Openbaring 21

Kom… Ik zal je de bruid laten zien…

Het licht flikkert. Links, rechts, van boven en onderen, in alle mogelijke gezichtshoeken. Het flitst en weerkaatst. Het is prachtig! Explosies van kleur, het gaat maar door en door. De muren als van Jaspis, de poorten die van parels zijn gemaakt, de funderingen in allerlei soorten edestenen, de straten die zo zuiver goud zijn dat het wit is of glas lijkt… het zou pijn moeten doen aan de ogen, maar dat doet het niet. Gods genade bracht mij hier- ik ben alleen maar vol ontzag. Zo gevuld van liefde voor Hem dat het overstroomt. Ik aanbid Hem met elke ademteug, ik aanbid Hem met elke gedachte, ik aanbid Hem met elke aanblik, elke seconde van verwondering.

Vandaag hebben we de eer om Thea uit Afrika te verwelkomen in het blog met een studie én met een prachtige pagina. Ze legt ook uit hoe ze deze pagina heeft gemaakt. Op social media draagt zij de naam “Poeierkamer”.

Bedankt Thea!!! Wat een geweldige eer voor ons, dat je vandaag jouw unieke creativiteit met ons wilt delen!

Bybelkuns
Openbaring 21 : 9 – 26
“En ek het die heilige stad, die nuwe Jerusalem, van God uit die hemel sien afkom.”

Die nuwe Jerusalem is ʼn stad met mure van jasper en goud. Die fondament is met saffier,
agaat, smarag en nog baie soorte edelstene versier. Selfs die rivier van die lewe is soos
kristal.
In die begin was ons gemaak van grond; maar in die nuwe hemel en die nuwe aarde, lees
ons in 1 Tessalonisense 1:5 en in talle ander plekke, dat ons kinders van die lig is. Aan die
begin van die storie van die Bybel is God se ruimte (hemel) en die mens se ruimte (aarde)
volledig een. God het saam met die mens gewoon, en die mens saam met God. As gevolg
van sonde is hierdie ruimtes van mekaar geskei, en het die mens van die sondeval af
daarna verlang om weer God se teenwoordigheid te ken en te ervaar. God se ruimte en die
mens se ruimte het steeds gedeeltelik oorvleuel, maar daar was ’n defnitiewe skeiding.
Daarom dan, wanneer hierdie verse wat ons vandag gelees het ’n realiteit word sal alle
dinge nuutgemaak word, en alles sal nuwe dinge wees. Wat ’n wonderlike vooruitsig en
versekering vir ons vandag! Die wêreld soos ons hom nou ken is nie ons eindbestemming
nie. Daar sal ’n dag kom wat alles nuut is.
Ons word nuwe skepsels wanneer ons die stof van die aarde van ons afskud en uiteindelik
die ewigheid binnegaan.
In God se teenwoordigheid word die bekende aardse landskap omskep in stralende glorie.
En net soos wat ons voortdurend gehunker het na ons verlore, aardse paradys, net so sal
ons mettertyd ook geheg raak aan hierdie nuwe landskap waar God alles in almal sal wees.
Intussen leef ons soos kinders van die lig totdat ons op God se tyd saam met Hom sal wees
in die nuwe Jerusalem.
Gebed: Here in tye van swaarkry, pyn en onenigheid, verlang ons om by U te wees. Dankie
dat U vooruit gegaan het om ʼn tuiste vir ons te skep waar daar geen hartseer en trane sal
wees nie. Gee dat ons nêrens op ons reis sal gaan sonder dat ons die geur van ʼn nuwe
hemel en ʼn nuwe aarde saam met ons dra nie. Vir altyd. Amen

My bladsy :
Ek berei my bladsye altyd voor met primer / clear gesso.
Aan die bokant van die bladsy het ek n prentjie van die “Nuwe Jerusalem” oorgedra (transfer
the image). Ek het wolke met akriel geverf om die fokus op die stad te sit. Aan die onderkant
het ek granate geplak en daaroor geverf. Die granate is eintlik simbolies van ons as
gelowiges. Aan die onderkant het ek met pers akriel verf skaduwees ingesit. Pers is die
koninklike kleur. Maak spatsels met wit ink op jou bladsy. Stempel of skryf n opskrif en
onthou die datum.
(Die granaat is by uitstek die vrug van die bruid. Dit dui op vrugbaarheid en getrouheid.

