10 januari

Exodus 15:27 | Psalm 92:13-14

Dit blog bevat twee pagina’s Biblejournaling mét een sjabloon. En natuurlijk een verwerking in mijn artjournal. En daarónder nog een tweede lied, voor wie tijd heeft en neemt daarvoor.

Hier is het ooit begonnen, volgensmij. De fascinatie voor de vergelijking van een rechtvaardig mens met een palmboom. En dat de palmbomen ook terug komen in de oase van Elim; een heerlijke plaats om te verblijven en bij te komen in een heftige reis. De vlucht uit Egypte, de 40 jarige woestijnreis met alle ontberingen van dien; en dan die rust en weldaad van een oase met 70 palmen. Ja, toen ik dat ontdekte ging alles vanzelf méér leven in de Bijbel. Al die dingen, waar je overheen leest, de kaders, de omlijstingen van een verhaal… de bomen, de dieren, de elementen, kleuren… noem het maar op. Alles is in de Bijbel geschreven door Gods Geest. En dan is eigenlijk elk woord het bestuderen waard.

Een paar palmen in de verte… het waren er immers 70!

Maar nu, vandaag, de palm. Eerst Exodus 15:27 waar het volk 70 palmen en 12 waterbronnen treft. Het getal “70” staat in het Hebreeuws voor “volken”. Getallen in de Hebreeuwse taal zijn geen cijfers, zoals wij ze kennen. In principe zijn het létters. Dus, getallen vormen altijd een woord. Het getal 70 is in het Hebreeuws “Ayin” en dat betekend “de hele wereld”. Het getal 70 staat voor alle volken van de wereld. Die twaalf bronnen, die staan voor de 12 stammen van Israël. Hier “zien” we in één oogopslag, dat Israël de bron is voor de wereld. Dat lijkt gek maar in principe ís dat nu ook het geval. God werkte door het Joodse volk heen, Hij gebruikte hen om íedereen te benaderen. Zo is Israël ook gebruikt om Jezus te ontvangen. Mooi toch! Hoe bijzonder. En de 12 discipelen trokken de wereld in om het goede nieuws bekend te maken. Inderdaad, een bron van goed nieuws, voor de rest van de wereld.

Psalm 92: 13-14: daar is íe weer, de Koning der bomen. De ceder! En pál daarnaast staat… de palmboom! Allebei in relatie tot een rechtvaardig mens! Ik tekende ze dan ook naast elkaar hier, bij dit stukje in de Bijbel. Met een watervaste pen toen de bladzijde helemaal droog was. Een pentekening op een achtergrond van waterverf spetters.

Een palm kent een aantal bijzondere eigenschappen. De boom is gewend aan heel wat winden. Tropische stormen zijn hem niet onbekend. Maar, de stam is zo flexibel! Die beweegt soepel mee en dat een palm omwaait door een storm? Zelden. De palm zit diep geworteld, stevig verankerd in de grond. Mooi beeld!

Verder is zijn wortel nét zo diep als hij hóóg is. En dat is een lengte! Een kweker hangt soms een gewicht aan de palm om hem dieper te laten wortelen, zo staat de palm sterker. Soms dragen wij een last: maar laat deze last ons bij Jezus brengen. Zoek Hem op als het moeilijk is. Diep geworteld zijn in Hem, dat is het geheim van een vruchtbare ouderdom! Vers 15! Denk eens aan die wijze ouderen in je buurt, mensen die al heel lang met Jezus meelopen: ik hoop dat je ze kent. Hun wortels diep doordat ze een vertrouwelijke omgang met Jezus kennen. Diep wortelen: dat is ook door allerlei sterke aardlagen “heen boren”. Zoals de ceder zelfs door rots heen kan wortelen, op zoek naar water. Soms hebben wij ook te worstelen om te wortelen. Soms moet de Heilige Geest ons zacht leiden door keiharde steen. Sterke maar verkeerde overtuigingen die ons bij God vandaan houden… Pijnen uit generaties… pijnen uit het verleden… lessen uit opleidingen die wel recht leken maar toch net ernaast. Karaktereigenschappen als “nuchterheid” of juist “labiliteit”. Noem het maar op. Alles wat recht en diep wortelen lastig maakt. Gods Geest heeft soms een hele klus om onze wortels te leiden naar diep en fris water.

Als een palmboom zo sterk is, wat is dan wel een gevaar voor de palmboom? Een rode palmkever. Die begint zich vanuit de kruin een weg naar binnen te eten en legt daar eitjes. Van buiten is er niks zichtbaar. Maar binnenin voltrekt zich een drama. De larven komen uit en beginnen te eten, ze hollen de boom uit! Wat beeldend voor ons ook. Onzichtbaar voor de buitenwereld kan er depressie woeden. Er zijn lelijke gedachten, er is angst, er heerst jaloezie… noem het allemaal maar op. Het knaagt aan ons en holt ons uit. Wat hebben we God voortdurend nodig om ons te checken en ons te controleren op die rode beestjes.

Vers 14 zegt: “in de voorhoven van God groeien zij op”. Dichtbij Godzelf, dichtbij Jezus, echt héél dichtbij.

Henk Stoorvogel schreef ooit een boek met de titel “Groeien als een palm”. Kijk, als er een heel boek aan dit thema gewijd kan worden, is een blog als deze maar een tipje van de sluier, besef dat goed!

Creatieve verwerking

In het artjournal gebruikte ik een servet. Ik scheurde hem helemaal los, en bedekte de pagina’s helemaal met stukjes van het servet. Daarna, eenvoudig, wat plaatjes van een palmboom erop. Een doosje met dadels bevatte ook een logo met palmen.

Hé, uitprinten en dubbelvouwen, beetje op formaat snijden, dan heb je een kaart!

Nog een lied, voor wie echt even de ruimte wil nemen om bij God te komen. Het duurt lang, de tekst en de foto’s van dit filmpje zijn prachtig. “Heer, ik kom terug bij U, doe met mij wat goed is”…

3 Reacties

  1. Mathilde

    Heel mooi Bettuelle! Het boek van Henk Stoorvogel heb ik meteen via de (online) Bibliotheek geleend, bedankt voor de tip!

    Antwoord
  2. Janske

    Bedankt voor de mooie blogs steeds!

    Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This