door | vrijdag 28 september 2018 | Biblejournaling challenge 30 dagen oogsten | 0 Reacties

28 september 2018 – Openbaring 7:8-17

Lieve Linette, wat maakte je iets prachtigs voor vandaag, mét sjabloon nog wel! Heerlijk wat heb jij je fijn laten inspireren door deze mooie hoopvolle tekst voor onze toekomst!

Zo’n tekst spreekt ons aan: “God zal alle tranen van hun ogen wissen”.  In het begin van deze challenge lazen we nog, hoe tranen ook een zegen zijn… want wie met tranen zaaien, oogsten met gejuich! Maar straks is huilen niet meer van deze tijd. Straks vieren we het Loofhuttenfeest voor eeuwig in het aangezicht van God. De oogst is binnen, het lijden is voorbij. 

Matt Redman – Endless Hallelujah

Loofhuttenfeest? Ja, lees vers 15! Opeens staat daar het woord “tempel” en de zin: “En Hij die op de troon zit zal bij hen wonen”. In de oudere vertaling staat “Hij zal Zijn tent over hen uitspreiden”… Dat geeft nóg duidelijker de relatie met het Loofhuttenfeest weer! De tent, de tabernakel, de loofhut. En de tempel is de plaats waar het Loofhuttenfeest groots gevierd werd: God roept op om naar Jeruzalem te komen tijdens dat feest. Het loofhuttenfeest viert de thuiskomst na jarenlang reizen in tenten door de woestijn. Hier kijken we in de toekomst naar onszelf en vieren we de thuiskomst bij God na een járenlange reis …  al lijkt het nú soms wel een eindeloze reis.  En kijk vers 17 eens! Dáár zijn de waterbronnen waaruit we eindeloos putten.

De tent van God biedt ook beschutting tegen de hitte van de zon (vers 16) De hitte zal hen niet meer steken. Ook dat ligt in de symboliek van de loofhut verborgen, met zijn bladerdak.

Het is gissen, hoe het er allemaal “in het echt” uitziet. Het is iets, dat al onze voorstellingen te boven gaat. Ik moet vaak denken aan het beeld van een baby in de baarmoeder. Een baby zit daar héérlijk. Lekker warm, lekker ronddartelen, spelen met vingertjes, voetjes, teentjes… Er komen geluiden van buiten de baarmoeder die hij niet thuis kan brengen. De stem van zijn moeder is inmiddels een vertrouwd geluid maar de baby heeft geen idee hoe zij eruit ziet. En ook niet wát ze zegt. Af en toe begint het licht door te dringen, de baby weet dat het donker en licht kan zijn. Maar het besef dat de wereld bestaat uit ontelbare kleuren, bestaat nog niet. Wij leven hier ook nog in zo’n soort baarmoeder. We herkennen de Stem van God, Zijn stem loodst ons door het leven heen. Hij heeft ons de Bijbel gegeven in mensentaal zodat we indrukken en vormen krijgen van Zijn werkelijkheid. De toekomst, lieve mensen, is onvoorstelbaar!

En já, het wordt al eeuwen gezegd: “Ik kom spoedig”… en dat is nog steeds zo. Op een Eeuwigheid bekeken, komt Hij zeer spoedig. En het is ook goed om zó te leven met in ons hart de woorden: “Ik kom spoedig!” En als we eerder vertrekken van deze aardbol dan dat Hij ons komt halen…. dan is het nog steeds een waarheid, dan zien we Hem ook zeer spoedig!

Het is mooi en goed om te weten, dat het boek Openbaring veel beelden ontleend uit het oude testament en met name, uit de exodusreis. Dat kan ons helpen om het boek Openbaring iets beter te begrijpen en wellicht, ook het oude testament dat daardoor heel erg actueel is. Alleen zijn de beelden in Openbaring vele malen grootser! Daar komt de reis tot een ongelofelijk einde.

De verdieping in het Loofhuttenfeest, mag onze verwachting alleen maar gróter maken over dat, wat ons in de toekomst te wachten staat!

Hier nog een lied, gezongen in het Hebreeuws door onze midden-oosterse mede-gelovigen! Misschien even wennen, er zit een oosters tintje aan. De tekst die zij zingen, past precies bij dit Bijbelgedeelte. Niet dat ik goed Hebreeuws kan, de Engelse vertaling staat er gelukkig onder…

Gadol Adonai – Hebrew song

Oh en dít lied! Die mogen jullie niet missen! Zo heerlijk! En ook weer de tekst van Openbaring zo mooi verwerkt!

Gaither Vocal Band – Alpha and Omega

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This