Mattheus 3:16

Vandaag de duif! Dat is een bekende. Een vertrouwd beeld in de christelijke cultuur. Ze staat symbool voor vrede en voor de Heilige Geest die Jezus ontvangt na Zijn doop. Maar.. zo’n beestje kan vechten op leven en dood met soortgenoten die hem niet bevallen. Dat is echt een akelig gezicht. En één van de twee kan het leven verliezen. Wist je dat? Waarom is de Heilige Geest in de vorm van een duif neergedaald?

Zeven jaar geleden zijn we verhuisd naar de plek waar we nu wonen, een fijne plek! Tot mijn vreugde was onze oude buurman een duivenhouder. Wat mij betreft zou hij met zoveel duivenervaring, wel weten waarom de duif zo’n passend symbool is voor de Heilige Geest. Enigszins verbaasd was onze buurman toen ik hem opgetogen kwam vragen om informatie. Hij zei: “Ik heb wel een paar boekjes voor je…” Misschien heeft hij gehoopt dat zijn enthousiaste jonge buurvrouw ook duiven zou gaan houden… Stapeltje boekjes onder de arm en s’avonds verwachtingsvol openslaan. Boekjes vol symbolen en getalletjes… abracadabra… gen-eigenschappen en fok-adviezen. Kleur ogen, stand van de ogen, stand van de borst… Foto’s van potsierlijke kampioenen met dikke kragen en vooruitgestoken borsten met verwaande blikken. Westrijdduiven. Ik had er niets aan. Stond voor nog meer raadsels. Ik heb zelfs een mailtje gestuurd naar een duivenvereniging met de vraag, waarom Gods Geest vergeleken wordt met een duif. Echt waar! Ik kreeg geen antwoord, alleen jarenlang een jaarlijkse update van de vereniging. En lieve lezer, ik zal het u vertellen, ik weet het nog steeds niet precies maar door de jaren heen ontstaan toch een paar gedachtes. Ik neem je mee.

Dat de duif eeuwenlang gehouden is om boodschappen over te brengen, dat weten we. Dat is werkelijk een heel unieke en bijzondere eigenschap. En hoe het kan, dat een duif altijd de weg weet, is wetenschappelijk nog steeds niet helemaal duidelijk. Fascinerend dus! Deze eigenschap maakt dat de titel van vandaag de naam “Dienende Duif” draagt. En zo is het. Jezus is gekomen om ons te dienen. Hij kwam en sprak de woorden van God, Jezus bracht een hele belangrijke boodschap en Zijn Heilige Geest weet de weg naar mensenharten te vinden. Zo heerlijk, want ons hart, dat is inderdaad de plaats waar Hij thuishoort! De Heilige Geest als een duif, als een boodschapper, uit de Hemel, die in onze harten de woorden van God overbrengt. De Heilige Geest in jouw hart, weet waanzinnig scherp de weg.

Dat brengt me dan ook bij dat vechten. Als de Heilige Geest in ons hart woont als een duif, zou Hij vechten tegen indringers? Dat geloof ik niet! Dat zou de Heilige Geest opdringerig maken. Ik geloof veel eerder dat Hij naar je oren zou vliegen en in je oor zou fluisteren dat er iets niet in de haak is en dat Hij dan even hoog in een boom gaat zitten afwachten, hoopvol dat jij de goede keuze maakt. Hij is zó liefdevol. Hij laat aan jou de regie. Er staat geschreven “laat de Geest niet uitdoven”… uitdoven past niet bij een opdringerig type. Iets uitdoven, heb jij zelf in de hand.

Bij de ark van Noach komt de duif in het verhaal voor als bode van goed nieuws. Na uitlaten komt het beestje terug met een frisgoen takje in zijn snaveltje. De raaf, al eerder uitgelaten, is niet terug gekomen. De raaf leeft van karkassen. De duif leeft van uitgekomen zaden. Dat betekende dat er weer leven op aarde was! Leven! De Heilige Geest staat voor de bode van goed nieuws en een boodschap van een nieuw leven, een nieuw begin.

