Handelingen 16:25 | psalm 56
Dat het gezang van vogels in de challenge moest, dat stond als een paal boven water. Dát maakt de beestjes zo uniek. En dat het zingen voor God in de Bijbel vaak voorkomt in allerlei vormen en op allerlei momenten, dát weten we. Zingen als strijden. Vurig en vol daadkracht. Zingen als klaagzang, treurnis. Zingen als liefdeslied. Zingen als uitbarsting van vreugde. Zingen in zijn nabijheid en heiligheid, vol ontzag en verwondering. Al dat soort zingen, dat staat écht in de Bijbel en dat is in de grondtekst veel makkelijker terug te vinden dan in onze huidige vertaling. Maar we mogen niet klagen. We vinden er nog iets van terug in de verschillende woorden als “prijzen, loven, verootmoedigen, juichen, aanbidden, knielen, handen opheffen…” Leuk om te weten dat vogels ook verschillende zangen hebben. Liefdesliederen… lokroepen… waarschuwingssignalen voor soortgenoten…
Waarom is het zingen zo van belang?
Toen ik net van mijn sociale opleiding afkwam, nu zeker 16 jaar geleden, heb ik 2 jaar gewerkt met zwaar gehandicapte mensen. Zij praten niet, zij lopen niet, zij eten niet zelf, het zijn onze meest hulpbehoevende naasten. Ik heb, naast dementerende bejaarden, nooit mensen ontmoet die zo intiem reageren op muziek. Hun emotie is niet gehandicapt. De emotie is niet dement. Zing een lied en hun ogen gaan glanzen. Zet een cd op en de agressie kalmeert. Speel op de piano en het humeur stijgt een paar graden. Muziek raakt emotie en gevoel. Muziek landt in je hart. Daarom is zingen zo belangrijk. En daarom is het ook heel belangrijk wat je nu in deze dagen luistert. Welke liederen groeien als wortels in je hart? Stel, je wordt dement… met welke liederen kunnen mensen je dan bereiken? Het zijn de liederen die je nu luistert. Het zijn de liederen die je leerde als kind. Liederen zijn voeding voor je ziel.
Let alsjeblieft op, dat het nooit over je lippen komt. Dat het zingen te overdreven is. Dat er teveel herhaling in een lied zit. Dat “ze” veel te zweverig doen. En let op, dat je het niet zegt… Dat de liederen stoffig zijn, dat er geen leven meer in zit. Dat het teveel tekst bevat. Ik heb het allemaal gehoord en ben er zelf ook schuldig aan geweest. Maar zo zit het niet. Voor alle soorten liederen zijn allerlei soorten redenen om ervan te houden. Een herinnering. Een perspectief. Een gevoel! Maar let er bij jezelf vooral wél op dat je God looft, met heel je hart. Dat de woorden die je zingt, waarheid zijn of waarheid mogen worden.
Dat het liederen zingen in de kerk, soms zo onder het vuur ligt, heeft er puur mee te maken dat de tegenstander van God echt wel weet wat muziek met ons mensen doet en met zijn greep op ons. Waar Gods lof gezongen wordt, moet de boze vluchten. Daar kan het niet tegen. Een erg mooi voorbeeld daarvan uit de Bijbel, is het gedeelte waar het volk Israël op oorlogspad moet om eigen land tegen de vijanden te beschermen. Het is een akelige situatie, de vijand is machtig en groot en de grenzen al overgekomen… en God zegt, laat de zangers maar voorop gaan… Ze gaan voorop. Wetende, dat ze omkomen als de vijand hen ontmoet, want een zanger is geen soldaat. Of toch wel? 2 kronieken 20:21 en 22. God verslaat de vijand op het moment dat de zangers starten. (vers 22) Wat kan Hij machtige dingen doen als we onze liederen opheffen naar Hem!
Zingen is ook een wég naar Hem toe. Gisteren hadden we het over de vleugels van God, waar we mogen schuilen en hoe we daar daadwerkelijk terecht kunnen komen. Zingen is ook een weg. Onder andere Psalm 100:4-5… ga Zijn poorten in met een loflied!
Soms is zingen een offer. Soms is de last van het leven te zwaar en kan je mond niet zingen. De Bijbel spreekt toch ook over lofoffers. God zegt, zing! Zing dan toch! Ook als het je wat kost! We weten half niet, hoeveel er gebeurd in de onzichtbare wereld als we zingen. Weet je, wat er staat in Jesaja 61 vers 3? God wil je een lofgewaad geven in plaats van een benauwde geest. Ik heb uit een studie van Derek Prince geleerd dat dit ook vertaalt kan worden met ‘depressie’. Zal ik je eens wat moois vertellen? Toen ik aan het eind van mijn latijn en pure paniek in een burnout-situatie op bed lag en gevoelsmatig zo intens beleefde dat het nooit meer goed kwam… Toen waren daar liederen van God. Echt waar, écht waar! Ik hoefde de liederen niet zelf te bedenken; daar was ik niet toe in staat! Maar ze kwamen in mijn hart en in mijn gedachten en ze borrelden maar door. Duisternis moest plaats maken… plaats maken voor het licht. Zingen verdrijft angst.
