-HOEKSTEEN-

Psalm 118:22 | Handelingen 4:10-11

“Lieve kind, Ik heb een vraag aan jou. Als Ik er niet was, jouw leven zonder Mij, hoe zou dat zijn?”

“Lieve Here Jezus, dan was mijn geloof en mijn hele leven één grote luchtbel. Keuzes in mijn leven zijn op U gebaseerd … Dan zou ik U niet aanbidden als de prachtigste en zou ik niet naar U opkijken. Dan zou ik in mijn leven niet de verwondering kennen voor U die mij zo diep kan raken. Dan waren er geen handen om mij en mijn gezin op te vangen als we vallen zouden – dieper dan het diepste zouden we vallen. Dan was er niemand die ons samenhield. Dan was Uw gemeente er niet. Dan waren Uw kinderen er niet. Dan was Uw gezin er niet. Uw bruid was er dan niet.

Zonder U? Volgensmij zou er in mijn leven geen stevig fundament zijn – geen zorgvuldig geplaatste funderingssteen – een ‘hoeksteen’– zoals ik dat lees in Uw Bijbel. Een steen die het hele bouwwerk van mijn leven bepalen zou. Zoals men vroeger bouwde met natuurstenen en rotsblokken, een fundering die zorgvuldig als een passende puzzel werd ingelegd. (Jesaja 28:16)

Zonder U? Er zou geen sleutelsteen zijn – geen prachtig bewerkte ‘hoeksteen’ – die boven in de ring van de poort als laatste geplaatst werd en waarbij alle steunpalen overbodig werden. De hoeksteen; als een sluitsteen geplaatst, waarop alle stenen van het hele gebouw rusten. Mijn leven zou leunen op allerlei steunpalen. De steunpaal van de goedkeuring van mensen. De steunpaal van “wie ik ben” door hard te werken, mijn identiteit zou de erkenning proberen te vinden in wat ik doe. De steunpaal van mijn opvoeding. De steunpaal van gebeurtenissen in mijn jeugd. De dingen die er gebeurden in mijn leven – wat zou dat kwetsbaar zijn. Ik wéét ook dat het kwetsbaar is want die steunpalen staan er her en der nu ook wel. Sommigen zijn best mooi, anderen zijn gescheurd en staan gevaarlijk te wiebelen. Maar Here God, dankzij U hoef ik daar niet voor te vrezen. Elke keer als er een steunpaal onderuitgaat, verlies ik niets.

U bent er, als stevig fundament. En… bovendien, bent U daar als de hoeksteen die, boven alle andere, het gebouw bij elkaar houdt!”

Het wordt mij niet duidelijk welke hoeksteen de Bijbel bedoeld. Ik las verschillende studies. Ik vroeg verschillende mensen. En steeds was het antwoord anders.

Tegelijk weet ik wel: het maakt niet uit welke Hoeksteen de Bijbel bedoeld in al de verschillende teksten over hoekstenen… de beide hoekstenen zijn onmisbaar. De rots waarover men eerst struikelt. Dat rare, lelijke ding dat tussen alle andere stenen ligt, zo’n zware, bijna niet te verplaatsen. Zo’n steen waaraan men het vel van de handen openscheurde… Zo’n rotsblok dat uiteindelijk, na veel passen en meten, toch heel bruikbaar lijkt … en tenslotte een onmisbaar onderdeel van de fundering. Vroeger bouwde men wel zo. Zorgvuldig geplaatste natuurlijke stenen werden als een puzzel voor de fundering neergelegd. Jesaja 28:16-17 spreekt over zo’n funderingssteen. Jezus spreekt over zo’n steen als “de Rots’ waarop de wijze man zijn huis bouwt. En als Jezus dát is, dan is Jezus als de onmisbare Hoeksteen die onzichtbaar aanwezig is!

En dan is daar de Hoeksteen, als sluitsteen – die prachtigste – die Bovenste – bovenin de ronding van een poort. Dat is de belangrijkste voor het behoud van het hele gebouw. Men stapelde vroeger het gebouw omhoog. De poort bouwde men in bogen naar elkaar toe, met steunpalen tijdens het bouwen. De sluitsteen ten slotte, als laatste, daarop rustte dan het hele gebouw. Jezus is zo’n steen… Een kostbare hoeksteen. Kostbaar, vanwege Zijn onmisbaarheid. En misschien ook vanwege zijn uiterlijk. Eerst veracht…. van buiten een lelijk stuk steen. Maar als de steen openbreekt om pas gemaakt te worden voor zijn positie als Hoeksteen… dan wordt daar wellicht heel veel kostbaarheid zichtbaar. Misschien herbergt de lelijke steen wel diamanten of opaal. Of Robijn. En nog meer kristallen in kleuren die niet te benoemen zijn. … Hoe dan ook: als Jezus dát is, dan is Hij een adembenemende mooie steen waar je naar omhoog kijkt. De Hoeksteen die dan zeer zichtbaar en oogverblindend aanwezig is.

“Lieve kind, bouw je leven maar op Mij. Elke stap en elke keuze die je maakt, mag je doen in het vertrouwen van bouwen op een stevig fundament. En als je bouwt- vertrouw het ook maar tóe aan Mij. Leun op Mij. Steun op Mij. Ik ben de Eerste én Ik ben de Laatste. Ik leg de fundering en Ik hou het geheel bij elkaar. Vertrouw me maar… “

Creatieve verwerking in de Bijbel

Vandaag heb ik gekozen voor een uitgebreide uitleg bij de creatieve verwerking. Deze uitleg kan een voorbeeld zijn voor alle andere komende dagen. Ik werk hier met een grijs potloodje, aquarelverf, een kwastje en aquarelpotloden. Op het laatste gebruik ik een witte gelpen om accenten en glans te maken. Onderaan dit blog vind je een sjabloon van de poort- die kun je ook uitprinten en overtrekken.

Nog een creatieve verwerking

Ter voorbereiding op het tekenen in de Bijbel, heb ik een oud boek gebruikt om even wat uit te proberen. Dat heb ik nog nooit eerder gedaan maar een leuk primeurtje die ik jullie niet wil onthouden. Het leverde een leuke tekening op én ik heb hierin een stempel gebruikt!

Creatieve verwerking in een art journal

Voor deze challenge houd ik ook weer een artjournal bij. Een fijn naslagwerk! Het hoeft niet mooi te worden. Het gaat er om, dat ik mijn gedachten kwijt kan. Dingen uit kan proberen. Voor deze eerste dag, de hoeksteen, gebruikte ik een servet met een bloemenkrans om een poort te creëren. Check de foto’s maar! Dit kun je natuurlijk óók in de Bijbel doen.

Sjabloon

Een sjabloon om te gebruiken. Mooi in je eigen Bijbel. Misschien eerst in een oud boek. Misschien gewoon op een los vel om eens uit te proberen.

4 Reacties

 1. Jeanette

  Wat prachtig geschreven, Bettuelle! Het raakte mij. Zin om weer te starten! Ik was verrast om om Hebreeuwse letters te zien in tekst van psalm 119… welke bijbel is dat? Zelf ben ik paar weken geleden begonnen met cursus Hebreeuws in 6 dagen… eigenlijk beetje druk om ook challenge te doen, maar ik doe in ieder geval paar x mee.

  Antwoord
  • Ineke

   Ik gok de journal bijbel die heeft precies dezelfde bladzijde!

   Antwoord
   • Bettuelle

    Dat klopt inderdaad, de journalbijbel

    Antwoord
  • Bettuelle

   Het is de journalbijbel, met de groene linnen kaft, van Royal Jongbloed

   Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This