door | donderdag 9 maart 2017 | Biblejournaling challenge 40 dagen | 6 reacties

9 maart 2017 – Mattheus 26:14-15

Meezingtip:

Opwekking 624 – Wees genadig

Luistertip:

Adrian Snell – The Judas’ Song

Judas… wat móeten we met zo’n akelig figuur en met zo’n nare bijbeltekst in onze 40dagen challenge? Je mag gerust weten, dat ik me dat de afgelopen dagen ook heb afgevraagd. Er moest nog een verwerking komen voor deze dag en er was niemand van het biblejournalingteam.nl die zich voor vandaag had opgegeven om een verwerking te maken. Ik geef ze gelijk.

Want tja… wat moet je met Judas?

Wat moet je met de Farao?

Wat moet je met Kaïn?

Wat moet je met Ezau?

Wat moet je met Ismaël?

Akelige, gemene mannen met rotstreken en egoïstische trekken.

Och Here, wees ons toch genadig. Ons oordeel gaat zo makkelijk, vliegt over onze lippen. We zien zo gauw de lelijke ander. De schaduwzijde van een ander is zo’n makkelijke trede om onszelf omhoog te krikken.

Wat weten we nu precies van Judas? Ooit was hij een bevlogen discipel van Jezus, tenminste, hij heeft een aantal jaren van zijn leven gegeven om Hem achterna te gaan. Judas was vast van plan om dichtbij Jezus te zijn. Maar wat was daarvan de reden? Heeft Judas zichzelf een hogere plaats toebedacht? Was hij vast van plan om Jezus koning te zien worden en zichzelf als belangrijke volgeling daarnaast? Was dat het? Want toen hij ontdekte dat het daar niet op uit zou draaien (Jezus zou de troon niet pakken en zou geen strijd tegen de Romeinse bezetting ontketenen)… toen kwam Judas op het punt om Jezus te verraden en daar zelf ‘rijker’ van te worden. Dertig zilverlingen kreeg hij voor het verraad, een gebeurtenis die al in Zacharia 11 wordt geprofeteerd.

Ik heb de ‘judaspenning’ getekend op deze pagina. Dat is de naam voor een prachtige paarse bloem die in het najaar hele mooie zilverkleurige zaaddoosjes heeft. Waar de naam ‘judaspenning’ vandaan komt is niet helemaal duidelijk en de meest voor de hand liggende reden, zijn de zilverkleurige, platte zaaddoosjes. Ze zien eruit, als uitgestrooide zilverstukken die prachtig zilver glinsteren in het zonlicht!

Mooie paarse bloem. Judas, prachtig schepsel van God. Baby- kind van een móeder- jongen- man- verrader… Wat is er toch met je gebeurd? Waarom heeft jouw hart je zover gebracht, dat je zoiets gruwelijks kon doen? Had je maar je diepste pijnen en angsten aan Jezus getoond. Hij wist toch al wel, waar je mee worstelde… waarom had je het nodig om groots te willen zijn? En waarom heb je niet op tijd bedacht, dat de voldoening niet in wereldse rijkdom ligt? Het stuur van het leven van Judas kwam in verkeerde handen terecht en werd de verkeerde kant op gegooid… Ooooh Judas!

Wat een Wonder van GOD dan….. wanneer de paarse bloemen sterven en er zaaddoosjes overblijven… kaal en ritselend wanneer de herfst is aangebroken… leeggeschud als de winter ijskoud over de laatste overblijfselen heen waait… dat er in het voorjaar nieuwe plantjes te ontdekken zijn….! En niet één…! Nee, néé, néé!!! Veel meer dan vorig jaar! De kleine lichte zaadjes hebben zich wijd verspreid en komen omhoog. Het nieuwe leven laat zich zien.

