27 maart 2017
Een blog … een tekening … een uitleg van de gemaakte pagina … maar ik hoop ook dat ik daarmee de verwondering kan overbrengen die ik voel!
Leviticus 16:29-34
Wat we hier in dit bijbelgedeelte lezen, is een Joodse feestdag; Jom Kippoer (het hele hoofdstuk overigens) … Het lijkt zeer vreemd, op het allereerste gezicht, al die ‘rituelen’, een Hogepriester met de linnen kleding aan…die het Heilige der Heilige moet betreden, éénmaal per jaar… De Hogepriester gaat daar binnen in de plaats van het volk om verzoening. De Hogepriester legde zijn hand op de kop van een bok en deze kreeg dan de zonden van het volk op zich…
Tijdens Jom Kippoer wordt in de synagogen, het bijbelboek van Jona behandeld; om te beseffen dat zelfs voor de allerslechtse daden… en dat zelfs voor de Heidense volken, verzoening is weggelegd.
Ook dit Bijbelgedeelte is weer zo’n stuk, waar je soms net met je verstand niet bij kunt. Onze God heeft alles in de hand en met de invoering van dit feest, voorspelde God de komst van Zijn Zoon Jezus en dat Hij met Zijn bloed, Zijn volk zal verzoenen met Zichzelf. Echt alles, alles wilde God doordrenken met dát besef. Dat we zondig zijn en zijn vergeving en verzoening nodig hebben… en dat Zijn Zoon op een dag het offer zal zijn. We weten dat Jezus onze ‘zondebok’ is.
In het bijbelboek Hebreën (voornamelijk in de hoofdstukken 8 tot 10) wordt ook meerdere malen naar Jom Kippoer verwezen, bijvoorbeeld in Hebreën 9:7 … Daarin is Jezus de Hogepriester die het heiligdom ín gaat om verzoening voor ons te bewerken. Zulke verwijzingen zijn niet uit de lucht gegrepen, ze zijn gebasseerd op eeuwenoude aanwijzingen van God Zelf! De Hogepriester heeft enkele belangrijke en stipte aanwijzingen om zijn taak uit te voeren op die dag van de Verzoening. Dit is te lezen in de voorgaande teksten teksten van Leviticus 16. Zo moet hij bijvoorbeeld bloed van een stier besprenkelen op het altaar in het Heilige der Heiligen om de vergeving voor de zonden van het volk. Oooh, er zijn nog zóveel meer indringende gebruiken en voorbeelden die doorverwijzen naar Jezus. Wat denk je bijvoorbeeld, van de wierook die gebrand moest worden voordat de Hogepriester het Heilige der Heilge in mocht gaan? Er moest zoveel wierook gebrand worden, dat je zelfs het gezicht van de Hogepriester niet meer kon zien. Wierook… is dat ook niet een Bijbels gegeven voor aanbidding? En is aanbidding ook niet een manier om tot God te naderen?
Luistertip: I enter the holy of holies- Paul Wilbur
Och, als je tóch eens de tijd hebt… en je bent in die periode van ’tijd’ achter internet beland en je surft eens wat rond… mijn advies is om dan te googelen op ‘Jom Kippoer’ of ‘Yom Kippoer’ … Er zijn zóveel prachtige gebruiken en instellingen die van Godswege… op allerlei manieren doorverwijzen naar Jezus en hoe wij dichtbij God mogen komen. Dat is, wat ons geloof diepgang geeft. Kennis en Wijsheid! En dat is toch ook, God leren kennen!
En stel je eens voor… als een religieuze Jood tot het besef komt dat Jezus Waarheid is, hoe dan andersóm alles letterlijk op zijn plek valt. Wat een heerlijke puzzel, die Bijbel!
Het einde van Jom Kippoer wordt ingeluid met bazuingeschal, het zogenoemde ‘TEKIA”. Een nieuw begin! Een langgerekte toon op de sjofar… die lange toon wil aangeven: “houdt vast!!! houdt vast aan een leven zonder zonde!” Och… wat zijn wij gezegend, en wanneer dringt dat nou goed door, hoe diep gezegend we zijn… dat wij gewóón kunnen naderen tot die allerheiligste God omdat Jezus bloed ons bedekt. Zijn bloed bedekt ons en onze aanbidding aan Hem, omringt ons. Zó moeten we door het leven gaan, willen we Hem dienen… !! En daarom op mijn pagina vandaag, een sjofar.
De Tekia in een prachtig lied verwerkt: the watchman – Paul Wilbur
UITLEG PAGINA
Nodig:
- grijs potlood (gummetje…)
- watervaste pen
- Aquarelverf (ik gebruik winsor and newton)
- Aquarelverf goud (starry colors van gansai Tambi)
Eerst schetste ik de tekening gewoon met grijs potlood op het bijbelpapier. Daarna trok ik de lijntjes over die ik goed vond, met een zwarte watervaste pen. Gummen doe ik niet zo veel. De grijze lijntjes geven soms nog wel wat mooie schaduwaccenten her en der. De man draagt witte kleding, dus daarom eerst begonnen met de kleuren daar omheen. Paars! En goud! Als kleur van de koninklijke heiligheid. Nabijheid van God! Omdat het me zo verwonderde… moest ik bij de achtergrond kleuren ook echt sterk denken aan de aanbidding naar God toe, hoe belangrijk die is, hoe heilig het ook is. Hoe bijzonder krachtig!
De witte kleding wat schaduw gegeven. Blauwe schaduw is eigenlijk prachtig en mooi als je wilt benadrukken dat het witte kleding is. Ik gebruikte hier goud en paars én blauw om wat schaduwtinten te geven. De sjofar heeft 4 kleuren bruin. Van donker naar licht.
De huidskleur maakte ik van een menging met wit, geel, een beetje rood en een beetje bruin.
Het tabje maakte ik van aquarelpapier en kleurde ik snel met wat paars en ik schreef er JOM KIPPOER op. Ik plakte het vast met lijm (cocoinna) en met een washitape met muzieknootjes omdat ik het zo prachtig vind, dat de Hogepriester omgeven moet zijn met wierook en daarmee de verwijzing naar aanbidding.
Wat een prachtige blog en verwerking, zo mooi verwoord.
Het brengt me inderdaad tot aanbidding en verwondering.
Al die verwijzingen in de Bijbel naar het lijden van Jezus, voor verzoening van onze zonden. Gods plan was en is zó groot!
Ja, het is zó bijzonder hé… !
Wat prachtig weer! En dank je wel voor je geweldige beschrijving bij deze pagina!
dankjewel Hennie, voor je lieve woorden!
Wauw zo mooi, en wat beschrijf je dit goed! Dit is het eerste jaar dat ik me in de 40dagen tijd verdiep in de Joodse feesten (mbv het boek Wake Up), wat een hoop dimensies heeft God in de geschiedenis en zijn Woord gegeven.
Dankjewel Susanne, ja, het is lastig om boeiend, beknopt en vooral waarheidsgetrouw te blijven in kleine blogjes over zulke grote ontzagwekkende en indringende onderwerpen. Ik doe mijn best!
Heel mooi uitgewerkt.