Als eerste dank ik God, die deze challenge onder Zijn hoede heeft. Net zoals jou en mij, onder Zijn vleugels!

Lieve lezers, welkom bij deze eerste aflevering van de #invogelvlucht #achterJezusaan Biblejournalingchallenge. Zo, dát is een mond vol! En dit is ook een hele uitgebreide “aflevering”, het is bijna een digitaal kadootje! Een biblejournaling, een artjournaling, een servettechniek, filmpjes met uitleg én mooie liederen… Helemaal onderaan dit blog een gratis uitprintbaar sjabloon voor jezelf! Maar het mooiste is toch wél de uitleg bij deze Bijbeltekst. Ik moedig je aan om dat vooral te lezen!

We starten de challenge met de vleugels van God waar we kunnen schuilen zoals de kuikens onder hun moederkip, de Kloek. Wat is het goed om dáár te starten! Niet alleen deze challenge maar sowieso, elke dag, elke handeling, elke gedachte… Vanuit nabijheid, veiligheid, bescherming, geborgenheid. Onze omstandigheden, onze emoties, onze angsten, onze boosheid… al die zooi waar we geen raad mee weten? Onder de vleugels van God met ál ons hebben en houden!

Dat beeld van “schuilen onder de Vleugels van de Allerhoogste” in Psalm 36, is helemaal niet nieuw. Het is niet zomaar een prachtig poëtisch en symbolisch idee van schrijver David, nee hoor, want zijn opoe Ruth kwam al éérder schuilen onder dezelfde vleugels van zijn God. (Ruth 2:12) Oh, en wat is dat haar tot zegen geweest!

En de vleugels die Ruth opzocht, die zijn al eeuwen eerder beschreven in Deuteronomium 22 en in Numeri 15. Daar beschrijft God hoe de mantel eruit moet zien die de Joden dragen. De gebedsmantel (talliet) is een vierkant wit kleed. De vier hoeken met kwastjes eraan, worden ook wel “vleugels” genoemd. Het Hebreeuwse woord “Kanaaf” voor hoek, wat in Numeri wordt gebruikt, betekend ook “vleugel” en zie daar! Daar zijn ze, de vleugels van God! Onmiskenbaar. Heb jij je God ooit voorgesteld als ‘Iemand’ met vleugels? Hij stelt Zichzelf wel zo voor!

Het is ook die zieke bloedvloeiende vrouw uit het nieuwe testament, die dát kleed aanraakte van Jezus. Ze wist precies wat ze deed. Ze kende als Joodse vrouw ongetwijfeld deze oude teksten én  de tekst uit Maleachi 4 vers 2. Ze herkende en erkende Jezus als Gods Zoon onder “wiens vleugels genezing te vinden is”. Ze wist dat ze de vleugels van God aanraakte en dat ze daar schuilen kon, dat ze genezing vinden kon.

De kwasten dienen als een herinnering aan Gods Woord. Aan de wetten die God ons gaf. Aan de bovenkant van de gebedsmantel is een stevige strook stof gevestigd, die als een juk op de nek genomen wordt. Dan denken wij natuurlijk direct aan het juk dat Jezus voorstelt op te nemen. “Mijn juk, is zacht, Mijn last, is licht”… In Zijn Nabijheid, onder Zijn vleugels leven, vanuit die schuilplaats werken en bezig zijn, is zo’n enorm voorrecht. Is zo’n heerlijke plaats.

Maar hóe kunnen wij vandáág dan schuilen onder Gods vleugels? Hoe kunnen we, net zoals Ruth, net zoals de bloedvloeiende vrouw, Zijn bescherming opzoeken? Hoe komen we toch daar, in Gods nabijheid, in Zijn bescherming? De gebedsmantel laat zien dat dit door gebed is.

De kwasten laten zien dat het door Gods Woord is. De wetten navolgen? De strook stof die aan de bovenkant zit vastgenaaid is zwaar en wordt gedragen als een juk. Het is zwaar om Gods Wet nauwkeurig te volgen. We zullen dat niet volhouden. Het juk is duidelijk een verwijzing naar het juk dat Jezus ons aanbiedt “Mijn juk is zacht, mijn last is licht”… en laat ons zien dat we ook zó Gods beschermende vleugels vinden. Inderdaad door Gods Woord, het Woord dat Jezus is! (Johannes 1) … en dan is het juk niet zwaar meer. Jezus zélf is het kleed wat ons wil bedekken. Dan zal Zijn Heilige Geest ons ook voortdurend Gods Woord leren te begrijpen en te beleven… Zoals vandaag de dag er nog steeds Joden zijn die een talliet dragen, zo mogen wij de hele dag in de bescherming en beschutting van Jezus leven.

