door | maandag 13 maart 2017 | Biblejournaling challenge 40 dagen | 1 reactie

13 maart 2017

 

JONA 2:1

Muziektip: “U zegt ga” Matthijn Buwalda

Vandaag heeft Hennie Jochems een heerlijke vrolijke pagina gemaakt! Superleuk, dankjewel Hennie! 

 

Het gaat vandaag om die drie dagen dat Jona in de buik van de vis woont. Als voorteken hoe Jezus drie dagen in de dood zal zijn.

Ulgh, echt een vreselijk vieze plaats, lijkt me! Jona zegt zelf … ‘zeewier om mijn hoofd, verstikt mij’… Misschien is het wel het uiterlijk en de geur van Jona, waardoor de inwoners van Nineve naar de boodschap van Jona wilden luisterden… Want weetje, het volk dat daar woonde deed elkaar echt verschrikkelijke dingen aan.

 

Maar iets anders uit het verhaal van Jona is mij gaan intigreren. Vooral het gáán. Het uitgezonden worden door God, dat precies, is bij mij blijven hangen. God kan je roepen voor iets en jij kan er dus voor kiezen om niet te luisteren.

Ik probeerde mezelf in de schoenen van Jona te plaatsen… Zou jij naar Mosoel gaan? Een plaats waar op dit moment zoveel onveiligheid is… Ninevé is nu een ruïne maar ligt tegenover de stad Mosoel of Mosul. Zou jij gaan als God je zou zenden? Ik beef van binnen bij het typen van deze vraag; Mosoel is een stad waar momenteel IS zijn plaats heeft. Ninevé is zo actueel! Op dit moment, deze afgelopen weken en dagen, is het in hevige strijd met het Iraakse leger. Jona wil niet naar Ninevé. Geef hem eens ongelijk!! Want ‘het kwaad dat ze daar doen, is ten hemel schreiend’, zegt God zelf. Voor mijn ogen doemt die dreigende stad op … ‘drie dagreizen groot’ staat er… dat is echt groot! Dreigend vanwege de grootte én vanwege de praktijken. Het kwaad dat daar gepleegd wordt… ik denk aan berichten die we via de media binnen krijgen over die afschuwelijke dingen die mensen elkaar aandoen. Als God de stad Ninevé van de wereld wilde wegvagen, moet het écht erg zijn geweest.

Maar als God Jona stuurde, wist Hij toch ook dat Jona het aan zou kunnen? Door Gods aanwezigheid zelf, zou Jona de zware taak doorstaan. Als God ons stuurt, dan zal het zo zijn. Dan mogen we erop vertrouwen dat Hij met ons meegaat. Zelfs als we eerst de verkeerde kant op gaan.

U wilt dat ik ga, zingt Mattijn Buwalda. Wat heeft de wereld aan Uw zegen, als wij ons niet bewegen? 

Waar ga jij vandaag naartoe?

1 Reactie

  1. Petra Veen

    Lieve Bettuelle,

    Wat weet jij het toch steeds goed te verwoorden. Hennie ook deze heb je weer prachtig gemaakt.

    Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This