door | woensdag 19 september 2018 | Biblejournaling challenge 30 dagen oogsten | 2 reacties

19 september 2018 – Exodus 15:27

Heerlijk! Een oase aan de horizon! De stoffige voeten kunnen gewassen worden! Er kan eindelijk gespeeld worden met water door de kinderen! Een frisse oase met volle palmbomen die schaduw afgeven. Een plek om even uit te rusten en bij te komen en nieuwe moed te verzamelen voor de rest van de reis. God geeft ons Elims in ons leven.

Toch is dat absoluut niet het belangrijkste wat deze tekst wil zeggen. Het is een zeer bijzondere tekst. Het volk Israël dat door de woestijn op reis is naar het beloofde land, komt bij een oase met, welgeteld, zeventig palmbomen en twaalf waterbronnen. Dát is nog eens specifiek. En als de Bijbel ergens zó specifiek over is, dan is dat altijd met een reden. De Hebreeuwse taal is een wonderlijke taal. De letters hebben een waarde. Een woord heeft veel méér betekenissen en diepgang dan één enkele betekenis. Een Hebreeuws woord of een getal, vertelt op zichzelf een heel verhaal. De taal wordt ook wel ‘het DNA van de Schepping” genoemd. Het vertalen van de Bijbel is daarom ook een bijzonder ingewikkelde klus. Maar evengoed kan God tot ons spreken in onze platte Hollandse taal, daar ben ik dankbaar voor!

Terug naar de tekst: nummer 12 staat voor het aantal stammen van Israël. Het fundament voor het volk Israël. Er waren ook 12 discipelen, het fundament voor de gemeente. Het getal 70, staat voor alle volkeren. Via die bronnen komt het leven bij álle volken! Dat is ook heel prachtig verwerkt in het Loofhuttenfeest. Er werden tijdens dat feest maar liefst 70 stieren geslacht. God wil duidelijk maken, dat Zijn liefde en genade via het Joodse volk naar de hele wereld toekomt. En dat is zeker waar: Jezus werd als Joodse baby geboren en als Joodse jongen opgevoed. Het was Jezus Goddelijke maar ook Joodse bloed, dat vloeide voor ons.

Daarover gesproken… de Bijbel, de Hebreeuwse taal, het is allemaal door het Joodse volk naar ons toe gekomen. Ook vandaag is er een zegen die we mee mogen nemen! Het is vandaag – 19 september 2018 – officieel ‘Jom Kippoer’ – Grote Verzoendag. (Zie leviticus 16:30-31). Die dag gaat áltijd vóóraf aan het Loofhuttenfeest. Eerst diepe verootmoediging alvorens een oogstfeest te vieren. Jom Kippoer: de dag dat de Hogepriester de Tempel in ging om vergeving te vragen voor alle zonden van het volk. Alle zonden. Zelfs de onbewuste zonden, om zo weer rein voor God te staan. Dat is eigenlijk het schoonmaken van die waterleiding; zodat het Levend Water weer on belemmerd stroomt. Já, we zijn gered door Jezus bloed maar zondigen… helaás, we zondigen nog steeds. Er is een heel officieel lied wat op Jom Kippoer wordt gezongen… wij verstaan er niets van, het is Hebreeuws. Alle soorten zonden die gedaan kunnen zijn, worden beleden… lonken met de ogen… kwaadspreken… brutaliteit… beloftes gemaakt die je niet nakwam…. en nog véél meer. Ik zocht een versie op met een Nederlandse vertaling…

Gezongen door Barbra Streisand

Barbra Streisand – Avinu Malkeinu

En wie liever een geheel eigen Hollandse versie heeft om mee te zingen:

Opwekking 624 – Wees genadig, Heer vergeef mij!

Belijden van onze fouten, blijft belangrijk. Het schoonmaken van ons leven. Een soort oudjaarsdag maar dan dieper en zuiverder. Jom Kippoer is een dag om je hart eens grondig te onderzoeken. Weer terugkeren naar God.

Jom Kippoer was de enige dag in het jaar, dat het Heilige der Heilgen betreden werd. We naderen héél dichtbij God… we maken ons heel klein voor Hem

Jom Kippoer wordt ook als de belangrijkste dag gezien in het Joodse jaar…  Het Heilige der Heiligen gaat alleen op deze dag open, de Hogepriester mag er naar binnen gaan.

Sela – Heer ontferm U over ons

Het is goed om schuldbewust bij Jezus te komen… je hart weer voor Hem uit te storten en te vóelen dat de omgeving om je heen, weer heilig wordt. Jezus kan je weer opnieuw insluiten, de plek waar het veilig en heerlijk is. Vergeven te zijn, liefdevol ontvangen.

Ouders zegenen hun kinderen op Jom Kippoer met de priesterlijke zegen… Deze zegen ook van God, voor ons vandaag: “God zegene u, Hij behoede u. Hij doet Zijn aangezicht over u lichten en zij u genadig. Hij verheffe Zijn aangezicht over u en geeft u Shalom!”

2 Reacties

 1. Gea

  Waw,wat een geweldig mooie uitleg weer,je hebt een grote gave,dankjewel

  Antwoord
  • Bettuelle

   Tjonge, dankjewel Gea, wat een compliment.

   Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This