door | dinsdag 28 maart 2017 | Biblejournaling challenge 40 dagen | 5 reacties

28 maart 2017

Vandaag staat…

Exodus 28

…op het menu

En ik moet vooraf zeggen dat dit Bijbelgedeelte zoveel diepgang bevat… zoveel… dat kan allemaal niet in een klein blog om het leesbaar te houden. Dit blog is dus enkel maar een tipje van de sluier.

 

Dankjewel Petra Veen-Howerda! voor het maken van een pagina! Juist zo prachtig door de eenvoud! Petra koos ervoor om een aantal edelstenen uit te tekenen en hun namen in de rand eromheen op te schrijven. Edelstenen… zoals ze volgens de opdracht van God, verwerkt moesten zijn in het borstschild van de hogepriester.  De Hogepriester, altijd bedoeld als een beeld van Jezus!

De borstplaat, de efod, is een bedekte vierkante gouden plaat met twáálf schitterende edelstenen. Voor elke zoon van Jakob; elke stam van het volk Israel, een steen. Elke zoon draagt een naam, elke naam heeft een betekenis. En de volledigheid van al die namen en ál die betekenissen bij elkaar, bevatten Gods boodschap van Genade! Die borstplaat met 12 edelstenen; verhaalt ons over Jezus!

Op internet zijn uitleggen te vinden; via de zoekterm ‘borstschild hogepriester betekenis’ bijvoorbeeld, rolt er zo heel wat uit… Het is prachtig, ongelooflijk! Er zijn mooie tabelletjes te vinden vanuit het Hebreeuws naar onze platte taal… Gods reddingsplan ligt al besloten in de 12 stammen van Israel. Ik maak een beginnetje want ik maak je graag nieuwsgierig… Prachtig materiaal voor een bijbelstudie!  Ruben is de eerste, de oudste zoon van Jakob; “ZIE een ZOON”… ja ja! Voel je? Dat is de betekenis van de éérste naam! En daarmee maakt God ons ook Zijn Zoon bekend in de evangelien van het nieuwe testament… … Zie… mijn Zoon… mijn geliefde in Wie Ik een welbehagen heb… Het Lam Gods dat de Zonde wegneemt…”

Ik wil ons er tussendoor op attenderen dat de edelstenen een maaksel van God zijn. Er zijn lelijke en misleidende opvattingen ontstaan om ons een rad voor ogen te draaien, dat edelstenen zélf een eigenschap of kracht bevatten voor ons welzijn.  Ze liggen te lonken in etalage’s en er worden hen helende eigenschappen toegewezen. Ohja, ze zijn ook werkelijk prachtig! Maar God is degene die we nodig hebben voor ons welzijn! De bijzondere waarheid en kostbaarheid van de edelstenen wordt zó verschrikkelijk verduisterd als de boze er mee aan de haal gaat. Vergeet niet dat God zijn tegenstander ooit versierde met edelstenen (Ezechiél 28:11-19…) De boze wil niet dat we ontdekken hoe bijzonder schitterend Gods Woord is, hoe bijzonder doordacht het hele reddingsplan voor de mensheid…

 

Laten we ons best doen om te begrijpen wat God toch bedoeld met al deze prachtigheid!

 

Edelstenen ontstaan onder grote, grote inmense druk. Ze dienen daarna nog op de juiste manier gepolijst te worden; iedere steensoort kent zijn eigen unieke manier van verwerking: anders zie je niet eens dat het een edelsteen is!  Een slechte slijper kan op die manier een edelsteen ook nog verprutsen… Dank God; Hij is onze ‘slijper’,  Hij ziet door onze ruwe buitenkant heen… een bijzondere binnenkant. Geef je over aan deze God van detail! Hij maakt een edelsteen van je, dat je schitteren en fonkelen zult! Men kan de ogen niet van je afhouden… Als het licht van Jezus door je heen schijnt….  Shine!!!

Voeg u bij Jezus, bij de levende steen die door de mensen werd afgekeurd, maar door God werd uitgekozen om zijn kostbaarheid, en laat u ook zelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijke tempel.

                       1 Petrus 2: 4-5 

Meezingen! Opwekking 678: God van het licht

En dat, lieve lezers, doet mij alweer verwonderd de mond openvallen. Herkennen jullie niet nog iets anders? Openbaringen 21:16-20. Het nieuwe Jeruzalem (dat is: de bruid! zie openbaring 21:9, 10)) daalt neer. Jeruzalem is een vierkante stad van goud en twáálf edelstenen komen terug in haar fundamenten… Die borstplaat, dat kan niet anders, is ook een verwijzing naar het nieuwe Jeruzalem! Jezus draagt ons, Zijn Gemeente, Zijn bruid, aan Zijn hart. Wij… gepolijst… geslepen…Alwéér een onderwerp dat om diepere studie vraagt.

 

Onze God is een Kunstenaar… Dank U, dat U alles zo prachtig in elkaar hebt gezet. Wij bevatten het niet. Open ons verstand zodat we U nog beter kunnen kennen… dienen… volgen!

Onze schittering bewijst, dat U ons liefdevol polijst! 

Luistertip: Leeland – Pure bride

5 Reacties

 1. Annette

  Prachtig ! Jouw tekst maakt mij nieuwsgierig om mij hier meer in te gaan verdiepen !

  Antwoord
 2. Tiny

  Je bijbelstudies zijn heel mooi, zetten aan tot denken, en tot lofprijzing. Ik ben ook herl blij met je muziektips. Prachtige nummers, van voor mij soms onbekende bands. Dankjewel!

  Antwoord
 3. Elise

  Wouwie, zoo mooi he!

  Antwoord
 4. Elise

  Ik dacht altijd dat die levende stenen gewone bouwstenen waren, maar dat zijn natuurlijk prachtige stenen! Edelstenen. Daar wordt die tekst uit 1 petrus veel mooier van. Wat geweldig zeg!

  Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This