Dank God, dat Hij uiteindelijk toch het stuur weer de goede kant op draait. Hoe het verder met Judas verloopt, of het anders had gekunt, of hij nu een ‘verloren’man is… weet je, daar praat de Bijbel niet duidelijk over. Het is dus ook niet aan ons om daarover te oordelen. Dat hoeft niet, dat levert niets op. Wij weten nu dat Jezus uitgeleverd is, gestorven is… opgestaan is… en dat Zijn Nieuwe Leven in veel mensen nog steeds uitkiemt!!! En dát is, waarop we ons oog mogen richten. Ook als we twijfelen aan onze eigen eerlijkheid en oprechtheid… ben je bang een Judas te zijn? Hef je hoofd omhoog, naar Jezus. Open je hart voor Hém. Als Hij het mag vullen met Zijn Geest, wees dan vooral niet bang en vertrouw erop, dat Hij het stuur van je leven in handen heeft.

Ik daag je daarom uit om óók de judaspenning te tekenen. Het is geen moeilijke tekening; kijk gewoon goed en teken het na. De paarse bloem heeft 4 blaadjes, denk aan een molentje met een wit friebelig knopje in het midden. Om diepte te krijgen, kleur je de bloem in verschillende diktes paars. In het midden iets meer paars dan aan de buitenzijdes. De zaaddoosjes zijn glinsterend: ik heb het geluk dat ik de starry colors van de Gansai Tambi in huis heb. Maar als je die niet hebt, zou ik de penningen inkleuren met heel iets  zwart (grijs!) en lichtbruine verf aan je kwast. De lichte kleuren ontstaan vooral door je kwast met veel water nat te maken. Probeer de kleur altijd eerst uit op een proefblaadje!

En ik denk dat het vandaag een mooie dag is om stil te staan bij jezelf… Al die jaren dat je Jezus al kent of misschien ken je Hem nog maar net …. Is het vuur uitgedoofd? Je eerste liefde voor Jezus?

Ik daag je uit om eerlijk te zijn. Doe dat alsjeblieft. Onze maatschappij zit vol en we worden zo makkelijk afgeleid. God heeft namelijk vurige en liefhebbende kinderen nodig om Zijn liefde aan de wereld te laten zien.

Wáár heb jij je állereerste Liefde voor Jezus verloren? Vaak gebeurd dat op een moment dat je wist óf alleen maar het vermoeden had, dat God iets van je vroeg. Het zou iets heel kleins kunnen zijn. Je weet het wel, wat ik bedoel… zo’n kleine aarzeling, een rimpeling, een gedachte van ‘buitenaf’…….  een IDEE van de ALLERHOOGSTE GOD! En toen… toen heb je niet geluisterd!  

“Wees genadig” en “Heer vergeef mij”… ga terug naar dát moment en leg het voor Hem neer. Zeg het tegen Hem. Je zult merken dat de allereerste Liefde, de vurige passie van God, weer voorzichtig of heel daadkrachtig… plaats kan nemen in je hart.

Zo, dat is nog een wonderbaarlijk lang blog geworden…  Fijne dag en succes met je eigen gedachterimpels over Judas…

6 Reacties

 1. Marijke

  Heel mooi.
  Je verhaal en tekening
  Bijzonder
  Bedankt!

  Antwoord
 2. Jeanette

  Wat een rake uitleg! Vandaag goed de diepte in… Dank je wel!
  Je bespreekt een angst, die ik al van kinds af voelde… een judas zijn. Toch iedere keer weer aan Zijn voeten terecht komen…

  Antwoord
 3. Evelyne Spasojevic

  Mooi blog geworden. Inspirerend. Mooi verwerkt ook.

  Antwoord
 4. Hennie

  Wat een prachtig blog hierbij Bettuelle! Ik word er even stil van. Wat schrijf je overtuigend!! Dank je wel voor je bemoedigende woorden, zó mooi!
  Misschien zou je eens moeten nadenken over een bemoedigingsboekje met eigen illustraties..

  Antwoord
 5. Els

  Prachtig geschreven! Graag wil ik de judaspenning ook een plekje geven in mijn bijbel… even wachten tot ik weer terug ben van mijn trip. Maar het lezen en overdenken kon hier ook al, wat fijn!’

  Antwoord
 6. Jolanda

  Schitterend beschreven. Pakkend!
  God’s Liefde en Zijn Genade is er áltijd weer.
  Dank je wel voor deze mooie blog.

  Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This