De robijn.

1 Johannes 1:7

Edelstenen in de Bijbel. Ze staan er in! En geen wonder ook, ze zijn ontstaan in Gods schepping. God maakte ze. Ik heb vooral ontdekt dat edelstenen in de Bijbel gebruikt worden als illustratie om de waarde van iets weer te geven, zoals in spreuken 3:15 “Wijsheid is meer waard dan Robijnen… ” Als je via google gaat zoeken naar edelstenen zit je al heel snel op een website die edelstenen aanbeveelt voor allerlei lichamelijke en geestelijke kwalen. Dat vind ik in de Bijbel nergens- maar dan ook echt nergens- terug. Ik ben naar een edelstenenmuseum in Elburg geweest om meer te begrijpen van de schoonheid- en ik ben echt onder de indruk. Het licht wat edelstenen lijken uit te stralen, daar kun je naar blijven kijken. Het is zo mooi. Zo bijzonder fascinerend! Maar wat voor een edelsteen geldt, geldt ook voor jou en mij. Zonder licht stralen ze echt niet. Het licht komt niet uit de edelsteen. Een edelsteen heeft omgevingslicht nodig om zijn schoonheid te laten zien. Wij hebben ook het licht van Gods glorie nodig om te stralen. Wij stralen niet uit onszelf!

Daarom koos ik deze tekst -uit de vele teksten uit de Bijbel overigens, die gaan over het bloed van Jezus- de tekst die spreekt over het leven in Gods licht. Om te schitteren, als mens!

De Robijn is een hele kostbare edelsteen en zit qua hardheid heel dichtbij de diamant – het hardste materiaal op aarde. De Robijn is de eerste steen op de borsttas van de Hogepriester (daar later meer over op 17 oktober) die de naam van Ruben in zich gegraveerd heeft. Robijn- Ruben. De naam Ruben betekend: “Zie, een Zoon!” Dat is ook, hoe God Zijn Zoon aan ons voorstelt in Mattheüs 17:5 “Zie, een Zoon!” Hij stelt Hem aan ons voor. O, Here God, hoe pijnlijk moet dat voor U zijn geweest. Te weten dat de wereld Hem niet ontvangen zou maar Hem zou vermoorden. Tegelijk zouden we U daarvoor moeten danken, elke dag weer. Dat Zijn bloed ons redding bracht. Thank You JESUS!”

Robijn-Ruben-Rood-Redding. Het past allemaal bij elkaar. Nergens in de Bijbel staat dat de Rode Robijn ons aan de Redding van Jezus bloed doet denken. Maar zo, als allereerste steen op de borsttas van de Hogepriester, gebeurd dat eigenlijk toch wel. En dat mag. Deze steen mag dat verhaal vertellen zoals eigenlijk Gods hele schepping daarvan spreekt! Het is wonderlijk! Het is GAAF!

“Lief Kind, Mijn liefde voor jou is zoveel kostbaarder dan welke edelsteen ook. Mijn liefde stijgt uit, boven alle kostbare juwelen. Jij bent veel kostbaarder voor Mij. En jij mag in Mijn licht wandelen om de kostbaarheid terug te kaatsen die Ik in jou heb neergelegd. Wandel in Mijn licht en schijn als vanzelf. Dat doe je door mijn Woorden te koesteren en daardoor in wijsheid en inzicht te groeien. En weetje? Oók dat is veel meer waard dan robijnen en andere edelstenen.”

Verwerking in de Bijbel

Ik koos ervoor om een Robijn op het borstje van een Roodborstje te tekenen. Het thema van het Roodborstje uit de challenge “Vogels in de Bijbel” (nog steeds online op deze website) sluit er naadloos bij aan. Prachtig eigenlijk! En expres is de rechterhoek licht en links heel donkergroen en donkerblauw- alsof het roodborstje in het licht zit. En al die blaadjes, die maakte ik met de punt van mijn kwast.

Creatieve verwerking in een art journal

Ik koos voor een rode kleur voor deze pagina’s. Rode stempels en stempelinkt. Rode waterverf. Een roze vlinder van een servet en daaroverheen met rood potlood gekleurd. Een robijn uit een juwelenbladje geknipt en in een zakje gestopt. En samen met mijn dochter heb ik de rode steentjes uitgezocht en opgeplakt. Oude letters van een oud spel opgeplakt. Roodborstjes getekend. Nog een notitie op een notitieblaadje om later nog te begrijpen waar dit over gaat. Vastgeniet met een nietje. Een rood lintje er achteruit laten steken. Dat is nou gewoon lekker artjournallen- alles mag!

3 Reacties

  1. Corine Bakker

    Deze verwerkingen: gaaf!

    Antwoord
  2. martine

    Wat een prachtige metafoor die robijn. Dank je wel

    Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This