Genesis 12:7 / Jozua 24:26

Keuzes maken

Welkom, lieve lezer! Hier volgt eerst een blog. Daarna volgt er een korte uitleg en een sjabloon hoe je deze plaat zelf in je Bijbel kunt verwerken. En daarná nog wat plaatjes uit mijn artjournal.

Aan het begin van deze challenge, zelfs aan het begin van dit nieuwe jaar, is de Eikenboom de uitgelezen boom om de serie “Bomen in de Bijbel” mee te starten. Veel Bijbelse bomen groeien niet hier in het koudere Europa. Maar deze wel, de eik. Door zijn diep reikende wortels groeit hij goed in verschillende klimaten. Een stoere, stevige, sterke, eeuwenoude woudreus. De zomereik is een bekende variant hier, in Europa. In het Midden-Oosten kennen ze ook de groenblijvende eik.

De eik is een boom met oneindig veel mogelijkheden en oneindig veel léven. Huizen, boten, meubels… eikenhouten spullen gaan eeuwen mee en blijven ook góed. Het hout is prachtig bewerkbaar, het is mogelijk om er vernuftige kunstwerken te maken. Ook zorgt het hout voor warm haardvuur dat behaaglijk en degelijk brandt. Zoals we weten biedt de eik een woning en een schuilplaats voor eekhoorntjes, torretjes, wormpjes, spechten… Ontelbaar veel andere soorten vogels zoeken onderdak bij de boom. De eik biedt voedsel aan herten en zwijnen. Daarnaast groeien er varens, paddenstoelen, schimmels, galbessen… Jonge takjes werden gebruikt om leer of linnen een kleur te geven. Galbessen werden gebruikt voor inkt. Even een opsomming van de grote diversiteit van de eik, het is haast een hele stad waarin van

alles langs elkaar heen kroelt. Een echtpaar dat 80 jaar getrouwd is, haalt de titel “Eikenhuwelijk”. Dat is blijkbaar meer dan koper, goud en diamant. Eikenboom, wat ben je wonderschoon! In de Bijbel wordt de eik genoemd bij dé belangrijkste keuze die een mens kan maken in zijn leven. De eik is daar een stevig gewortelde getuige. De eik is blijkbaar de “boom van de keuze”. De grote, sterke, eeuwenoude woudreus staat toe te kijken welke God we dienen.

Abraham komt uit een familie waarin goden veelvuldig aanbeden werden. Op een dag wordt Abraham geroepen door de Levende God en maakt een besluit: God te erkennen als de Enige. Hij besluit God te vólgen. Hij besluit God te díenen. Abraham kiest. En dat doet hij door middel van het bouwen van een altaar bij de “Eik van More” in Sichem. Het gebruik van een altaar kennen wij niet meer zo. Maar een altaar staat voor het aanbidden van God, willen leven in afhankelijkheid van God. En aanbidden kennen we wel. Dat is God groot maken in onze manier van leven. Bij alles wat we doen, wat we zeggen, kiezen we ervoor dat God op nummer één staat. Proberen we te luisteren naar Zijn Stem in ons leven. Kiezen voor God is “ja” zeggen, tegen een leven met Hem en “nee” zeggen, tegen de afgoden. Dat zien we ook Jakob doen, de kleinzoon van Abraham, vele jaren later, op precíes dezelfde plek! Genesis 35:1-5. Daar gebied Jakob het zijn familieleden en alle anderen: “Doe de vreemde goden weg!” Jakob bouwt een altaar voor God en hij begraaft de afgoden onder de Terebint (of Eik), bij Sichem. (In de grondtekst zijn de woorden terebint of eik (bijna) hetzelfde. In Bijbelvertalingen worden verschillende keuzes gemaakt, in de oude Statenvertaling is zelfs gekozen voor “Eikenbos”).

Afgoden in ons leven, dat kan vanalles zijn, dat is datgene wat ons van God afhoudt, iets wat onze volle aandacht en liefde krijgt. Iets wat we bóven God plaatsen. Dat is soms moeilijk te zien… is het mijn mobiel waar ik vandaag weer te lang mee bezig was? Is het mijn huishouden waar ik vandaag weer meer mee bezig was dan nodig? Is het mijn angst, waar ik een gruwelijke hekel aan heb maar wat tegelijk ook zo vertrouwd is geworden in mijn leven? Zijn het behoeftes die ik mijn leven lang al probeer te vullen? Misschien wel. Afgoden gaan ver, vooral als ze het zicht op God verduisteren.

Ik geef het aan U Here, al die afgoden begraaf ik. Ik kies voor U.

De plaats Sichem komt alwéér terug in Jozua 24:26. Eeuwen later. De nakomelingen van Abraham zijn inmiddels een heel volk en hebben een heel verleden van slavernij en verlossing achter zich liggen. Is de Eik van More inmiddels een eikenbos? In ieder geval kiest het volk Israël daar opnieuw voor God en om Hem te dienen. En het eikenbos is er een stil getuige van.

De eikenboom, hij staat nog zoveel vaker in de Bijbel. Bijvoorbeeld in Amos 2:9 waarin God het volk de Amorieten vergelijkt met een sterke eiken. De boom wordt ook genoemd in minder mooie contexten. Jesaja 44:14 waar mensen afgoden maken van het eikenhout. Of Hosea 4:13 waar het volk onder de eikenbomen de afgoden vereren.

