1 en 2 april 2017
Exodus 12:1-14
Vandaag is Petra Veen-Holwerda weer onze gast met een pagina !
Ze koos ervoor om de hysop te tekenen waarmee de Israëlieten het bloed van het geslachte lammetje aan hun deurpost moesten smeren. Dankjewel Petra, het is een prachtig detail waar we makkelijk overheen lezen maar de boodschap is des te dieper.
Het Bloed van het Lam aan jouw deurpost! Heb je dat al gedaan?
Maar waarom eigenlijk hysop?
Hysop… ik heb daar eerder al een tekening over gemaakt. Die zal ik met jullie delen onderaan het blog. Deze hysop (ook wel vertaald met Edik), het bittere kruid, werd als een kwastje in de wijn werd gedoopt en omhoog gehouden zodat Jezus er wat van kon drinken… Toen Hij zo’n dórst had… Hysop is een reinigend, desinfecterend kruid met een licht bitter muntachtig smaakje.
Ontzondig mij met hysop… smeekt David in Psalm 51:9 … Dan word ik witter dan sneeuw…
Op de vooravond van het vertrek van de Israëlieten uit het land Egypte, droeg God het volk op om een feest te vieren. Pesach. In de avond moest een lammetje geslacht worden, zonder gebrek. Ochja, we weten het toch… zien we het niet voor onze ogen gebeuren als we dit lezen? Daar is onze Jezus, onze Redder! Jezus vierde het ‘laatste avondmaal’, Jezus at een maaltijd in een bovenzaal, samen met Zijn vrienden op de avond van Zijn dood. Niet voor niets zei Hij: “eet, dit is Mijn lichaam”…En: “drink, dit is Mijn bloed…” Men moest het lam compleet klaarmaken: er werd niets gebroken, niets weggehaald. Als er na de maaltijd dan tóch iets over was moesten de resten verbrandt worden. Jezus volledig, Jezus totaal, dat is genoeg. Niets meer. Niets minder.
Hij vierde het Pesachmaal die avond en Hijzelf was het geslachte Lam. Op de vooravond van onze redding. Och, lieve God..!
Lucas 22 beschrijft het. Hoe Jezus het brood brak. Volgens de eeuwenoude traditie die begon in Exodus 12, liggen er 3 broden op tafel (3 matzes) bovenop elkaar. De middelste ligt in een doek en staat volgens de traditie, symbool voor de hogepriester als bemiddelaar tussen God en het volk. Het middelste brood is gebroken… Dít was het brood dat Jezus brak en uitdeelde. Tijdens het pesachfeest wordt er een stuk van deze gebroken matze verstópt! Het jongste kind mag het aan het einde van de maaltijd opzoeken en krijgt dan een kadootje. Jezus stierf… werd verstopt in de dood… en staat weer op.
Het bittere kruid dient als verwijzing naar Zijn bittere lijden. Het ongedesemde brood (echte traditionele Joden maken tot op heden nog steeds hun huis helemaal vrij van gist: de grote voorjaarsschoonmaak!) als verwijzing naar Zijn reinheid. Gist staat voor zonde!
Dit Pesachfeest is een absolute verwijzing naar het hele lijden en sterven van Jezus voor onze redding, om uit ons eigen Egypte los te komen.
Het Pesachfeest dat de Joden vieren en het Pasen dat wij, als christenen, vieren, is hetzelfde feest. Toen er nog niet aan onze ‘klok’ gedraaid was door keizer Constantijn in de 3e eeuw na Christus, vielen Pesach en Pasen altijd samen. Helaas is er zoveel meer verwaterd dan alleen het tijdstip… Zoveel gebruiken kennen en herkennen we dus niet meer.
De Pesachmaaltijd (of Sedermaaltijd) hoe die gevierd wordt in de Joodse traditie en hoe deze op het verhaal van Jezus gelegd kan worden, dat is zo mooi! Het is ook een práchtige manier om Pasen te vieren in je gemeente of gewoon in je eigen gezin! Het is waardevol om zó beeldend en tastbaar, voelbaar en zelfs te próeven, van het verhaal van de Verlossing!
Wat mij betreft, ga je dat serieus overwegen. Een Pesachmaaltijd tijdens ons eigen Pasen! Via de zoekfunctie op internet zijn er heerlijke gerechten te vinden en ook de Haggadah; de vertelling; die bij de Pesachmaaltijd wordt voorgelezen.
Kom, aan tafel… Jezus Zelf nodigt ons uit.
Ogen dicht en intens luisteren: U nodigt mij aan tafel
Dit is een kaart/ postertje van A5 formaat op stevig papier. Als (kado)setje van 4 (er zijn 4 kruiden uitgewerkt) te koop voor € 3,95.
Op de achterzijde staan vragen/ tips voor een bijbelstudie avond, eventueel. Als je er meer over wilt weten of eventueel bestellen, stuur dan even een mailtje via het contactformulier!
Wat een heenwijzingen van Pesach naar Pasen! Fijn im te lezen, mooie verwerking Petra!
Hele mooie en fijne uitleg!
Dankjewel voor je reactie, Cobi!