Hierdie oopgebreekte granaat  herinner ons dat ons self ‘n granaatpit in die  liggaam
van Christus is. Elkeen van ons ‘n saadjie op ons eie , maar saam is ons VRUG – saam is
ons die liggaam van Christus!
Soos elke saadjie van die granaat omring is deur hierdie rooi vleis, is ons omring is deur
die vryspraak  van die bloed  van Jesus. )
My page :
Prep your page with clear gesso. Choose a free image from the Internet and transfer it to
your page. Paint more clouds with acrylic paint. Add pomegranates to the bottom of the
page. These are symbolic of the bride of Christ, the believers. Paint the bottom corners with
purple acrylic paint – colour of royalty. Add splatters and a title to your page. Remember to
add the date.

Thea van Rooyen
Thea se Poeierkamer

Bedankt Thea, dat je de granaatappels hebt toegevoegd. Die granaatappeltjes hangen ook aan de kledij van de Hogepriester! Gaaf hé!

De prachtige stad maakte Thea met de transfer techniek. Op haar facebook heeft ze een filmpje (5 oktober) met uitleg hoe ze dat doet. Echt de moeite waard om even op te zoeken!

Twaalf funderingen kent deze vierkante stad – zo groots in aanzien – want alle funderingen zijn van edelstenen gemaakt. En letterlijk – 12.000 el groot, hoog en lang, een kubus. Stel je een enorme vierkante kubus voor, net een fractie kleiner dan de maan, onvoorstelbaar toch? En de poorten zijn van parels – twaalf poorten… tussen elke poort ligt ongeveer 500 kilometer en elke poort is wel 90 meter hoog!! De stad heeft de uitstraling als van een Jaspis. Zo schitterend. En de heerlijkheid van God is daar in haar midden!!

Reusachtig!

… we hebben het hier over de bruid. Wie is de bruid? Is dat de gemeente? Of, is dat het volk Israël zoals ontelbare teksten aangeven in het oude testament? God zegt nergens in Zijn woord dat Israël heeft afgedaan. Sterker nog: de rol van Israël blijf de rol Israël hebben en houden. God gebruikt en gebruikte het volk om Zijn goede boodschap over de hele wereld te verspreiden. Hij sloeg de Israëlieten met blindheid zodat de rest van de wereld Jezus zou leren kennen. We zien dat het volk in 1948 – na eeuwenlang rondzwerven en antisemitisme over de hele wereld – weer terug komt in het land zoals beloofd in meerdere profetieën. Israël heeft voor geen millimeter afgedaan.

Ik heb geen pasklaar antwoord op deze vraag, wie de Bruid eigenlijk is. Want in het nieuwe testament lezen we vooral dat de gemeente (wij, uit de heidenen) het lichaam van Christus is met Hem aan het hoofd. Is het lichaam van Christus dan de bruidegom?

Ik heb mij wel verdiept in de beschrijving van de stad en dat is- zoals altijd – als je even tijd neemt voor verdieping – weer weergaloos.

De twaalf poorten (van parels! Weet je nog hoe de parel ontstaat? En weet je nog dat Jezus alles ervoor over had om die kostbare parel te bezitten?) dragen de namen van de twaalf stammen – hetzelfde als het borstschild van de Hogepriester. Ook deze stad wordt gedragen aan het hart van GOD! De Hogepriester draagt haar. De betekenis van de twaalf namen zijn ook hier van zeer belangrijke betekenis. En mooi om te weten is, dat de naam “Dan” (God oordeelt) is vervangen door de naam “Manasse” (‘die vergeten doet’) openbaring 7:6. Hier spreekt genade, de oordelen zijn geweest, Jezus droeg de straf en doet ons onze overtredingen vergeten. Er zal geen verdriet en rouw meer zijn in deze stad.

De eerste naam Ruben; zie, een Zoon. De zonen van God mogen de stad binnen gaan. De kinderen die de Geest van de Zoon hebben ontvangen… Heb jij Gods Geest ontvangen? Je kunt het elke dag bidden, je kunt er vrij om vragen. Hij schenkt het zo graag! Hij wil graag dat je groeit in Hem en ook steeds meer ruimte krijgt vóór Hem. Vraag Hem, want Hij geeft!

Simeon, de tweede naam: Ik zal horen/ verhoren… “Het geloof is uit het horen” Romeinen 10:17 Horen wij God in ons leven spreken? Luister! Want Hij spreekt!

Levi, de derde naam: Aanhangen/ aanhechting. In Hem blijven “Die zich aan de Here gehecht heeft, is één geest met Hem” 1 Korinthe 6:17 … Ben jij één met Hem? Hoe dan? Blijf in Hem, Hij is zo goed, Hij is onze schuilplaats!