Leuk! Een tab bovenaan de pagina met een veertje

We hebben Gods bescherming zo nodig…

Heb je ooit gezien hoe het er aan toe gaat bij een moederkip en haar kuikens? Als God Zichzelf vergelijkt met een moederkloek die haar kuikens vergadert (zoals in Mattheus 23:33-39) dan is het zeker de moeite waard om dat eens te onderzoeken. Ze roept haar kuikens met haar eigenaardige roep (“kloek kloek kloek!!”) en ze rennen naar d’r toe! Ze herkennen haar stem. Een vreemde kip kennen ze niet, ze kunnen zelfs akelig doodgepikt worden door een vreemde kip. En als het dan tijd is om te slapen, om even uit te rusten midden op de dag, of als het regenachtig is en echt eventjes te koud, dan kruipen ze zo lekker onder haar warme veren kleed… ik begrijp dat het daar ongeveer 35 tot 38 graden kan zijn. Ze horen het hart van hun moeder kloppen. Ze horen ook elkaar, samen met andere broers en zussen schuilen we.

Zó dichtbij G-d zijn, Zijn stem horen, aan komen rennen als Hij je roept… Zijn warmte en Zijn harteklop voelen… zo dichtbij is Hij… kén je dat? “forever Amen” … bezingt het… zo dichtbij God zijn is niet moeilijk maar mogelijk!

“Forever Amen” is een prachtig lied wat dát gevoel en die plaats zo mooi bezingt… “Let me hear the sound of Your voice, and I keep running”… Zo vertrouwd zijn met God zoals een kip met haar kuikens… zoals de kuikens met hun moeder. Dát is heilige heerlijkheid!

Werken in een artjournal

Sommige lezers werken creatief in een zogenoemd artjournal. Een soort dagboek waarin je creatief aan de slag kunt. Ik zelf hou deze challenge ook een artjournal bij en af en toe geef ik daar een inkijkje in. Het fijne is, dat je bij deze techniek, geen bijbelteksten perongeluk onleesbaar maakt. Daarbij schrijf ik ook op, wat God zelf tegen me te zeggen heeft… ja, dat laat ik niet altijd zien hoor! Zulke persoonlijke geschreven teksten kunnen heel fijn in een klein envelopje, ingeplakt in het journal.

Inkijkje artjournal Bettuelle

In Your wings I find my shelter… wordt hier gezongen door de Exodus band! Ook een lekker nummertje wat minder bekend is maar tóch fijn om even te luisteren.

Servettechniek in de Bijbel

Een aantal lezers hebben via instagram een servetpakketje bij mij besteld, daar zat ook een prachtige afbeelding bij van een kip met haar kuikens. Prachtig toe te voegen op je Bijbelpagina. En wellicht heb je andere servetjes in huis die je ook in de Bijbel kan gebruiken. Dan is dit een heerlijke techniek. Vogels hebben altijd mensen geinspireerd, hou dus “overal” servetjes in de gaten.

 

En dan nog een filmpje, hóe je een servet in je Bijbel plakt… Ik leg het uit, samen met met dochter 🙂

En dan nog een deel 2 … servettechniek in je Bijbel

Vanuit die schuilplaats, gaan we deze challenge beleven. Samen, met elkaar maar bovenal met God zelf.

En dus nu? Zelf aan de slag met zoveel inspiratie!

Bij deze een sjabloon van de kip en haar kleintjes.

Print uit, kies de kip die je qua grootte het meest bevalt en trek over op je Bijbelpagina (en kleur de andere gezellig in voor een kaartje of iets dergelijks).

Er zijn overigens veel meer teksten waarbij dit beeld te gebruiken is. Zoals Ruth 2 vers 12 of psalm 91 vers 1-4 of Maleachi 3 vers 20

Sjabloon

10 Reacties

 1. Janneke van Ravesteijn

  Wauw, wat een uitgebreide overdenking, dankjewel! Nu nog even broeden op een verwerking 😉

  Antwoord
 2. Stien

  Prachtig…vooral de server techniek..en ook nog zo simpel…ik ga,het eens uitproberen..bedankt

  Antwoord
 3. Sara

  Dank je wel! Mooie overdenking!

  Antwoord
  • Jeanette

   Wat mooi beschreven… Om uit te komen bij de gebedsmantel… Mss goed om te vermelden, ik heb een vertaling waar maleachi 4:2 maleachi 3 :20 is.

   Antwoord
   • Bettuelle

    Ja dankjewel! Ik kwam er door een andere lezer ook achter, dankjewel

    Antwoord
 4. Caroline

  Bedankt! Fijn weer een challenge! Ga morgen van start….

  Antwoord
 5. Janske

  Bedankt voor de overdenking! Mooi om verder over na te denken..
  1 puntje Mattheüs 27:35 klopt denk ik niet.. ik wilde die tekst lezen maar gaat over de kruisiging

  Antwoord
  • Bettuelle

   J dank je wel dat je me tipt! Heb de tekst nu naar juist gewijzigd

   Antwoord
 6. Jaël

  Prachtige blog! Echt hele gave challenge dit! Even een vraagje over de servet techniek: Welk merk clear gesso gebruik je?

  Antwoord
  • Bettuelle

   Ha hói! Dankjewel! Ik gebruik clear gesso van ‘amsterdam’ en van Art creations. Allebei fijne merken!

   Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This