Jullie begrijpen, dat ik in mijn zoektocht naar de duif als symbool van de Heilige Geest, ook een zoektocht deed via Google. Daar vond ik uiteraard ook allemaal informatie over duiven houden. Op zoek naar de diepere betekenis van de duif valt me direct op dat ik heel erg tussen de troep moet zoeken. Er zijn veel spirituele pagina’s. Waarzeggende informatie, tovenarij- achtige zaken. Het is moeilijk om iets te vinden wat verdiepend en zuiver is. De duif is een veel bezongen vogel waar veel bewondering voor bestaat. Als ik iets geleerd heb in mijn leven achter Jezus aan, dan is het wel dat de duivel, waar hij maar kan, verwarring zaait. Vooral als het van zéér veel belang is. Hij weet bijvoorbeeld dat we Jezus in rust moeten zoeken en vinden, hij zorgt ervoor dat er geen rust in ons leven en in onze gedachten is. Hij weet hóe belangrijk het is dat we Jezus ontmoeten. Als hij zoveel duisters over de duif rondstrooit, gaan mijn haren overeind staan, dan vraag ik me af wat hij wil verbergen. Wat mogen we als christen niet zien? Ik kan me voorstellen dat hier een gevecht geleverd wordt op leven en dood. Een gevecht op leven en dood, dat kennen we. Jezus dééd het. Een christen zonder de Heilige Geest als een duif die op hem rust… daar heeft de duivel belang bij. Want daarvoor heeft hij niets te vrezen.

Ik wens jou een vruchtbare zoektocht naar de duif en de betekenis ervan in jouw leven. En als je creatief aan de slag gaat, laat je inspireren door de voorbeelden hier maar ook alle pracht die gedeeld wordt op Instagram en op Facebook (bijbeljournalinggroep) … laten we met elkaar een heleboel mooie duiven met Gods prachtige bevrijdende boodschap, het internet opsturen!

p.s. als je een mooie aanvulling hebt over (de eigenschappen van) de duif, laat gerust een reactie achter. Ik hou ervan! Wéét dat je altijd welkom bent om te reageren.

Inkijkje in het artjournal

Vorige week zat ik samen met mijn zoon te kletsen in onze voortuin. Er dwarrelde een heel mooi wit veertje naar beneden vanuit de strakblauwe lucht. Dat vond ik zo mooi en liefelijk! Mijn zoon ving het op en zei wat ik niet had willen zeggen maar wat ik wel dacht: “hé, een veertje van Gods vleugels!” Ach, jullie helpen me direct uit de droom door aan te geven dat onze (inmiddels nóg oudere) buurman duiven heeft. Dat klopt, en later in die week vond ik nog een mooi wit veertje áchterin de tuin. Deze twee veertjes ingeplakt als aandenken dat God bij ons is. Zijn vleugels omgeven ons en Zijn Heilige Geest woont in ons. Als duif weet Hij de route die wij mogen gaan. EN vandaar ook de keuze voor dat schattige huisje. Dat Zijn Geest maar op ons zal rusten, op ons huis met Zijn vrede.

De duif als symbool van de Heilige Geest… zo ontzagwekkend, er is iets zó enorm heilig en fascinerend aan Gods Geest… het liedje van Paul Wilbur geeft dat een beetje weer, wat mij betreft… “Laat het gewicht van Uw glorie vallen, laat ons weten dat U er bent…” Oh, ik hoop dat jij dat ook zo voelen kan, dat Gods glorie op je neervalt en als een duif op je rust… zoals bij Jezus!

EN dit is een bekende, die kunnen we meezingen!

In You I move…. in You I have my peace…

4 Reacties

 1. Jeltje

  M’n moeder zegt ook vaak: als 1 dier géén ‘vredestichter’ is, dan wel de duif!! Overigens heb ik vaak genoeg duiven zien ruzie maken, gunnen elkaar het licht in de ogen niet!

  Antwoord
 2. Diana

  Ik heb nog wel een aanvulling over de duif. Zoals ik begrepen heb vliegen ze op de magnetische velden een eigenschap en talent die vogels bezitten. Maar wat ik erg bijzonder vond te horen over de duif is dat een duif geen galblaas of gal schijnt te hebben en zodoende niet verbitterd kan raken. En in samenhang met de heilige geest en Jezus die niet verbitterd werd. Vind ik deze overeenkomst erg bijzonder om te weten. Nu heb ik nooit een duif van binnen onderzocht en is dit ook niet wat mij trekt om te onderzoeken. Ik neem aan dat het op waarheid berust. Ik heb het gehoord van een spreker in de kerk.

  Antwoord
  • Bettuelle

   Bedankt Diana voor je reactie! Ik heb je ook nog een mail gestuurd om je te bedanken 🙂 Ja, zoek het maar op, in de boeken of via google. Een duif heeft geen galblaas!

   Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This