Jozua 4:9-10 | Psalm 77:12 | Deuteronomium 27:2-4

Mijn man heeft last van zijn knie. Hij is twee keer geopereerd en ik zal eerlijk zijn: dat is niet leuk. Dat is niet leuk voor een man die houdt van werken en altijd de grootste klussen met plezier en veel vakkundigheid aanpakt. Een periode van bijna 2 jaar is lang … In deze periode heeft hij een nieuwe hobby op weten te pakken. Hij maakt, restaureert en ontwerpt, elektrische autootjes. Ik wist niet van het bestaan maar het blijkt een soort “poppenhuis hobby” voor mannen. De elektrische autootjes zijn geen racemonsters maar hele verfijnde en sterke wagentjes die over boomwortels en stenen kunnen klauteren, als ware het een 4X4 Landrover die door het bos rijdt. Omdat mijn man moeilijk lopen kan is er in onze huiskamer een stapel stenen neergelegd. Dat is geen grapje. Een enorme bult. In de huiskamer. Naast de houtkachel. Mijn man test daar de autootjes of rijdt daar voor zijn plezier hele tourritten.

Als mensen binnenkomen, dan vragen ze: “waarom ligt die stapel stenen daar? ” …

De stenen spreken: zoals in Lucas 19:37-40. De mensen bewonderen en bejubelen Jezus: vanwege de wonderen die zij hebben zien gebeuren. De bekritiserende farizeeërs vragen Jezus om hen te bestraffen zodat ze zullen stoppen met spreken. Maar Jezus is duidelijk: “Als zij zouden zwijgen, zouden de stenen spreken”.

Stenen. Doodgewone, normale stenen. Ze mogen elke keer een reden zijn om te bedenken en te vertellen, welke wonderen God deed. En welke wonderen deed Hij dan? Soms is die vraag niet moeilijk te beantwoorden. Soms is het wonder als een onverwachte vlinder op een foto. Als het ontvangen van een gift. Soms is het wonder een genezing. Een kanteling in het leven.

Maar psalm 77:12 heeft het ook over “de wonderen van vroeger”, het mogen de wonderen van vroeger zijn die we ook vandaag nog herhalen en vertellen aan elkaar. Het zijn zelfs de verhalen uit de Bijbel die de psalm aanhaalt. Een wonder wordt niet stoffig. Nooit! Het heeft evenveel getuigkracht als vroeger. En Goddank, liggen er overal op de hele wereld, stenen! Stenen genoeg om ons er aan te herinneren dat we mogen verhalen van Gods Grootheid in ons leven. Toen ik deze week over een pad met allerlei stenen naar mijn auto liep, overviel het mij opeens. Allemaal stenen. Elke steen als een wonder van God – elke steen zou een verhaal kunnen vertellen over de wonderen van God.

Waarom moest Jozua de stenen stapelen? Vers 6: “Ze zullen een gedenkteken voor u zijn. Wanneer uw kinderen later vragen wat die stenen betekenen, dan moet u ze vertellen dat het water van de Jordaan werd tegengehouden door de aanwezigheid van de ark van het verbond….” Vertellen! Vertel! Vertel over Gods grote daden in jouw leven. In de Bijbel lezen we het vaker. Jacob richt een steen op in Genesis 28:11 bijvoorbeeld. Samuel doet het. Absalom doet het.

In Deuteronomium 27:2-4 wordt door God al de opdracht gegeven om stenen te stapelen, zoals Jozua dat later doet. De Here God zegt daar dan ook bij dat de stenen wit gekalkt moeten worden en dat op de stenen de wetten van God geschreven moeten worden.

“Lieve kind. Bewaar stenen. Een steen voor elk wonder wat Ik in jouw leven verricht. Een steen voor elk moment dat je opeens wist dat Ik bij je was. En zet je pot stenen op een plek waar jij ze ziet. Op een plek waar ook bezoekers ze zien. “Waarom bewaar je deze stenen?” vragen ze misschien. En dan vertel je het. Want de stenen zwijgen, zodat jij kunt vertellen. Vertel maar van Mijn Liefde in jouw leven. Het is er elke keer geweest. Het is er. En de zwijgende stenen, spreken daar voortdurend van!”

Zolang de stenen zwijgen, zal ik spreken.

Ik hoop dat we op een dag een beter verhaal te vertellen hebben over de stapels stenen in en rondom ons huis… Ja, dat lees je goed. Ook buiten. En de stenen in de huiskamer gingen mij toch tegen staan afgelopen zomer. Die zijn ook naar buiten gegaan na een jaar.

Creatieve verwerking

Ik tekende een vel vol stenen- met aquarel. Gewoon vlekken op papier. En als ze droog zijn kun je een schuursponsje kapot knippen en daarmee voorzichtig in een plasje verf dippen en dan op een steen. Zulke mooie vlekken krijg je daarvan. Ik heb dat in de Bijbel ook gedaan.

Ik heb de getekende stenen uitgeknipt. Hieronder vind je het vel, ingescand als printplaat. Die mag je uitprinten en eventueel zelf mee aan de slag! Op een klein papiertje heb ik een wonder geschreven en er omheen gebonden. De pagina in mijn boekje is nog niet helemaal klaar … ik werd overvallen door de griep. Er zijn nog veel meer wonderen die ik aan de stenen vast heb te binden.

Printplaat Stenen!

2 Reacties

  1. willemienwulffraatgmailcom

    Dank je wel. Gedenken. Door jouw inspiratie mogen wij gedenken

    Antwoord
  2. Martine

    Dank je wel voor deze bemoediging. Al tekenend heb ik stilgestaan bij mijn eigen stenen. Goed om dat te doen.

    Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This