“Ga! “

Het liedje “ga” van Mattijn Buwalda, een luistertip tijdens het lezen!

De zon is op haar heetst, zo midden op de dag. Het stof van de meest verlaten weg, die van Jeruzalem naar de Gaza leidt, waait in zijn neus. De hete woestijnlucht prikt in zijn ogen. Het zweet staat op zijn voorhoofd en druppelt in straaltjes over zijn lijf.

Hij heeft intensieve en wonderlijke dagen achter de rug. Mensen uit Samaria hingen aan zijn lippen en hij genas – in Jezus naam- mensen die niet meer konden lopen, mensen die ziek waren. Hij mocht mensen bevrijden van onreine geesten. Massaal bekeerden de mensen zich tot het geloof in Jezus. Maar voor vandaag is er een ander plan. God roept Filippus naar de weg van Jeruzalem naar Gaza. Een weg die maar weinig gebruikt wordt, zo midden op de dag.

De zon zindert… in de verte glinstert water… en stofwolken verraden een andere reiziger op deze weg. Het is de -ons welbekende- gecastreerde kamerling uit Ethiopië. De minister van financiën. Een verachtelijke eunuch! Een mens, die in het Joodse geloof niet welkom is en zéker niet de tempel mag betreden zoals anderen wél de tempel mogen betreden, vastgesteld in Deuteronomium 23:1. De man heeft de boekrol van Jesaja op zijn schoot en is in volstrekte verwarring over God – hij is immers zojuist weggestuurd bij de tempel – en Filippus mag hem uitleggen wie Jezus is.

Wie zal het zeggen? Hoe is die castratie tot stand gekomen? Als baby’tje al? Zodat hij al jong voorbestemd was om de koningin in Ethiopië te dienen? Hij op die manier geen gevaar zou zijn voor de koningin en de vrouwen aan het hof? En hoe heeft hij dat celibaat beleefd? Hoe groot is het verdriet in zijn hart, dat hij nooit vader zal worden en dat hij nooit een vrouw beminnen kon?

Het staat hier allemaal niet beschreven. Hier staat dat Filippus zijn mond opent en daarmee het genezende evangelie mag vertellen. We weten ook dat de kamerling de verzen uit Jesaja heeft gelezen over Jezus die sterft voor al onze zonden. En dat Hij daarmee al ons verdriet, al het zware en zwarte wat aan ons kleeft, teniet doet. We weten ook dat het heel waarschijnlijk is dat de kamerling ná de beslissing om Jezus te volgen en na de doop, verder leest en dan de verzen in Jesaja 56 tegenkomt:  “Laat de eunuch niet zeggen, ik ben maar een dorre boom! …. Hem geef ik iets beters dan zonen en dochters, namelijk een gedenkteken en een naam in Mijn Tempel…” Jesaja 56, er staat nog zoveel meer moois! Die kamerling ging zijn weg met blijdschap verder!

Welke reiziger ben jij?

Ben jij een Filippus, vurig, overtuigend, wachtend, hopend, Gods stem te horen en bereid om te gáán. Ook al is de bestemming in eerste plaats voornamelijk verwarrend… (want waarom de woestijn in?)

Of ben je zoals de kamerling? In verwarring, verdriet, over de zonde die aan je kleeft. Je bent opzoek gegaan naar de God van Israël en je vond alleen maar afkeuring, afwijzing en zelfs weerzin over wie jij bent. Je was niet welkom in de tempel van deze God.

Beide reizigers heeft God op het oog. Hij wil dat we elkaar ontmoeten. We bemoedigen elkaar in wat we delen en wat we ontvangen. Zodat we daarna in grote vreugde onze weg verder vervolgen! (Handelingen 8:39)

Het Woord van onze God is voor beide reizigers de leidraad. Het Woord van onze God is het licht! Het leven! Het Woord van God werkt als een loep, een vergrootglas. Maar ook als een landkaart… een routeplanner. Het Woord van God werpt vragen op en beweegt ook naar antwoorden toe. Ja, dát is het , het volgen van Jezus is beweging. En het woord van God brengt ons in beweging! (Die tweede tekst die op het rooster staat van de challenge voor vandaag, die gaat daarover – Johannes 14:6 – Gods woord is het licht! Anita Kloppenburg maakte daar vandaag een heerlijke verwerking bij, dus neem een kijkje!)

En dat is, denk ik, precies waartoe God ons wil bewegen. Gaan! Zoals de kamerling, misschien met vertwijfeling, afwijzing, verdriet, met een zwaar ontmoedigd hart… Of zoals Filippus, misschien verbaasd vanuit de mensenmassa in Samaria naar een afgelegen route afdalen naar de Gaza. Of vurig, in de Geest van God. Om 1 persoon tot Jezus te brengen (die vervolgens in Ethiopië het geloof van Jezus brengt!!) Hoe dan ook, op welke wijze dan ook: stilzitten is geen optie. Gá!

En een plaat maken in je Bijbel, bezig zijn met God, onderwijl je afvragend wat dit Bijbelgedeelte jou te zeggen heeft, ook dat is beweging!

