Johannes 7:38 | Openbaring 22:1

Vandaag weer een verwerking van Anita Kloppenburg en de kenmerkende stijl van haar hand. Dankjewel Anita!

Ze schrijft er zelf over:

Rivieren van levend water. Niet een slootje. Niet een stilstaande plas water. Een rivier: die heeft ergens z’n oorsprong, begint ergens hoog in de bergen en hij stroomt. Er is zoveel water dat het gaat stromen. Stilstaand water kan problemen geven, qua bacteriën. Stromend water is steeds in verandering, zoekt zijn weg. Gods Geest heeft die kracht; van leven, van verandering. En als Hij in ons woont, worden we zelf een bron, waaruit het water stroomt. Jezus, het levende water.

Uitleg bij mijn bladzijde (deze maakte ik jaren geleden al)

  • een hart schilderen met acrylverf
  • bergen erin schilderen
  • vanuit de bergen stroomt de rivier naar beneden, het hart uit
  • in het water schilderde ik ook verschillende kleine hartjes
  • aan de onderkant van het hart schilderde ik nog wat bos
  • aan het eind nog wat spetters op m’n rivier
  • en de tekst erbij gestempeld

Nadenkend over een blogje over kristalhelder levend water, ontsprong er een gedicht!

Ik hoop dat het te lezen is – met de hand geschreven en daarna gescand.

Water is zo’n kostbaar goed. Het is zo normaal dat het er is – maar zonder water is er geen leven mogelijk. Er zijn veel symbolen voor de Heilige Geest – water is ook een symbool. Water en Geest wordt in de Bijbel vaak met elkaar genoemd. “Gods Geest die over de wateren zweefde”… zo begint het al in Genesis 1 !

“Helder als kristal”, zo wordt het water genoemd dat in Openbaringen 22 vers 1 zichtbaar is. De leven-gevende rivier! Het is geen kristal – maar wel zo helder! Kristallen zijn materialen die een hele zuivere rangorde hebben van hun atomen, moleculen of ionen. Vraag me daar niet teveel over, ik heb er veel van gelezen maar het duizelt mij. Een kristal is in ieder geval een kristal omdat zij puur en zuiver is en helemaal wiskundig klopt. Daarom is een kristal zó prachtig, zo puur, zo fantastisch. De orde van het kristal klopt tot in detail. Zo helder als kristal, zo zuiver als kristal.

Wat ik nog even wil aanroeren over water in de Bijbel is het feit dat Jezus de voeten wast van de discipelen in Johannes 13. Voeten werden gewassen omdat zij stoffig waren van het droge zand in het klimaat in het Midden-Oosten. Een heel normale en gastvrije handeling. Het bijzondere in deze handeling is, dat Jezus deze maal de voeten wast. Petrus weigert het eerst. Maar als Jezus antwoordt dat Petrus dan helemaal geen deel kan hebben aan Hem, vraagt Petrus of Jezus dan ook zijn hoofd en handen wil wassen. Dat is vervolgens niet nodig. Want: “…u bent al geheel rein, het is slechts nodig dat uw voeten worden gewassen”.

Leven in deze wereld, maakt onze voeten stoffig en vies. Wij blijven vies worden en we blijven het nodig hebben dat we ons wassen in het water. Maar niet meer helemaal, dat is één keer gewoon genoeg. We zijn rein! “U bent al rein vanwege het woord dat ik tot u gesproken heb” staat er in Johannes 15:3

Door te lezen in Gods woord en Gods Geest in ons te laten werken, blijven we schoongewassen van datgene wat wél aan ons kan kleven. Het stof van de wereld waar de slang in rondkruipt. Het beklijft niet als we ons dagelijks wenden tot dat zuivere, kristalheldere water!

Levend water… zo schoon en rein, wil onderdeel van ‘hoe wij leven’ zijn … Als het Levend Water uit ons stroomt! Wauw! Wat mag ons leven dan sprankelend zijn. Als we in gesprek zijn met anderen. Als we ons werk doen – als we doen wat onze handen vinden om te doen.

Dit lied, als een gebed voor vandaag…. Levend Water, vloei ook uit mij …

Verwerking in artjournal

Voor vandaag heb ik een paar procestappen op de foto gezet! Misschien heb je er wat aan. Ik begin vaak “zomaar een beetje”… Het enige wat ik wist dat ik water wilde schilderen en het idee dat er overal leven is, door dat water. Ik gebruikte eerst witte gesso als basis om de drukke ondergrond een beetje weg te krijgen. Daarna scheurde ik een servet met een disco-bol aan stukken en plakte dat lukraak op. Met cleargesso. Onderwijl dacht ik aan de stempel uit mijn stempeldoos- een dorpsgezichtje met water, en stempelde die in de hoek. Daarna heb ik met neocolors2 (krijtjes in water oplosbaar) de bergen geschetst en langzaam maar zeker kwam het landschap tevoorschijn!

Bij het bezig zijn heb ik deze tekst opengehouden. Die vond ik mooi en passend bij het thema. Uiteindelijk werd dit zelfs de basis voor het kruis waar het levend water uit komt stromen. Check de kristallen figuren (stickers) in het water!

Ik kan me voorstellen dat je de teksten van vandaag al ‘vol’ hebt in de Bijbel. Er zijn veel meer mooie opties. Google maar op water, of op rivier in de Bijbel. Een voorbeeld wat ook goed past is bijvoorbeeld Jesaja 48:18 waar het gaat over een rivier van vrede en gerechtigheid.

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This