Topaas, Turkoois

Ezechiël 1:15-28

Glorie– dat is een woord wat we als christenen makkelijk in de mond nemen. In liedjes. Door bijbelteksten. In gebed.

Maar – wat is glorie? In de tekst die we gisteren lazen, wordt beloofd dat we veranderen naar Gods Heerlijkheid en dat we Zijn Heerlijkheid steeds helderder mogen weerkaatsen. Heerlijkheid – glorie – eer- schoonheid – roem – Gods aanwezigheid – allemaal andere vertalingen van dat woord “glorie”. Veranderen naar Gods glorie – Wat is dan Gods glorie? Wat gaan we dan weerkaatsen? En we kunnen Gods Glorie dus zien?

Gods glorie, omgeven door wezens met vleugels en in een hemelsblauwe kleur: turkoois! Topaas! En een troon van ‘Saffier’ (vers 26) (Topaas is een transparante steen en kan ook de kleuren geel/ rood/ roze bruin of wit hebben. Turkoois is een dichte steen met een gave helderblauwe tot groenige kleur en soms wat donkere / goudgekleurde vlekken vertonen. Saffier ziet eruit als diamant maar dan oogverblindend blauw!)

Daniel 10:6 – “Zijn lichaam was als turkoois …”en vers 7 : de mannen die bij Daniel waren werden bevangen door een grote angst en vluchten weg en verborgen zich voor deze verschijning… Daniel zelf verloor alle kracht bij het zien van deze verschijning.

Afgelopen zomer ging ik naar Lotters Edelstenen in Elburg – een museum en een winkel tegelijk. Ik had me toen al flink ingelezen over edelstenen en het thema ‘glorie’ hield me bezig. Hoog tijd om de blauwe edelstenen in levende lijve te aanschouwen. Toen mijn oog viel op de prachtige blauwe collectie edelstenen in de winkel (ergens rechts in de hoek) werd ik zo geraakt. Juist doordat ik zoveel in de Bijbel had gelezen over die blauwe kleur die de lucht vult met schittering als God verschijnt … wat prachtig dat deze mooie edelstenen daar deel van uitmaken. Ze zijn wonderlijk mooi! Gods glorie wordt omgeven door deze schoonheid, door deze prachtige kleur.

God wordt omgeven door glorie, door raadsels, door wonderen.

Laten we even voorop stellen: glorie is niet te bevatten. Glorie maakt ons bang (vers 22). Glorie is zo groots dat er niets van ons overblijft. Ezechiël valt. Daniel valt. En het is Gods Geest die de mannen zelf weer op de voeten zet. Gods glorie is weergaloos! Glorie heeft een glans van regenboogkleuren. Glorie draagt de kleur van de hemel waar God woont. Topaas, turkoois, saffier. Prachtig -ontzettend prachtig – blauw!!

Blauwe draden moesten ook geweven worden in de kwasten aan de hoeken van het gebedskleed – bijzonder zeldzaam blauw – de kleur van de verbinding met de hemel. (Numeri 15:37 en verder) Door gebed.

Exodus 24: 1-9 God nodigt Mozes en de 70 oudsten uit om bij Hem te komen. Alleen Mozes mag in de dichte nabijheid van de Heer komen. Zij zien de God van Israël (vers 10) “Onder Zijn voeten was iets als een plaveisel van saffier, helder stralend als de hemel zelf…” en vervolgens: “Deze vooraanstaande Israëlieten werden niet door God gedood”.

Om het toch maar even genoemd te hebben: Gods heiligheid doodt blijkbaar mensen. Het verhaal van de man Uzza die de ark van God wilde tegenhouden en daarbij terstond dood neervalt, kan ons vreemd en wreed in de oren klinken. Je vindt het verhaal in 2 Samuel 6. Maar … het gaat hier over Gods Heiligheid! De ark van God wordt ook wel gezien als voetenbank van God of zelfs, troon van God. ‘Voetenbank’ (1 Kronieken 28:2) en ‘troon’ (1 Samuel 4:4). Het had niet geklopt als Uzza niet was gestorven. Gods heiligheid en glorie staan recht tegenover de zonde. Zonde overleeft niet als God daar is. Het gaat over de onmetelijke afstand die er is, tussen Hem en de mensheid sinds de zonde zijn intrede deed op de aarde middels de slang, eva, adam. Het gaat hier over de glorie in het oude testament en de weergaloosheid waarmee God soms tevoorschijn komt. Toen Jezus nog niet Zijn heerlijkheid had afgelegd. Jezus moest Zijn heerlijkheid afleggen om onder ons te wonen. En hóe! Zo kwetsbaar als een baby kwam Hij! Maar …. soms toonde Jezus een beetje van Gods heerlijkheid. Bijvoorbeeld bij het wonder van de wijn in Kana. Wonderen zijn ook omgeven door Gods glorie!

