door | woensdag 12 oktober 2022 | Biblejournaling challenge Glans en Glorie | 1 reactie

1 Petrus 5:4 | 1 Corinthiers 9:25 | Jakobus 1:12

Gekroond! Wat zijn kronen mooi en glorieus! Kronen genoeg in de Bijbel. Een hele challenge zou gevuld kunnen worden aan allerlei soorten kronen in de Bijbel. Ik weet zeker dat dit kleine blog schromelijk tekort schiet. Neem dit dus vooral ter kennisgeving aan en zie het meer als een inleiding op “iets” waarover een boek zou kunnen worden geschreven.

Twee creatieve gasten in het blog vandaag! Ik geniet daarvan, we doen deze Bijbelreis samen en ik word er bij bepaald – hoe diep, hoe rijk, de Bijbel is. Deze verwerking in de Bijbel is gemaakt door Susanne Kooiman! Je kunt haar volgen via instagram (zoeken op susanne_kooiman) waar veel mooie platen van haar hand te zien zijn. Bedankt Suzanne! En voor de verwerking in het artjournal vandaag ook een gast. Eerst het blog maar lezen en dan genieten van de verwerking van Jacolien de Ruiter – Potkamp.

Een kroon onderscheidt de ene mens van de ander. De kroon laat zien wie de koning is. De heerser. Of wie de winnaar is. Hier op aarde, bestaat de vergankelijke en zichtbare kroon. Queen Elizabeth, zij is onlangs overleden – zij neemt geen enkele kroon mee. Zij bezat hier op aarde vele, onvoorstelbare, weergaloze en prachtige kronen. Meer dan één! In de geestelijke wereld bestaat de onvergankelijke kroon- de kroon die niet vergaat. Een kroon, die we niet kunnen verdienen en kronen die we wel kunnen verdienen… God ziet het wanneer je de goede strijd blijft strijden. God ziet het, wanneer je voor het recht blijft opkomen. God ziet het, wanneer je Hem blijft liefhebben en niet verflauwt. God ziet het en God wil dat blijkbaar écht belonen. Onze redding kunnen we niet verdienen. Jezus sterven en Zijn opstanding is zo’n ongelooflijke gift. Zoveel liefde! Hoe hard we ook werken en hoe we ook alle regels willen volgen: aan die redding kunnen we niets meewerken. Helemaal niets. Dat geschenk is echt genade en ontvangen. Dat is ontvangen.

Maar met de kronen lijkt God ons echt iets meer en extra te willen geven dan alleen de Redding. Hij lijkt ons met de kronen wel een stukje heerschappij te willen geven die we dan “verdiend” zouden hebben. Tegelijk laat een kroon in de geestelijke wereld ook zien wie jij bent. Namelijk: een kind van de Allerhoogste!

Beeld je dat eens in. Nu je dit leest, even rustig aan bedenken: jij draagt een kroon. Een zware, van goud wellicht. Gevoerd met fluweel. Met groene, rode, blauwe edelstenen versierd. Boven op je hoofd staat een schitterend exemplaar, speciaal op jouw maat gemaakt. Helder schitterend en opvallend! Wat gebeurd er dan met jou? Voel je dat gewicht? De kostbaarheid? Het toegekende gezag wat je opeens uitstraalt? Recht jij je schouders ook? Volgens de Bijbel zijn er heel wat kronen, ik heb er eens een greep uitgehaald:

De kroon (of krans in andere vertalingen) van rechtvaardigheid voor wie Hem liefhebben – 2 Timotheus 4:8.

De kroon die als loon aan winnaars van een wedstrijd wordt gegeven aan hen die vol hebben gehouden, die de oefening en de strijd met discipline vol konden houden – zij ontvangen een onvergankelijke kroon. De krans die niet vergaat – 1 Corinthiërs 9:25

Een kroon des levens – Jakobus 1:12 – voor hen die ondanks verzoekingen, toch vasthielden aan het geloof en die Hem liefhebben. De verzoekingen – legt Jakobus verderop uit – zijn begeertes die jou mee kunnen sleuren en daar krijgt ieder mens mee te maken. De kroon van het leven is ook dat eeuwige leven wat niet vergaat. Het leven bij God – wat al begonnen is toen we zijn opgestaan met Jezus. We zijn niet meer dood, de geestelijke dood van Adam heeft Jezus met Zijn opstanding tenietgedaan. We léven in Hem en sinds die dag is deze kroon van het Eeuwige leven voor ons beschikbaar!

Filippenzen 4:1 – Paulus schrijft dat zijn geliefde broeders voor hem een kroon en blijdschap zijn. “De vruchten van zijn werk”, zijn eigenlijk hier de kroon van Paulus.

Mensen die voorbeelden geworden zijn voor de kudde- voorbeelden voor andere gelovigen – zij ontvangen de kroon van heerlijkheid, schrijft 1 Petrus 5:4. Een voorbeeld zijn! Strek jij je daar ook naar uit? Groeien in Jezus, ondanks al je omstandigheden, omhoog gestrekt naar het Licht, daarmee een voorbeeld zijn voor anderen om je heen.

