-de dauw-

Deuteronomium 33:13

Dit blog bevat veel plaatjes om lekker te kijken- inclusief een tutorial “hoe teken je een dauwdruppel?”

“Lief kind, wees maar stil, na deze lange donkere nacht…

Ik weet dat het lang duurde –

de nacht die vragen op je afvuurde.

De piekerende nachten in bed, de bergen- onverzet.

De kou die je beknelde, de uren die je telde.

De tijd die je vijand werd, de weg die werd versperd.

Een hete adem in je rug, het schudgevoel -geen weg meer terug.

Verdwaald als een vergeten kind, verslagen, alleen, onbemind…

Wees nu maar stil, kijk om je heen. Je hebt niet voor niets gewacht.

Ik heb je de dauw gebracht”.

Overlaad mij Here. Zegen mij na deze donkere nacht, ik heb zo op U gewacht. Ik heb zo op U gewacht.”

De dauw is in de Bijbel een teken van Gods zegen. Bijvoorbeeld Palm 133:3. Deuterenomium 32:2. Genesis 27:23 … google er maar op los, genoeg teksten over dauw in de Bijbel!

Dauw ontstaat als de lucht afkoelt. Warme lucht kan meer vocht vasthouden dan koude lucht dus het vocht valt neer in de nacht… overal op de aarde, elke grasspriet, de spinnenwebben, de bomen… de natuur glanst! De natuur wordt weer fris gewassen en vooral in de zomer, als de gewassen groeien, is de dauw zo nodig. De dauw als een teken van zegen, wat is dat mooi om te weten! Bij het wakker worden, kunnen we de gordijnen open schuiven en zien dat God ons zegent. Zonder het te weten- want hoe vaak hebben we de dauw wel niet gezien en het voor ‘normaal’ aangenomen?

Gods Geest -een beeld van water in de Bijbel!- wil op ons neerdalen als de dauw…

Psalm 133 spreekt ook over de dauw die neerdaalt van de berg Hermon op de berg Sion. Het samenwonen van broeders is als de dauw… is als de zegen van de Here… daar geeft de Here zijn zegen. De berg Hermon is de hoogste in Israël, het is de berg waar ook sneeuw ligt en waar men zelfs kan skiën. Zelfs in hete zomers kan de top in nevelen gehuld zijn. Vandaar dat deze berg een zegen is; de dauw valt daaruit naar beneden en is tot zegen voor het gewas op het land. Broeders die samenwonen mogen ook op zo’n manier een zegen zijn – voor hun omgeving.

Eerlijk gezegd, zing ik altijd liever “Want ziet hoe goed en hoe lieflijk het is, als broeders tezamen komen”… in plaats van wonen. Ik woon met mijn gezin en niet met een heleboel andere broeders en zusters. Tegelijk weet ik van onze beperking in onze cultuur waar we erg op onszelf zijn, waar onze huizen geschikt zijn voor 1 gezin en af en toe een verjaardag met meer mensen… Maar wat nou – wát nou – stel je voor- dat je op de één of andere manier wél samenwoont met broeders en zusters. Met mensen die -net als jij en ik- God liefhebben en Hem volgen met hart en ziel, Hem willen kennen en doorgronden. Dat je niet elke dag hoeft te koken want dan is gezin twee aan de beurt. Dat je niet in een koud huis komt want gezin 4 en echtpaar 5 waren er de hele dag… Ik mijmer wat. Het zou maar zo een grote zegen kunnen zijn. Zou God zoiets ook van ons kunnen vragen? En hoe geven we dat dan vorm in ons huidige leven?

Ik ken bijvoorbeeld wel de organisatie “Jeugd met een opdracht” waar meerdere gezinnen, echtparen, mannen en vrouwen, van allerlei leeftijden, enige tijd met elkaar wonen. Iedereen zijn eigen plek maar wel het samen eten – samen schoonmaken – samen buiten in de enorme tuin – samen vieren – samen werken aan Gods koninkrijk. Zij zijn een zegen voor de hele wereld… zij gaan uit en delen van Gods liefde. Inderdaad is dan het “samenwonen” net zoals de dauw van de berg Hermon die neerdaalt …

Marjan Lenting (biblejournaling_marjan_l) maakte met servetten een hele mooie pagina bij Deuteronomium 32:2-3. Ik heb toestemming om het hier te delen!

Stap voor stap

Teken een druppel

Ik heb een poging gedaan om vast te leggen hoe ik een druppel teken. De allereerste tip: zoek een foto van een dauwdruppel op een blad. Kijk goed hoe deze eruit ziet. Kijk vooral als in “vlekken”, als in “ministeck”. Zie niet het ingewikkelde blad en de ingewikkelde druppel. Zie vooral al de vlakjes van kleur. Zo gaan we deze dauwdruppels ook op het blad tekenen. Ik neem je mee!

Nodig:

 • plastic hoesje voor onder de Bijbelpagina
 • Potlood grijs, met een zachte punt
 • Aquarelverf
 • Rond penseel
 • Bak water
 • Tissuepapier om je kletsnatte penseel even aan af te drogen
 • Eventueel een witte gelpen.

Ik heb de dauwdruppels ook eerst geoefend op een ander dun papier- gelijkend op dat dunne bijbelpapier. Even oefenen voordat het in de Bijbel gaat – dat mag best!

Verwerking in artjournal

In mijn artjournal kwam ik de paarse pagina tegen: die pagina heb ik afgelopen zomer gemaakt. Het is aquarelpapier, geweekt in bramensap. Prachtige mistige kleur, wat komt dat mooi uit bij de dauw. Daarom mijn keuze om daar een stil langschapje te schilderen met ingetogen kleuren in aquarel. De bloemen op de voorgrond zijn van een servet. De linkerpagina heb ik eerst erg donker gekleurd omdat ik daar het witte spinnewebje op wilde laten uitknallen. Én voor wie goed kijkt, ontdekt de dauwdruppels. Op de bloemen, op het web… op beide pagina’s. Gemaakt met een glossy 3D stick van het merk “studio light”. (Dat lukt ook wel met gewone blanke lijm- ik herinner mij dat ik dat vroeger als jong meisje al eens heb uitgeprobeerd). Maar hoe mooi subtiel, die druppeltjes. Als een zegen!

Remco Hakkert zingt: “Leg Heer uw stille dauw van rust op onze duisternis”

4 Reacties

 1. martine

  Wat een zegen de dauw en zo mooi! Bedankt dat je mij hier weer bij hebt bepaald

  Antwoord
  • Bettuelle

   Ja, wat mooi he, ik vind het ook zo prachtig!

   Antwoord
 2. Tineke Alblas

  Wat een prachtig soort gedicht ook aan het begin!!!❤❤❤

  Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This