I Petrus 1:13

Wees waakzaam!

Dit mooie plaatje van een stel ganzen op een erf, is van de hand van Anita Kloppenburg, te vinden op facebook en instagram onder de naam @anklop. Het geeft zo’n mooi beeld bij de Bijbeltekst en het blog vandaag.

De gans is een sociaal waakdier, ze kunnen onder goede omstandigheden zo’n 15 tot 20 jaar oud worden. Ze zijn trouw aan hun partner zoals zwanen dat zijn. Ze rouwen wanneer hun partner of andere familieleden sterven. Ze zijn ook zorgzaam, nemen het op voor de zwakkeren in de groep. Je kunt je voorstellen dat je als eigenaar ook een band opbouwt met zo’n leuke, intelligente vogel. Op boerenerven worden ze gehouden vanwege hun waakzaamheid. Ze slaan aan door vreselijk te gakken bij de komst van een vreemdeling. Ze hebben een béter instinct dan de waakhond. Als ze je niet mogen kunnen ze je aanvallen op de kuiten. Bijten en slaan met hun vleugels. Ze zijn sterk, onderschat het niet! Gevaarlijk zijn ze dan! Ook in het donker kunnen ze goed zien. Precies zulke waakganzen hebben we nodig op het erf van ons eigen leven.

Natuurlijk weet ik niet, hoe jij tot geloof gekomen bent. Is het je met de paplepel in gegoten? Of ontdekte je het gaandeweg door een zoektocht in je leven? Het geeft niet, hóe. Er zijn zoveel wegen waarop mensen tot geloof komen! En dat zijn stuk voor stuk interessante en prachtige verhalen. Petrus spreekt al deze gelovigen aan in zijn brief. Allemaal. Uitverkoren door God de Vader. En dat ben je als mens, altijd. Door God uitverkoren. Wanneer je “ja” zegt op Zijn uitnodiging om Hem te volgen, mag je ook Zijn Heilige Geest in je leven verwachten. Je kunt Hem altijd en elke dag uitnodigen om in jouw kleine leven Zijn grote werk te doen en ons te helpen Gods stem te verstaan om gehoorzaam te zijn aan Jezus. Zo, dit is even in een notendop de mensen die Petrus aanspreekt. Christenen. Zoals jij en ik.

Hij zet ons er ook nog even bij stil dat wij, méér dan de oude profeten, begrijpen wat er gebeurd is. De profeten hebben over deze tijd geprofeteerd, Gods Geest die uitgestort zou worden op de mensheid na het lijden en sterven van Gods Zoon. We staan in een bevoorrechte positie.

Ik weet niet hoe het bij jullie is. Is het idee over de Heilige Geest niet wat al te zweverig? Te eng? Het is namelijk zo ongrijpbaar. Toch? God is een Vader, Jezus is Zijn Zoon en mens geworden onder ons. Wie is de Heilige Geest dan? We leven naar Pinksteren toe, we vieren dan dat de Heilige Geest werd uitgestort. De Heilige Geest als een duif. Als een boodschapper, staat hier, in 1 Petrus 1:12. Gezonden uit de Hemel. Een soort vriendelijke postbode met een vrolijke kwinkslag en een rood petje.

“Laat je geest daarom voortdurend paraat zijn, wees waakzaam” vers 13. In de oude Statenvertaling staat “weest nuchter”…een hele mooie vertaling. We hebben de Heilige Geest soms “te eng” gemaakt. Is Hij iemand die ons “overneemt?” Het vergelijk met ‘dronken mensen’ door mensen die niet in Jezus geloofden, op de dag dat de Heilige Geest werd uitgestort, zet ons tot op de dag van vandaag nog op een verkeerd been. Dronken mensen zijn eng en onvoorspelbaar. Daar wil je niet dichtbij zijn als je zelf nuchter bent. Ze zijn agressief of neerslachtig, té overdreven, niet aanspreekbaar en hun ogen maken geen goed contact. Dat is toch geen vergelijk met iemand die de Heilige Geest ontvangen heeft? Maar soms doen we dat, denk ik, nog steeds, onbewust. We hebben door de eeuwen heen een vreemd en verkeerd beeld geschapen van de Heilige Geest. En als we de postbode niet als postbode herkennen, ontvangen we zijn boodschap ook niet. Als we onze hand niet openen om de duif te laten landen, ontvangen en horen we Zijn Stem ook niet. “In mijn gelovig leven geen raar en zweverig gedoe”, is tot op vandaag een wrang misverstand. Wat mooi dan, dat de vurige, met Heilige Geest gevulde Petrus schrijft: “WEES WAAKZAAM, wees nuchter!” De Heilige Geest is niet eng. Niet raar. Niet dronken. Niet zweverig. Roept ons juist op om waakzaam te blijven en wil ons daarin dienstbaar zijn. In de voorbereiding naar deze challenge toe, moest ik er aan denken hoe véilig de Heilige Geest is. Dat is mijn ervaring met Hem door mijn leven heen. Zijn aanwezigheid in mijn leven maakt me vrij, ja, Hij stelt me ook voor uitdagingen, ja, maar er is nooit sprake van dat Hij forceert. Ik werd er ook bij bepaald om dit te delen. Er is Niemand veiliger en meer betrouwbaar dan de Heilige Geest. En dat we een idee hebben gecreëerd van een zweverig ‘iets’, een ongecontroleerde vage toestand, dat komt de indringer ten goede. En als we geen toompje ganzen op ons erf hebben die aanslaan… dan kan deze indringer wel zulke vage ideeën bij ons binnen brengen. De verkeerde postbode komt op ons erf!

We hebben de Heilige Geest juist nodig om waakzaam te blijven. Dat doet me denken aan het verhaal van de vijf wijze en de vijf dwaze meisjes. De olie in hun lampjes. Olie staat voor de Heilige Geest. Nodig alsjeblieft de Heilige Geest uit als je dat nog nooit eerder gedaan hebt. Het is van levensbelang. En Hij komt, aangepast aan jou met een wijsheid die zijn weerga niet kent. Rustig of vrolijk. Zachtjes en onopgemerkt. Of met een vrolijke grap en een melodie op zijn lippen. De Heilige Geest is niet eng. Hij zal in conversatie met je gaan en … je opmerkzaam houden. De olie in je leven op peil houden. Indringers zul je door de aanwezigheid van de Heilige Geest, herkennen. Wees waakzaam om, zoals de brief in vers 14 verder gaat, te voorkomen dat we worden beheerst door “de dingen van de wereld”, over eng en onvoorspelbaar gesproken, beheerst worden door je eigen begeerten, dát is pas onveilig!

Met de Heilige Geest ben je goed in staat om je erf te bewaken voor indringers. Zorg dus goed voor je eigen waakzaamheid door als eerst, de Heilige Geest meer te laten worden in je leven. Wat een voorrecht om op die manier te mogen delen in de luister van God! (vers 11)

Gewoon, een mooi lied. Er is geen afstand tussen U en mij! Dichtbij U! In de omgang met elkaar worden we zo bepaald bij de 1,5 meter afstand vanwege de corona maatregelen. God kan wél dichterbij komen. En met Hem dichtbij, is ons erf veilig tegen indringers. Wat zijn we toch gezegend met het kennen van onze God! Wat is ons geloof toch een redding en een reden om te zingen!

Kijkje in het artjournal van Bettuelle

Deze pagina is even onder de naaimachine door geweest, zie, een dubbelgevouwen flapje zorgt voor een ‘insteekhoesje’ waar ik een papiertje met een verhaal in kan stoppen.

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This