Wij kunnen blijkbaar kronen verdienen, dat hebben we in deze teksten net gelezen – al is de verdienste niet aan ons. We lezen in openbaringen 4:10 over ouderlingen die keer op keer, hun kroon voor Gods troon werpen. Werpen – wat mooi gezegd. Gewoon gooien. Omdat alle eer aan God is- alles is door Hem en tot Hem! En blijkbaar zet God zelf de kroon weer op hun hoofd, het lijkt wel een beweging die zich steeds herhaalt. God, die de mens maakte “als kroon op Zijn schepping”… Pure aanbidding lees ik hier! Geven en ontvangen. Geven en ontvangen! Glorie geven en glorie ontvangen!

Ik kom ook verdrietige teksten tegen, dat we onze kronen kunnen verliezen. Even wat Bijbelteksten om dat te illustreren en verder over na te denken, eventueel:

Openbaring 3:11 “Zie, Ik kom spoedig. Houd vast wat u hebt, opdat niemand uw kroon zal wegnemen”.

Klaagliederen 5:16 “Wee ons, we hebben gezondigd en de kroon is van ons hoofd gevallen”…

“Lief Kind, Ik heb je gekroond… met Leven. Eeuwig Leven. Ik zie je zo graag met die kroon. Je bent zo mooi. Schitterend wordt je opgemerkt in de wereld die nog onzichtbaar is. Draag je kroon maar met waardigheid. Eerlijkheid. Rechtvaardigheid. Vruchten dragend. En Ik ben er- Ik ben er toch om er te zijn als je denkt dat je niet vol kunt houden. Als verleidingen op je pad komen. Als je angstig bent en je zo fragiel weet. Als je voelt dat je het allemaal niet zelf in de hand kunt houden. Dat is ook nooit de bedoeling geweest – dat je het alleen zou doen en het in de hand zou houden. Want Ik heb jou in Mijn handen. Ik verlang jouw kwetsbaarheid. Vertrouw me maar, heb me lief zoals Petrus. Want hoewel je het zelf niet altijd weet – jouw kroon schittert op je hoofd”.

Pure aanbidding. Onze kronen neerwerpen aan Jezus voeten. Alle eer en glorie is aan Hem!

Creatieve verwerking in artjournal

Vandaag een verwerking van Jacolien in dit blog. Ze bestelde een boekje bij mij en ik vroeg haar of ze een verwerking met ons wilde delen. Dat wilde ze! Ze schrijft er zelf het volgende over:

In mijn pakket, wat ik bij Bettuelle bestelde, zat een stempelset genaamd Wanderlust. Ik heb eerst opgezocht wat de betekenis is van dit woord: Volgens het van Dale woordenboek treklust, reislust. Op wikipedia lees ik dat Wanderlust een sterk verlangen is om te reizen en de wereld te ontdekken. Het verlangen om elders naartoe te gaan.

De afbeelding van de grote edelsteen, deed me denken aan een kroon. Daarom krijgen beide stempels bij 12 oktober een plaatsje in mijn artjournal. In de teksten die bij vandaag staan ter verdieping wordt gesproken over een Kroon van het leven en de onverwelkbare en onvergankelijke krans. Dat is iets waar we als gelovige mensen, ook reikhalzend naar mogen uitkijken en verlangen. Maar we moeten er wel wat voor doen. We moeten op reis, met onze rugzak op. Er zijn dagen dat de reis voorspoedig verloopt, maar er komen ook zorgen, ziekte of andere moeilijkheden op ons pad. Wat mogen we dan putten uit onze rugzak, vol geloof, houvast en hoop. Om vol te houden en uit te blijven zien. Ik vond op zijlacht.nl ook nog een overdenking over Wanderlust. Het gaat over een ander bijbelgedeelte dan de teksten vandaag: Hebreeen 11 vers 33-39. Over geloofshelden, ook op reis met God.

Ik gebruikte een servet (dezelfde die Bettuelle gebruikte bij dag 1) om een krans te maken. De kleuren die wat flets wegvielen, werkte ik bij met Derwent Inktense potloden.  Binnen in de krans van aquarel een blauwe lucht met wolken. Uitzien naar de Nieuwe Dag! De edelsteenstempel stempelde ik met watervaste inkt op aquarelpapier en werkte ik ook verder uit met Derwent inktense potloden.

Daarnaast gebruikte ik nog een andere stempel voor een insteekzakje van aquarelpapier. Zoals we kunnen verlangen naar de eerste bloesem aan de bomen na een lange winter, zo mogen we ook uitzien en verlangen naar Hem. Wat een dag zal dat zijn!

Dit lied, sluit aan bij de laatste woorden van Jacolien: wat een dag zal dat zijn! Dan leggen we onze kronen voor Zijn voeten neer.

1 Reactie

  1. Mirjam

    Openbaring 3 was mijn moeders belijdenistekst. Bij de dankdienst voor haar leven ruim 5 jaar geleden mocht deze (voor ons toch onbekende tekst) weer klinken en heeft zo een bijzondere betekenis gekregen. Mooi om hem ook hier weer tegen te komen.

    Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This