door | woensdag 5 september 2018 | Biblejournaling challenge 30 dagen oogsten | 0 Reacties

5 september 2018 – Mattheus 25:14-30

Het verhaal van de talenten, is ons allemaal welbekend. Talenten- dat waar we goed in zijn, dat wat we graag als hobby uitoefenen, dat, waar we onze passie voelen en dat, wat ons dan ook nog makkelijk afgaat en dat, waar we energie van krijgen in plaats van dat het ons uitput.

Goed om te beseffen: in het verhaal van Jezus gaat het echt over geld. De vraag is ook heel simpel: wat doe jij met je geld? Het geld is nooit ons eigendom geweest en als we niet opletten, worden wij ‘eigendom’ van dat materialisme en gaan we ten onder aan de ‘afgod’ genaamd “manon”… Het geld is altijd het bezit van God. Wij zijn als Nederlandse burgers bést wel rijk. Ja, er zijn, dat weet ik, hele moeilijke situaties, en van een bijstand leven of onder bewindvoering zitten, is op een houtje bijten. Maar ook dan, heb je nog steeds geld in handen en wat dóe je ermee? Ook dan ligt de verantwoording om huur te betalen, bijvoorbeeld, bij jou. En ook dan, kan het geld macht over je hebben door een voortdurende overheersende zorg. En ik weet het, dat is een last. Een last die zelfs jouw andere talenten en gaven kan onderdrukken! Je voelt je misschien wel, als degene die maar 1 talent kreeg. Maar deze persoon koos er zelf voor, het te begraven. Jij niet! Jij zet je schouders eronder. Je dankt God voor het brood op de plank. Je dankt, dat Hij voorziet. Want Hij wil voorzien. Als jij in zo’n situatie zit: houd vol. Je staat er niet alleen voor. Neem hulp aan en vraag hulp!

Maar voor deze challenge ga ik verder lekker weer terug naar onze gaven en talenten. Dat, waarmee God ons geboren liet worden, dat wat in onze genen aanwezig is, iets wat daar stil sluimert of wat al tot bloei is gekomen. En ook datgene, waarmee God ons zegende toen we tot geloof kwamen en we gaven van Hem kregen. Dat allemaal – die talenten – weet jij eigenlijk wat jouw talenten zijn? Durf je ze te benoemen?

Bij dit Bijbelgedeelte moest ik terugdenken aan een moment wat voor mij erg belangrijk was! Ik besloot dat het tijd werd, dat God echt zag, dat ik mijn talenten voor Hem in wilde zetten. (Serieus, ik was toen 17 jaar. Maar vergis je niet, hele belangrijke keuzes en beslissende momenten vinden plaats in die jeugdtijd! Gezegend als jij nog zo jong bent! En gezegend als jij met jongere mensen om mag gaan en hen daarin mag bemoedigen en bevestigen!) Dus, ik plaatste op een avond een berg in mijn slaapkamer, voordat ik ging slapen. Een berg spullen die wat mij betreft, symbolen waren van mijn gaven en talenten. Bijvoorbeeld een gitaar voor mijn muziekliefde (de piano was zo zwaar om uit de huiskamer te slepen;-), uiteraard tekenspullen en pen en papier… Voordat ik ging slapen bad ik en gaf deze spullen “aan God”.

De volgende ochtend werd ik wakker en…. de berg spullen lag er precies zoals de avond ervoor en ik voelde me precies hetzelfde zoals andere ochtenden. Maar opgelucht, blij, dankbaar, wist ik dat God best wel zou doen, wat Hij zou willen dat ik doen zou. En terugkijkend mijn leven in… ach… God is zegenend aanwezig. We moeten vergeten dat dingen ‘groots’ moeten zijn. Het is een zegen om in een bejaardenhuis een keer piano te spelen. Het is heerlijk om muziek te oefenen voor een vakantiebijbelclub voor kinderen… ga zo maar door. Al die kleine dingen, al die prachtige parels waarin mensen gezegend worden, daar is God en daar gebruikt Hij jouw talenten!!!!

Hij wil jou gebruiken..

Meezingtip

Opwekking 582 Alles geef ik U

Hij wil zijn glorie laten zien!

Muziektip:

Opwekking 557 – Laat Uw Glorie Zien

Voor vandaag tekende ik symbolisch en concreet talenten op een los papiertje en plakte ze later in de Bijbel “… ik geef ze opnieuw en alweer aan U Heer… en ik ga er mee aan de slag met mijn handen… bevestigd U het werk van mijn handen!”

Maar ik tekende ook de man met het geld! Het succesverhaal natuurlijk!  Fantastisch, wat heeft deze kerel goed werk afgeleverd. Hij is, hoe dan ook, voor ons een voorbeeld.

De man kijkt een beetje suf… ik denk dat hij beseft, dat het geld nooit van hem geweest is, dat hij altijd het geld van zijn meester in handen had. Hij heeft nooit met minachting gekeken naar degene met 5 talenten. Waarom zou hij? Hij is gewoon aan de slag gegaan, genoot van wat hij kon doen. En hij geeft terug wat van zijn meester is. Gewoon, heel normaal, heel prima. Hij beseft: het gaat om mijn meester. Het gaat om de glorie van Jezus!

Wat fantastisch, als de Heer dan uiteindelijk, teruggeeft en zegent! Dat willen we toch ook horen: “Goed gedaan jij, trouwe, betrouwbare, dienstknecht!”

Eventueel, een plaatje om uit te printen, over te trekken of in te kleuren… laat het inspiratie voor je zijn om zelf creatief aan de slag te gaan.

Succes!

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This