Rots

Psalm 62 vers 3 | Mattheus 7:24

Jezus is de Rots.

Als je dat weet, ga je alle teksten over rotsen in de Bijbel heel anders lezen. Overal waar we de rots tegen komen, kunnen we Jezus invullen. En dan kom je tot prachtige ontdekkingen!

Deze bijvoorbeeld: David schuilt in de rots als Saul op hem jaagt. Saul ziet David niet en ontdekt David niet.

En deze: Mozes vraagt aan God of hij Hem mag zien. Dat mag. En God plaatst Mozes dan “op een rots”. Wij kunnen God ook zien – maar niet zonder de bescherming van Jezus. Mozes kan blijven leven in de nabijheid van God vanwege de rots.

EN deze dan: Mozes slaat op de rots in opdracht van God omdat het volk dorst heeft. De rots splijt uitéén en er komt water uit de rots. De tweede keer krijgt Mozes de opdracht om voor het dorstige volk (40 jaar later inmiddels) tegen de rots te spreken. Mozes doet dat niet- hij is boos op het volk- en hij slaat de rots twee keer. Dat is een ernstig misdrijf – het zorgt ervoor dat Mozes niet mee mag het beloofde land in en dat hij eerder sterft. Als we dat zó lezen denken we: ‘wat een wrede God’… maar als we weten dat dit alles gebeurd als voorbeeld voor láter dan denken we: “wat een wijze God”.. Jezus is éénmaal geslagen en voor onze zonden gestorven. Hij hoeft niet nog een keer geslagen te worden. Dit bedenk ik allemaal niet zelf! Het staat gewoon in de Bijbel:

1 Korintiërs 10:4 “Zij dronken namelijk uit een geestelijke rots, de hen volgde, en die rots was Christus” (Ook zo mooi, het lijkt hier om een meereizende rots te gaan! Een rots die hen volgde. Dat past weer bij Psalm 31:4 – God de Rots die ook een gids is)

Hebreeën 6:4-6: “Want het is onmogelijk om hen die eens verlicht zijn geweest, die de hemelse gave geproefd hebben en deelgenoot zijn geworden van de Heilige Geest, en die het goede Woord van God geproefd hebben en de krachten van de komende wereld,  en die daarna afvallig worden, weer opnieuw tot bekering te brengen, omdat zij voor zichzelf de Zoon van God opnieuw kruisigen en openlijk te schande maken”.

Deze tekst uit Hebreeën kan me ook wel wat ‘bang’ maken. Wij zijn hier in christelijk Nederland behoorlijk behoudend opgevoed. Lang geleden kwam ik een meisje tegen wat in ernstige psychische problemen gekomen was doordat zij dacht dat zij een zonde begaan had tegen de Heilige Geest en dat de redding voor haar niet meer mogelijk was. Deze tekst maakt me daarom ‘bang’- deze boodschap wil ik niet via dit blog overbrengen. Want ik geloof niet dat iemand met zo’n enorm schuldbesef, afvallig is (geweest). Ik denk bij deze tekst vooral aan hen die heel bewust en zonder schuldgevoel of spijt, God de rug toekeren. Heel bewust. Zoals koning Saul. Zoals de Farao in Egypte in de tijd van Mozes. Zoals Kain. Zoals Judas. Zoals de gevallen engel die we tegenkwamen op 4 oktober in deze challenge. Ooit was ik luisteraar bij een preek van Moti Klimer – een Messias Belijdende Jood. En ik zal nooit vergeten dat hij zei: “Je kunt ook tegen God zeggen dat je nooit gebruikt wilt worden zoals Hij de Farao gebruikte en zoals God Kain gebruikte en zoals God Ezau gebruikte”. Dat stelde me toen gerust en dat was heel bevrijdend. Op de één of andere manier heb ik als jong meisje toch ook gedacht dat ik de verkeerde kant zou kunnen kiezen. Dat de duivel mij zou verleiden zonder dat ik het weten zou. Dat ik “anti-christ” zou kunnen worden. Een nare gedachte. En een verlammende gedachte. Ik hoop dat ik die verlammende gedachtes onderuit kan schoffelen als anderen daar ook mee worstelen. Als jij het verlangen hebt om God te dienen, Hem beter wilt leren kennen, vast wil houden aan Hem door alles heen, de genade en de kracht van het geloof steeds meer wilt leren kennen… dan komt God daar echt aan tegemoet. Hij is immers de rots in ons bestaan en Hij faalt niet! Hij schrikt niet van ons denken en piekeren. Hij komt ons tegemoet!

Het meisje draagt een witte jurk. De schaduwen heb ik een lichtblauw tintje gegeven – dezelfde blauwe kleur die ook heel licht in de lucht zichtbaar is. Wit, van rein gewassen wit !
Ik gebruik bijna nooit zwart in tekeningen, ook hier heb ik de rotsen donker gekleurd door de kleuren paars en donkergroen met elkaar en over elkaar heen te kleuren. Op die manier worden de rotsen wel donker maar smeer je niet alles “dicht”. Op die manier kun je ook mooi spelen met schaduw aan de onderkant van de stenen en lichter bovenop de stenen. Groen kan prima voor mosachtige stenen! Water schilderen is hier de kunst van het wit laten!

Jezus, de rots waarop wij staan!! Meezingen hoor!! 🙂

Verwerking in artjournal

Voor vandaag kwam ik in mijn artjournal een papier tegen waarvan ik niet goed wist wat ik ermee moest doen. Het komt uit een doos van een drukkerij – een doos met allemaal geweldige verschillende soorten (uitgestorven) papier!! Een super glad glanspapier was het. En terwijl ik er naar zat te kijken, bedacht ik me dat ik het velletje er maar uit zou gaan scheuren. En terwijl ik dat dacht, zag ik ook dat het stickerpapier was. Het was zilver stickerpapier!

Dus, ik begon er aan te scheuren, en halverwege het scheuren heb ik de halve pagina laten zitten en heb ik het zilveren stickerpapier in stukjes gescheurd en opgeplakt.

Misschien kun je het een beetje zien opglimmen her en der.

De basis van deze plaat van rotsen is – echt waar – een strip uit de Donald Duck. Ik heb de plaatjes met deze rotsen en dat water, losgescheurd. De cartoons en de teksten eraf gescheurd. En de uitgescheurde stukken opgeplakt en opgenomen in een totaalplaatjes door witte gesso en lichtblauwe acrylverf rommelig op te smeren. Van dichtbij kun je het wel zien.

En bovenop de rotsen? Natuurlijk een veilige woonplaats, stevig op de rots gebouwd! Levend van het water door de watermolen die energie haalt uit het altijd stromende water! ( Ik hou van molens, daarom)

Sjabloon

Ik heb een “sjabloon” gemaakt van het blije meisje in haar witte jurk – ik heb haar gekopieerd uit de Bijbel, zwart- wit gemaakt – dus daarom is het sjabloon ook een beetje grijzig en ik hoop dat dit genoeg is om eventueel over te trekken. Of te printen op een mooi velletje en dan als tip-in in de Bijbel, of in een artjournal. Of uitprinten en inkleuren en dan netjes uitknippen en opplakken. Wat een mogelijkheden! Als je haar overtrekt kun je eventueel haar haardracht veranderen in je eigen haardracht. Een korte boblijn. Stekeltjes… Knotje. Haarkleur van jezelf …

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This