7 januari 2021

Geworteld in Jezus

Efeziers 3:17 | Kolossenzen 2:6-7

Vandaag een uitwerking van Petra Veen! Dankje wel Petra, voor je bijdrage!

Wortels hebben te maken met bómen. Deze Bijbeltekst zegt, dat Jezus in ons hart kan wonen en dat wij dan gegrondvest worden in Zijn Liefde én dat we wortelen in Zijn Liefde. Wortelen? Waar komen die wortels opeens vandaan?

Já, de gedachtesprong is heel snel gemaakt. De wortels houden een boom stevig rechtop. Wortels zorgen ervoor dat een boom groeit door water en voeding uit de grond op te nemen. Als een boom groeit, groeien de wortels ook. Nee, andersom! Als de wortels sterk zijn en groeien, groeit de bóóm. Dat proces gaat door. Steviger, sterker. Dieper. Net zoals we geloven in God en groeien in Hem, zo steeds meer op Hem vertrouwen en meer van Hem zullen begrijpen. Dat is zo’n mooi beeld voor ons als gelovigen. Geloven in God is dan ook een groeiproces. Wanneer je in het bos omhoog kijkt, kun je datzelfde beeld van takken en stammen ook onder je voeten bedenken. Het zichtbare is alleen mogelijk door wat er onzichtbaar onder de grond, aan draagkracht, aanwezig is.

Hier staat het ook: je zult door de wortels begrijpen hoe groot, hoe breed, hoe wijd, de liefde van Jezus is. Maar niet alleen jij. Er staat: samen met álle heiligen.

Hoezo, sámen? Dit is zó fascinerend. De wetenschap heeft ontdekt dat het wortelstelsel van de bomen een enorm communicatiesysteem is. De boomwortels zijn onderling verbonden door een enorm wijdverspreid en diep stelsel van schimmeldraden van wel miljoenen kilometers lengte. Eén kubieke centimeter bosgrond kan zo ongeveer 100 meter aan schimmeldraden bevatten. En wat dat communiceren betekend? Verschillende dingen worden heen en weer gebriefd van boom naar boom. Als een boom ziek is nemen zij geen voeding meer van deze boom áán maar sturen ze wél suikers zodat de boom kan overleven en weer tot herstel kan komen. Het lijkt alsof de bomen beseffen dat ze samen sterker staan dan alleen. Ook periodes van droogte overleven ze met elkaar door voedingsstoffen onderling uit te wisselen. Allemaal belangrijk. Want in een goed gesloten bos, waarin de kronen elkaar raken en aansluiten, is de vochtregulatie vele malen beter dan een paar enkele bomen in een park. In een bos zonder kale plekken zijn stormen te overleven. In een bos, overleeft een boom vele jaren béter en makkelijker dan alleen.

Wat geeft dit een mooi beeld weer van het gemeente-zijn. Een gelovige in Jezus zijn is zoveel moeilijker in je ééntje. Communiceren met onze mede-gelovigen kan via allerlei lijntjes. Het kan heel intiem in een huiskamer, samen biddend je zorgen bespreken of tijdens een Bijbelstudie samen ontdekken. Het kan ook wat grootser in een kerk, samen zingen. Bedenk het maar. We vullen het op allerlei manieren in en we zoeken manieren om elkaar op te bouwen. Ook deze bomenchallenge vind ik een heerlijke manier. Al is het soms maar een beetje, zijdelings. Een boom die misschien wel honderden kilometers verderop staat. Maar dát is het. Juist de diepte, de breedte, de wijdte… God weet dat de rijke bosgrond waarin we gegrondvest staan, de manier is om met elkaar te communiceren. Via de liefde van Jezus. In die bosgrond kunnen we niet anders dan áltijd met de liefde van Jezus zien en benaderen. En met wijsheid en tact omgaan met bomen die ziek zijn, jong zijn, oud zijn…

Een getuige en een helper zijn voor al die andere bomen en jonge boompjes en zaadjes die nog tot ontwikkeling moeten komen… in een rijke, zachte, diepe, geurende bosgrond die “Liefde van Jezus” heet. Het is prachtig.

Wat is dat wortelstelsel van een bos is op zijn zachts gezegd indrukwekkend.

Als je interesse naar bomen hierdoor gegroeid is, wat ik me voor kan stellen, is het boek “Het verborgen leven van bomen” wellicht een aanrader, geschreven door Peter Wholleben. Het geeft nog veel meer inzicht in het leven van bomen en hoe de wortels communiceren.

Creatieve verwerking

Bij deze challenge heb ik via Instagram en Facebook pakjes servetten verkocht. De boom op deze Bijbelpagina is ook van een servet uit die verkochte serie. Deze (slecht belichte) foto heb ik toegevoegd om even laten zien wat er mogelijk is: door de twee afbeeldingen spiegelend onder elkaar te zetten, heb je een boom met wortels!

Creatieve verwerking in mijn artjournal

6 Reacties

 1. Tiny

  Mooi, die info over de wortels die zo met elkaar verbonden zijn, dat is nieuw voor mij. Prachtig beeld voor de gemeente van Christus!
  Dank je wel voor de mooie bijbelstudies! En de prachtige liederen. Een fijne start voor dit nieuwe jaar, deze bijbelchallenge.

  Antwoord
  • Bettuelle

   Jij ook dankjewel! Ja, mooi beeld hé ik vind het ook fascinerend

   Antwoord
 2. Coos Aalbers

  Heb Peter wholleben zijn ‘verborgen leven van bomen’ al een geruime tijd in de kast staan. Fascinerend boek. En indd, mooi metaforisch voor Christus en zijn gemeente!

  Antwoord
  • Bettuelle

   Wow, écht? Dat is gaaf! Ik heb het boek niet maar al die artikelen die ik erover las, overweeg ik om het ook aan te schaffen 🙂

   Antwoord
 3. Marja

  Wat een mooie overdenking! Hier ga ik later op de dag nog even goed over nadenken. Nu even mijn lunchpauze goed besteed met het lezen van je blog. ook de muziek geluisterd (mijn collega’s kwamen zelfs kijken:))

  Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This