoop van de volken”

Engels:

Jesus, hope of the nations (Brian Doerksen)

Het lied van Brian Doerksen begint met geraas, stemmen, geluiden van mensen, oorverdovend veel mensen.

Mensen, mensen, mensen… ze krioelen overal! Ze lopen in lange rijen en ze hebben honger. Ze komen eten halen. Jozef overziet het vanaf zijn plaats. Inmiddels komen de mensen overal vandaan en zijn het niet meer alleen de Egyptenaren. Het laatste vers in Genesis 41 zegt het… Uit álle andere landen kwamen de mensen. Uit álle andere landen, zou dat wel kunnen? Zou er zóveel graan verzameld zijn in de jaren van overvloed? Allemensen…

 

Wauw! Ik heb zin om geroezemoes te tekenen! Hóe ga ik dat doen? Ik heb géén idee of het gaat lukken. Een stadsdrukte moet het zijn. Een stadsdrukte met mensen, mensen, mensen…. (Hieronder de schets, als je mee wilt doen met het geroezemoes, mag je het natuurlijk uitprinten en gebruiken. Maar let op, het is een echte bettuelle-schets, dus schots en scheef en friemelig!)

Ja. Er is genoeg eten te halen voor iedereen in alle andere landen van de wereld. Jezus heeft voor ons allemaal genoeg! Over de hele wereld geloven mensen in Hem en ‘eten’ dagelijks Zijn woorden! Het verhaal van Jozef leert ons dat Jezus eerst een slaaf werd om ons te dienen, vernederd, gemarteld en gedood en daarna gekroond als koning kan Hij het leven aan ons geven!

Alle volken? …bijna alle volken. Want dan eindelijk in Genesis 42 zegt Jakob tegen zijn zonen: “Waarom ondernemen jullie niets? Hup, vooruit, we willen niet sterven van de honger! Hup, naar Egypte! Haal daar voedsel voor ons!” Eindelijk verschijnt het eigen volk van Jozef op het toneel…

En daar vindt een prachtige ontknoping plaats. Jozef, de koning, de broer, de afgewezene, wordt herenigd met zijn broers. Jozef ontmoet en vergeeft hen! Durf je verder te lezen? Genesis 41 was al een lang hoofdstuk. Maar… ontdekken we in Genesis 42 een gedeelte van het verhaal van Jozef wat nog komen gaat? Ik ben helemaal geen eindtijd specialist maar toch boeit me dit enorm en ik denk dat we ook een tip van de sluier opgelicht mogen zien. Zoals het verraad van Jozefs broers, een spiegeling is van Jezus, die door Zijn eigen volk verraden en vermoord zou worden. Zoals het plan van Jozef en de enorme voorraad voedsel de wereld voorzag in de tijd van hongersnood, voorziet Jezus nu in ons! Wij leven!

Maar de broeders van Jezus, Gods volk, hebben zich tot op heden niet beseft dat Jezus hun Redder is. Er staat nog een gebeurtenis te komen waarvan de schaduwen zichtbaar zijn in het verhaal van Jozef! Prachtige ontknoping! Dat mag ons zo enorm bemoedigen. Gods woorden zijn zo waar en zo betrouwbaar en zó diep! Jezus is geboren uit het volk Israel. Dit volk van God raakte verstrooid, al vrij snel na de dood van Jezus. En als dan in 1948 op wonderbaarlijke wijze, het volk weer een eigen land krijgt worden er wat contouren zichtbaar. Iets, wat komen gaat! De wereld zindert, de mensen roezemoesen… Ergens is het plan van God aan het uitrollen… straks zal het verhaal van Jozef ook in het hier en nu, verder gaan. Ik moedig je aan om hiervoor je ogen open te houden.

De mensen roezemoesen… ja… ze hebben honger en komen Egypte opzoeken om daar graan te halen. Oh, er zijn zóveel lijdende en hongerige mensen… Zorg jij voor overvloed in jouw graanschuur? Hoe doe je dat dan? Kunnen de mensen ook bij jou, in jouw graanschuur, Jezus vinden?

 

Geroezemoes. Zo is de pagina uiteindelijk wel geworden. Enfin, dat is ook wat ik wilde!

 

5 Reacties

 1. Anita

  Wat een verrassend mooie pagina. En een uitleg, zodat we veel meer uit de tekst kunnen halen. Ik geniet van jouw stijl. Mooi die oproep ook om onze graanschuur vol te hebben, zodat men Jezus bij ons vindt.

  Antwoord
  • Bettuelle

   Dankjewel Anita. Ik geniet er óók heel erg van, het werkt voor mij ook precies hetzelfde 😀

   Antwoord
 2. Sonja

  Wat heb je het weer mooi uitgebeeld en uitgelegd. Teksten die ik vaker leest, lees ik nu heel anders. Nooit evht het vergelijk tussen Jozef en Jezus gelezen/gezien. Dank je wel voor je tijd en liefde die je erin stopt. Om ons en denk ik ook jezelf dichter bij Jezus te brengen.

  Antwoord
 3. Roelie van den Berg

  Oh wat is deze mooi zeg. Deze ga ik nameken hoor. Dank je wel prachtig.

  Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This