door | vrijdag 21 september 2018 | Biblejournaling challenge 30 dagen oogsten | 0 Reacties

21 september 2018 – Johannes 15:4-5 / Spreuken 12:14

Jullie hebben vast wel eens gehoord van de term “self fulfilling prophecy”. Een term uit de psychologie, maar al een heel oude ‘wijsheid’ die we bijvoorbeeld ook al tegen komen in de Griekse Mythologie. Kort gezegd, betekend het, dat je iets over de toekomst voorspelt en já het komt uit. Het komt uit, omdat jouw woorden je gedrag beïnvloeden. Simpel voorbeeldje? “Ik heb echt een rotdag vandaag”. En s’avonds zeg je: “zie je wel, vanmorgen zei ik het al, vandaag wordt het niets”.  Zulke woorden roepen nieuw gedrag op, die je woorden in vervulling laten komen. Als je proclameert een rotdag te hebben, waarom zou je dan nog je best doen?

De Bijbel is er ook bekend mee. Sterker nog, er is niets nieuws onder de zon. Spreuken schrijft er váker over, vandaag koos ik Spreuken 12:14, ik had ook kunnen kiezen voor spreuken 18:21… “woorden hebben macht over leven en dood”… en “wie zijn tong koestert, plukt daar de vruchten van”… En de tekst die ik nog extra op deze pagina schreef komt uit spreuken 25:11 “…goede woorden zijn als gouden appels op een zilveren schaal”…  Goed, we kunnen dus zaaien met onze woorden!

Onze tong is heel rap. Een gevaarlijk ding! Een oorlog is zo ontketend, een vriendschap is zo verbroken, een hart is zo pijn gedaan. Het gaat heel makkelijk. We hebben wat geworsteld afgelopen september, onze talenten en ons zaaien daarvan. Als we maar geen talenten in de grond stoppen… we hebben ons verdiept in de Heilige Geest, vorige week, omdat we beseffen dat we zonder Hem niets kunnen. En nu gaat het over iets heel eenvoudigs.. onze mond en onze woorden. Ons dagelijks gereedschap. Wat we spreken, wordt sowieso gezaaid!

Helaas zaaien we echt heel veel slechte dingen… herken je zulke uitspraken? “Dat lukt me nooit!”… “Dat mens is zo’n akelig persoon, ze roddelt altijd”… “Ik ben laat naar bed gegaan, ik zal wel weer hoofdpijn krijgen”… “Kinderen gedraag je! Ik word moe van jullie!” .. “Ik zie er niet uit …” … “Ooooh… dát heb ik nou áltijd”… “Wie ben ik, dat ik…?”  … “ik ben altijd zo bezorgd”… Allemaal uitspraken die er zéker níet toe doen. Als je ze niet uitspreekt, mis je niets. Maar we spreken ze wél uit. God waarschuwt ons daarvoor. Hoe de oogst van onze woorden er uit ziet? Ik weet het niet precies. Het kan lijken op dat ‘self fullfilling prophecy”… wat je zegt, wordt waarheid. Het is ook zo belangrijk, wat we over onze kinderen zeggen… tegen henzelf, tegen anderen. Als een moeder over haar dochter zegt, dat zij dezelfde depressieve inslag heeft als zijzelf, en dit maar herhaaldelijk doet… hoe moet zo’n dochter dan ooit onder zo’n zware uitspraak wegkomen? Als iemand maar steeds zegt, op de verkeerde mannen te vallen… en ja, dat gebeurd dan ook steeds met kwalijke gevolgen, hoe moet zij dan ooit een goede treffen? Als iemand zegt, dat mensen nooit te vertrouwen zijn… dan zal deze persoon zichzelf nooit toestaan iemand vertrouwen en ja, is niemand betrouwbaar. Deze voorbeeldjes zijn helaas, wat ik echt gezien heb ik mijn werkomgeving…

Andersom is het evenzo hetzelfde. Je kunt het vast bevestigen, dat bemoedigende woorden je écht helpen. Ze geven je blijdschap, een goed gevoel, kracht om door te gaan.

Eén ding is zeker. Het is erg belangrijk om op onze woorden te letten. En ons in ieder geval te vullen met woorden die van Leven zijn. Daarom ook het bekende verhaal uit Johannes  15 vandaag. Blijf als rank, in de ware Wijnstok! Blijf vasthouden aan Jezus! Blijf vastzitten aan Zijn wortels en zorg ervoor, voortdurend gevoed te worden om zo goede vruchten voort te brengen.

Laten we Woorden van Leven zaaien…. vanaf vandaag!

Opwekking 689 – Spreek o Heer door Uw heilig Woord

Creatieve verwerking

Ik dacht… ik maak een meisje die muzieknootjes zingt in de vorm van appeltjes! En die laat ik ook aan de boom groeien, om zo te laten zien dat haar woorden, dezelfde vruchten voortbrengen. Gouden appeltjes in dit geval! Vanwege spreuken 25:11

Ik heb een sjabloon van dit meisje op de schommel, het is een rommelig sjabloontje hoor. Het is echt mijn schets en niet netjes bijgewerkt. Maar als je het in de Bijbel wilt gebruiken, prima te doen!

Fijne creatieve dag gewenst!

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This