Judah: lofprijzen/ danken … “Komt nu Zijn poorten met dankzegging binnen … !” (psalm 100) Hem danken en grootmaken omdat Hij dat waard is. Hij is het waard, alle glorie, alle lof, alle macht. Alle eer en heerlijkheid! En elke keer dat we Hem groot maken, wordt Hij groter in ons! Dank jij Hem? Elke dag? Vandaag ook al? Dank Hem! Hij is het zo waard en Hij geeft er zoveel glorie voor terug!

Zebulon: Wonen, woning … Jezus kwam onder ons wonen en Hij zei: “In het huis van Mijn Vader zijn vele woningen. En Ik ga daarheen om u een plaats te bereiden”…

…Wat is dat prachtig allemaal. Ik raak er overweldigd van. Hoe kunnen de 12 stenen op het hart van de hogepriester mijn eigen verlossingsverhaal vertellen en hoe kunnen die 12 namen en poorten nu het verlossingsverhaal van de hele gemeente vertellen? Het is mijn verhaal en tegelijk sta ik nooit los van alle broeders en zusters. We horen bij elkaar en zijn samen schitterend. Het is zo boeiend!

De straten zijn van goud. De levenswandel van een christen is als goud. Rein en zuiver, steeds heiliger. God heeft ook ons mede levend gemaakt met Hem, ons mede opgewekt en ons een plaats gegeven in de hemelse gewesten” (Ef.2:5-7). Lees je dat ook goed? Wij zijn nú al, door onze wandel met God, in de hemelse gewesten! Wij zien het niet, maar we beseffen het wel. En hoe intenser jij met God gaat leven, hoe meer je dat zult proeven, zult ervaren en zult weten. Wandelend als op de straten van goud…

De fundamenten zijn ook edelstenen- allemaal uniek en allemaal even prachtig. Zo is het in het koninkrijk van GOD. Iedereen telt evenveel mee en iedereen is evenzo uniek. Op de fundamenten staan de namen van de apostelen – God bouwt Zijn gemeente en daarvoor gaf Hij óók apostelen… Efeziers 4:7-11 …

Deze immense stad, er is zo veel meer over te zeggen. Het gebruik van getallen bijvoorbeeld. Het getal 12 staat voor ‘volmaaktheid’, ‘perfectie’ of ‘voltooiing’… Ik kan wel doorgaan! Ik heb er zoveel over gelezen maar het blog is voor nu, vol genoeg!

“Lieve Kind… laat de grootsheid en de volmaaktheid maar over je heen stromen. Het gaat je verstand te boven. Jij, Mijn Kind, jij bent onderdeel van Mijn Glorie. Strek je alsjeblieft uit naar Mij – Ik heb zoveel moois voor je in petto. Er liggen gaven waar je mee aan de slag mag om mee te bouwen aan Gods Koninkrijk, om er onderdeel van te zijn. En Ik maak het perfect; Ik draag je toch! Ik ben er bij!”

NEW JERUSALEM

Van het onderstaande lied heb ik de songtekst even opgezocht, zodat je het mee kunt lezen:

We look forward to the time, when there is no more night       
When your people can come out of hiding,
when your people can stop all the fighting
When peace is established across the nation,
and we bow before you in adoration
 
[Chorus]
                  
At the New Jerusalem, when the war is done
When the world is new, and the tribes are one
The New Jerusalem, that's where will be
Just worshipping the King of Kings
The God of all... the God of all
 
[Verse]
We look forward to the time, when darkness is overcome by light,
when evil is cast out from before You
As we lift up our hands just to praise you
As we stand face-to-face with Yeshua Messiah,
we'll scream and we'll shout out HalleluYah

 
[Bridge]
Come and deliver us, come and deliver us,
come and deliver us, Your people, Your people


Verwerking in artjournal

Mijn verwerking voor vandaag is nog niet helemaal klaar. Eigenlijk wil ik alle betekenissen van de poorten hier nog bij schrijven. En de betekenis van de gouden straten … en van de fundamenten.

In het huis van de Vader … van Elly en Rikkert !

2 Reacties

 1. Mirjam

  Hoi ik heb een vraagje over de transfer techniek, lukt dat alleen wanneer een afbeelding uitgeprint is of kun je ook een pagina van een tijdschrift nemen?

  Antwoord
  • Bettuelle

   Ha Mirjam! Je kunt heel goed een pagina van een tijdschrift nemen! Dat dunnere papier van national graphic bijvoorbeeld, werkt ook goed. En anders gewoon eerst een ander plaatje proberen. Het is een erg verrassende en leuke techniek, vind ik !

   Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This