Zing gewoon. Zing het stof van je leven af. Zing de benauwdheid en de duisternis weg. Zing het lied! Zing! God wil bezongen worden en ja, Hij wil langs ons verstand in onze emoties komen, puur, oprecht, echt. Kippenvel op onze huid! Ontzag in ons hart! Waarheid op onze lippen!
En dát brengt me dan eindelijk bij de vogel en de tekst van vandaag. De nachtegaal. Er zijn meer vogels die prachtig zingen. De nachtegaal is er daar één van. Maar de nachtegaal is een vogel die overdag én snachts zingt. Dat is ook wat God van ons vraagt. Zing overdag, zing in de nacht. Zing als het je goed gaat maar zing ook als de put diep is. Zingen kan zelfs je bevrijding betekenen, van wat dan ook maar, zelfs de ketens van Paulus en Silas breken.
Laat het luchtruim maar trillen, alsjeblieft. Trillen van liederen die God grootmaken, die Hem eren en prijzen. Die het coronavirus doet beven en die onze liefde voor God weer doet herleven!
En laat de band “We the Kingdom” nou een lied precies dáárover geschreven hebben (en je begrijpt, bij dit thema past uiteraard élk lied) .
Creatieve verwerking
Voor dit blog maakte ik de nachtegaal . Het is je vast opgevallen, het beestje oogt saai. Geen opvallende verschijning. Maar joh, als dat snaveltje opengaat! En dat is nou precies zo kenmerkend voor onze lofzang. Wanneer we God prijzen vallen we op: dat mag! De duisternis schrikt van ons gezang. De dag krijgt goudglans! Gods woorden in ons, díe maken alles zoveel prachtiger.
Voor vandaag heb ik een sjabloon gemaakt. Er staat een vogel op die je kunt gebruiken in je Bijbel, het vogeltje haalde ik uit een kinderboek. (tip! Bekijk oude sprookjesboeken… daar staan vaak mooie plaatjes in met vogeltjes her en der in de bomen)… Er staan ook tekeningen op het sjabloon die eventueel met kinderen ingekleurd kunnen worden, uitgeknipt… plakken in een kijkdoos! Print dan direct meer blaadjes uit, dan heb je meer vogels in je kijkdoos, meer bomen, meer huisjes. De zon en de maan kun je tegen elkaar aan plakken, een touwtje ertussen. Ophangen aan het deksel. Zo is het duidelijk, dat dag en nacht gezongen wordt door de nachtegaal. Dat wij ook dag en nacht mogen zingen voor God.
Uiteraard kun je de tekening ook als sjabloon gebruiken in een artjournal. Even laten zien:
Het sjabloon… downloaden en printen en inkleuren maar. Of overtrekken…
Heel veel creatief plezier en vergeet niet te zingen hé… vooruit, dan nu nog een nieuw lied, psalm 33:3 is toch ook duidelijk genoeg, zing een nieuw lied! En laat Lauren Daigle nou vorige week een nieuw lied hebben uit gebracht… “under Your Wings!” Zing mee en beleef onder Zijn Vleugels!
Wat een prachtig stuk! Sinds gisteren zing ik meer dan ooit, heb een leuke app gevonden, heerlijk om hier samen te kunnen zingen met mensen van over de hele wereld. God groot maken en een blij hart🙏😍
Vertel is, wat voor leuke app heb jij ? 😉
Prachtig! Ik geniet iedere dag opnieuw wanneer ik door het bos wandel, vanaf vandaag met deze uitleg in m’n gedachten 😃
Oh, wat word ik hier blij van, dankjewel weer! En mocht iemand toevallig geen plek hebben bij de teksten die genoemd worden; Psalm 89:1 past er ook prachtig bij.
Moooooiiii… daar zaten een paar mooie ene openers bij. En wat een mooie uitspraak dat liederen voeding voor de ziel zijn. Lekker hoor zo op de rustige vrije zaterdagmorgen met de challenge bezig zijn, en met die prachtige nummers kan mijn dag niet meer stuk
Zo waar, dat je door zingen heen bij je emotie komt. En dat je jezelf uit de put kunt zingen, maar ook uit verdriet, boosheid, teleurstelling, omdat God heeft beloofd; wat je ook overkomt, Ik ben erbij. Ik neem je bij je hand. Ik mocht dat ervaren toen mijn moeder overleed, dat ik kon blijven zingen; door het verdriet heen. Het mocht naast elkaar staan, en het tilde me er soms bovenuit. Ook tijdens haar ziek-zijn waren er zoveel liederen die precies op tijd kwamen. En als ik die liedjes nu hoor dan weet ik weer, “ja, toen gebeurde er dit of dit”. Het is net als met geuren, dat muziek je ook weer bij een herinnering brengt.
Prachtige uitleg en verwerking, ik ga er mee aan de slag. Ik geniet weer van je sprookjes achtig. mooie illustraties!