 

WERKWIJZE 

Vandaag vind je hier een uitgebreide stap-voor-stap, hoe een bijbelpagina te bewerken met aquarelverf of waterverf. Ik gebruik de goede kwaliteitsverf van Winsor and Newton. Hoe duurder de verf, hoe beter de kwaliteit, dat is in het geval van waterverf absoluut wáár.

Wat heb je nodig:

 • Een potlood met een zachte punt
 • Een gum (ik gebruik kneedgum omdat deze de pagina niet beschadigd)
 • Een watervaste fineliner
 • Een insteekhoesje
 • Aquarelverf met een penseeltje en een glaasje water
 • Eventueel een witte pen voor witte accenten

 

Foto 1:

 1. Schets de pagina eerst met potlood! Als je het sjabloon hebt uitgeprint, leg dan het sjabloon onder de pagina, zodat je over kunt trekken.
 2. Trek daarna de poltoodlijnen over met de watervaste fineliner.
 3. Gum nu de potloodlijnen voorzichtig weg. Voorzichtig, want het Bijbelpapier is zo dun!

Foto 2

 1. Leg nu je insteekhoesje onder de pagina!

Foto 3.

Nu ga je inkleuren

 1. Gebruik gerust veel water. Het droogt allemaal weer op. Begin met een lichte kleur. Ik gebruik hier de kleur “oker”.
 2. Zorg ervoor, dat je de pagina nat maakt ’tot aan de rand van de pagina’,  anders krijg je lelijke kreukels als het gaat opdrogen.

 

Foto 4. Hier is goed zichtbaar hoe nat het mag worden. Er ligt gewoon een plasje water op! Het papier gaat helemaal kreukelen maar dat is niet erg. Zorg er wel voor, zoals ik al zei, dat de pagina tot de randen nat is! Door het water zet het papier uit en met het drogen krimpt het weer in. Het effect is mooier als de hele pagina nat is geweest en de ruimte kreeg om helemaal uit te zetten en weer helemaal in te krimpen. Op deze wijze krijg je geen lelijke kreukels.

Foto 5.

Kleur de pagina rustig verder in. Aquarelverf is mooi als het IN LAAGJES ingekleurd wordt. Ik gebruikte eerst okergeel. Daarna pakte ik wat bruintinten, zoals de kleur ‘umber’. De lucht krijgt een felle blauwe kleur want het is snikheet!

 

Foto 6

Ik kleur ook met paars. Alleen maar bruine tinten is ontzettend saai! Paars geeft de indruk van de aanwezigheid van gesteente, rotsgebied.

Om te zorgen voor een levendig geheel, krijgt Filippus een kleurige jas aan! Ik koos voor oranje met rode streepjes en groene mouwen. Het is heet, dus zorg voor een schaduw onder zijn voeten.

Bij de palmboom in de verte heb ik wat blauw gekleurd, daar is water, waar de kamerling gedoopt wordt. Het water licht iets meer op, de blauw oogt feller, als je met een witte pen er wat stippels in maakt! ik gebruikte de gellyrol van sakura.

Foto 7.

Kijk, hier is het water beter zichtbaar.

En wat is het leuk om een tabje aan je pagina te bevestigen! Misschien heb je nog een oude atlas waar je wat uit kan knippen. Ik gebruikte hier een puzzelstukje van een puzzel van een routekaart. Zo leuk, het woordje “ga” is er zichtbaar. Ga!

En dat is, denk ik, precies waartoe God ons wil bewegen. Gaan! Zoals de kamerling, misschien met vertwijfeling, afwijzing, verdriet, met een zwaar ontmoedigd hart… Of zoals Filippus, misschien verbaasd vanuit de mensenmassa in Samaria naar een afgelegen route afdalen naar de Gaza. Of vurig, in de Geest van God. Hoe dan ook, op welke wijze dan ook: stilzitten in geen optie. Gá!

En hier dan de scan!
Uitprinten en overtrekken op de Bijbelpagina.

De man die dienst doet als Filippus, kun je overtrekken maar je kunt hem ook uitknippen, inkleuren en dan opplakken met fotolijm of coccoina (zuurvrije lijm)

 

 

 

5 Reacties

 1. Thirza

  Prachtige blog weer, Bettuelle! Ik kijk naar de hele challenge uit. Klopt het dat het sjabloon er nog niet bij staat?

  Antwoord
  • Bettuelle

   Ha Thirza! Ja, het sjabloon had inderdaad wat vertraging, het staat er nu op!
   Krijg jij wel een melding, met het antwoord van mij op jouw reactie?

   Antwoord
 2. Thirza

  Ha, geen probleem hoor, top! Nee, maar ik had dat vakje ook niet aangevinkt 😉

  Antwoord
 3. hendriet

  heb je toevallig ook tabjes gemaakt die we elke keer erbij kunnen plakken?

  Antwoord
  • Bettuelle

   Ha Hendriet! Je kunt de plaatjes uit de routekaart knippen en als een tabje gebruiken!

   Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This