De boom van de keuze. Wie dien jij. God?

En wat heerlijk om vanaf nu door een loofbos te lopen en de eikenbomen op te merken. Een boom is natuurlijk nooit bedoeld om aanbeden te worden. Maar het is wél de schepping die God verkondigt. Alles wat Hij heeft geschapen, ademt Hem. Net als wij onze levensadem van Hem kregen. En dan elke keer weer, bewust, in je hart, de beslissing voor God te maken.

“Ja Here, in alles wat ik doe, kies ik voor U. Met mijn leven op aarde wil ik U aanbidden en in dienst staan van U omdát U de Enige God bent!”

Een oud maar prachtig lied! Ik kies, vandaag!

Creatieve verwerking

Van de pagina die ik in mijn Bijbel heb gemaakt, maakte ik een sjabloon. Deze is uit te printen en ónder je bijbel pagina’s te leggen en over te trekken.

Hier zet ik in hele lichtgrijze lijnen de afbeelding neer. Zo licht dat je het bijna niet ziet! Ik heb een kneedgum bij de hand maar ik probeer zo min mogelijk te gummen.

Kijk, hoe nát de pagina wordt bij de eerste laag aquarelverf. Ook gebruik ik niet zo heel veel verf. Het is belangrijk dat je hele vel nat wordt anders krijg je nare kreukels van het uitzetten en weer opdrogen van de pagina. Belangrijk: plastic hoesje onder je pagina! Ik heb hier de kleuren lichtgroen en lichtblauw aangebracht. De pagina droogt langzamerhand op, tijdens dat opdrogen kun je alvast wat bladeren een kleur geven. Dat de pagina nog niet helemaal droog is, geeft een nonchalant effect.

Even een close-up! Hier ben ik al wat verder met het inkleuren. De bladzijde is droog en ik kan nu echt de bladeren kleuren naar wens.

Zoals je hier kunt zien heb ik op het allerlaatst met potlood wat meer accenten en schaduw gemaakt. Met een witte gelpen maakte ik de nerven wat meer zichtbaar. En het leuke is, over de witte lijnen kun je ook weer met groen potlood of groene aquarelverf heen kleuren. Zo is het wit niet zo spierwit.

Creatieve verwerking in artjournal

Voor deze challenge heb ik ook weer een artjournal bij de hand. Een zelfgemaakt boekje met diverse soorten papier. Op de eerste pagina – de binnenkant van de kaft – van karton – maakte ik een eikenblad met acrylverf. Op het tweede blad een envelop met een persoonlijk gebed erin. Het derde en vierde blad heb ik opgesierd met het sjabloon wat ik maakte voor vandaag. Zo zie je, het sjabloon kun je gebruiken voor allerlei einddoelen. Zelfs als kleurplaat geschikt. Of als een achterzijde in een kijkdoos. Achja! Downloaden, inkleuren, uitknippen en knutselen maar! Ojá, en dat knoopje is een letterlijk knoopje in mijn artjournal als “knoopje in je zakdoek” om niet te vergeten te kíezen voor God. En te blíjven kiezen voor God. En ook tijdens deze challenge in afhankelijkheid aan God te blijven schrijven en te blijven creëren.

14 Reacties

 1. Nicolina

  Dank weer voor je mooie overdenking en je mooie creatieve verwerking.

  Antwoord
  • Coos Aalbers

   Met interesse gelezen. Ik wordt even prettig meegenomen en muziekje speelt ondertussen het lezen door. Mooi in elkaar gezet! Leuk om de bomen vanuit bijbelsperspectief beter te leren kennen. Ik neem de challenge aan

   Antwoord
   • Bettuelle

    Ooh, wat leuk dat je de tijd hebt genomen om het te lezen! Echt gaaf, groetjes thuis!! p.s. en als je als bomenkenner wat dingen toe kunt voegen, graag 😀

    Antwoord
 2. Mirjam

  Ik heb er zin! Dank je wel voor deze verwerking.

  Antwoord
 3. Tineke Alblas

  Prachtig begin van deze challenge!!!

  Antwoord
 4. Mathilde

  Wat een mooie overdenking om dit jaar mee te starten!

  Antwoord
 5. marjo

  prachtigggg

  Antwoord
  • Myranda Kruithof

   Dankjewel wat mooi! Heb zin om mee te doen. Samen zoeken, struinen, verwonderen, genieten, creëeren en eren

   Antwoord
 6. Karin

  Voor het eerst dat ik mee doe aan een challenge, aangestoken door mijn moeder. Net de overdenking en de liederen geluisterd! Prachtig om het nieuwe jaar zo te mogen beginnen!

  Antwoord
 7. Jaël

  Prachtige overdenking! Heel gaaf dat je hier tijd en energie hebt ingestoken in alle voorbereiding! Heb veel zin in deze challenge een mooie start zo van het nieuwe jaar!

  Antwoord
 8. marja

  Wat een mooie overdenking. Prachtige aanvulling op de overdenking die ik van de week gevonden had van ene Greg Cumming. Daarin noemde hij de eikenboom een landmark and a faith mark.

  Antwoord
  • Bettuelle

   Dat is nou zo mooi, dat dingen op elkaar aansluiten. Echt gaaf.

   Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This