“Hij (=Jezus) openbaarde zijn heerlijkheid en zijn leerlingen geloofden in Hem.” (Johannes 2:11, WV2012)

Het was een tipje van de sluier van Gods heerlijkheid. Het was niet een totale glorie die alle bruiloftsgasten omver zou laten vallen. We zien op meer plekken in de Bijbel dat Jezus iets zijn glorie laat zien. Zoals bij de verheerlijking op de berg.

Door het sterven van Jezus, is Gods glorie niet meer dodelijk voor wie gelooft. Integendeel. We veranderen – Zijn glorie mag steeds groter worden in ons leven! En óp een dag komt Jezus terug in Zijn Hemelse glorie! Als een zonsopkomst – groter dan dat – heerlijker dan dat! En wij kunnen Hem dan zien, we zullen Hem zien! In al Zijn glorie!

“De schepping verkondigt zijn Majesteit”, er is niets wat deze ontzaggelijke glorie van God kan vastleggen. In de Bijbel wordt ook steeds gesproken met het woordje “als” …

“Het leek op een troon van saffier”…”als een boog bij regen”… “Glinsterend als ijs…” “…de wielen glansden alsof ze gemaakt waren van turkoois…”

Het is geen turkoois. Het is geen saffier. Het is geen ijs. Maar het lijkt erop. Zo zie ik dat edelstenen vaker worden gebruikt in de Bijbel. Om een vergelijk weer te geven. Om iets indrukwekkends, waar geen woorden voor te vinden zijn, toch enigszins weer te kunnen geven.

Afgelopen zomer gingen we kano-varen als gezin – in de vroege ochtend. In mijn hoofd was ik in die periode bezig met Gods glorie in Ezechiël en ik vroeg me af hoe ik dat in de Bijbel vorm zou kunnen geven. Die ochtend zagen mijn zoon en ik het: een wonderlijk blauw flitsend lichtje kwam tevoorschijn uit de dichtbegroeide oever en flitste ons voorbij. Een ijsvogel. Gevleugeld. Blauw als saffier, als turkoois, als topaas, schitterend mooi. Een schepseltje van God.

Ik heb ervoor gekozen om de omgeving van het ijsvogeltje in okergeel/ lichtbruin te kleuren. Op die manier is het contract met het blauw zo mooi… En schittert het wit als het ware.

De regenboog kleuren hebben ook een rol gekregen, bovenaan de bladzijde

Een lied over Gods heiligheid en dat we in Hem ook steeds heiliger mogen worden… zó dichtbij God kunnen komen. Kadosh. Zó gaaf. Zo tof. Zo goed.

Lief Kind,

Ik heb je zo lief. Je bent zo mooi gemaakt, zo mooi bedoeld, zo bemind…

Ik zie Mijn glorie in jou openbreken wanneer je Mij vindt.

Ik zie de grauwheid verbleken, je raakt los van wat jou vastbindt…

Wanneer jij met de dingen van Mijn koninkrijk bezig bent, wordt Mijn glorie groter, mooier, ongekend!

Ik wil met Mijn glorie jou omhullen en vervullen…

Verwerking in artjournal

Hoe kun je Gods Glorie in een journal weergeven? Dat kan niet. Maar bezig zijn met kleur en Gods Glorie overdenken – enigszins proberen dat thema te pakken- in je op te nemen – overwhelmed worden bij de grootheid van God… dat kan wel.

2 Reacties

 1. martine

  Zo mooi hoe je Gods glorie een klein beetje dichterbij brengt

  Antwoord
  • Bettuelle

   AH, bedankt! Het is eigenlijk een veel te groots iets!

   Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This