II Kronieken 7:1-2

Het Hebreeuwse woord voor glorie is “Khavod“. Dat betekend ook ‘zwaar’. In de zin van een zware tros druiven – een heerlijke goede druiventros die bijna op de grond hangt. De zware tros druiven is een Kavod voor de druivenstruik en de druivenstruik is een Kavod voor de eigenaar.

Kavod houdt ook de zwaarte van “gewichtigheid” in van een mens, een mens van aanzien.

Het woord Kavod wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in Genesis 45:13 wanneer Jozef tegen zijn broers zegt: “En boodschapt mijn vader al mijn heerlijkheid in Egypte, en alles wat gij gezien hebt; en haast u, en brengt mijn vader herwaarts af”. Dat gaat dan ook over rijkdom. En aanzien.

We zien Gods glorie de tempel gaan bewonen in dit Bijbelgedeelte. En zodra de heerlijkheid van God is neergedaald met veel vuur, trekt Hij binnen als in een donkere wolk … en de tempel is dan zó gevuld, dat de priesters het huis niet meer binnen kunnen gaan. In 1 koningen 8:11 staat dezelfde gebeurtenis beschreven en daar staat dat de priesters omvielen omdat de heerlijkheid van God de tempel had gevuld… De KAVOD van de Here is zo heerlijk, zo groots, zelfs omhuld in een dikke wolk, niet ten volle zichtbaar, is de KAVOD al te zwaar!

2 Cor.3:18 “ Wij weerspiegelen de KAVOD van de Heer en veranderen naar hetzelfde beeld van KAVOD tot KAVOD”.

Joh. 15 :8 Hierin is mijn Vader verheerlijkt. (Hij ontvangt KAVOD!) Dat jij veel vrucht draagt en Zijn discipelen bent. Hoe kan God KAVOD ontvangen? Niet door toe te voegen of door nieuwe glorie aan Hem te geven die Hij nog niet heeft, dat lazen we gisteren al. Het is aan ons om KAVOD in ons leven toe te laten. Zodat Zijn KAVOD in ons zich kan manifesteren. Wij zijn de ranken en we mogen zware druiventrossen dragen! Tot KAVOD van Gods grote naam!

“Lief kind,

Mijn heerlijkheid wil zich in jou openbaren. Mijn heerlijkheid wil ruimte maken in jouw leven. En ruimte die Ik maak overschrijdt alle grenzen die jij jezelf op hebt gelegd. Grenzen die je door je menselijkheid, steeds weer op wilt laten leggen. Blijf met Mij verbonden! Laat de olie van de Heilige Geest jouw lamp steeds helderder schijnen – jouw unieke kleurenpalet wordt zichtbaar – wat is dat een fantastisch gezicht, wat ben je mooi en wonderschoon – zo dan, zo verheerlijk je Mij! “

Gods heerlijkheid – die neerdaalt in een wolk in de tempel. Dat verhaal doet me denken aan een recentere gebeurtenis.

Gods heerlijkheid – die neerdaalt als een vuur in een huis waar mensen verwachtingsvol wachten op wat God gaat doen – mensen die dan zelf gevuld raken met de Heilige Geest! Handelingen 2

Ik wens je toe dat Gods heerlijkheid jou zal vullen – steeds meer zal vullen – steeds weer opnieuw zal vullen!

Nog een andere creatieve verwerking bij de tekst van vandaag… Hier tekende ik de tempel van Salomo, gehuld in wolken…

Verwerking in art journal

Ik wist niet goed wat ik zou maken voor vandaag. Ik heb eerst losse wolkenluchten geoefend op oud boekpapier. Verschillende kleurcombinaties uitgeprobeerd – die wolkenluchten heb ik uiteindelijk in het artjournal geplakt. De zon is geel, de lucht is blauw – maar ik vind een groene tussenlucht die door geel en blauw ontstaat, niet mooi! Dat is toch even oefenen, hoe voorkom je een groene lucht? Nouja, door roze ertussen in ieder geval.

De luchtballon – gevuld met gas en warm vuur, stijgt op! Zonder de warmte, zonder het gas, vliegt de ballon niet en is het een hopeloos, onhandige grote zak op het land. Maar wat een heerlijkheid als de ballon eindelijk opstijgt! Wat een vergezichten!

1 Reactie

  1. Jacqueline Van Ingen

    Geweldig mooi!!

    Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This