Psalm 8 vers 10 vandaag weer een sjabloon te gebruiken voor Biblejournaling.

Als je de Grutto hoort, weet je het zeker. Het is een Grutto. Hij roept zijn eigen naam.

Over Gods Naam heb ik me veel afgevraagd. Kijk, het is duidelijk “hoe Hij heet”. God heeft ontelbaar véél namen. Hij roept Zijn naam uit in Exodus 34: 4-5 … “Heere Heere, God, barmhartig en genadig, lankmoedig en groot van weldadigheid en waarheid. Die de weldadigheid bewaart aan vele duizenden, Die de ongerechtigheid, en overtreding, en zonde vergeeft; Die de schuldige geenszins onschuldig houdt, bezoekende de ongerechtigheid der vaderen aan de kinderen, en aan de kindskinderen, in het derde en vierde lid.” Deze zin komt uit de oude Statenvertaling. Er zitten nuances in de teksten als je verschillende vertalingen naast elkaar legt, dat maakt Gods Naam nog rijker.

Als iemand mijn naam roept: “Bettuelle!” kom ik er hooguit aangerend of ik zeg “ja?” en dat ook alleen maar als ik in de buurt ben en mijn naam kan horen. Mijn naam zegt helemaal niets over wie ik ben en hoe ik er uit zie en welke karaktereigenschappen mij tekenen. Laat staan dat je bij het roepen van mijn naam iets teweegbrengt. Ja, bij het uitzoeken van de namen van onze kinderen hebben we rekening gehouden met de betekenissen, daar hou ik ‘gewoon’ van. In de Bijbel zie je ook dat een naam heel veel zegt over de rol van de persoon in het verhaal. Maar hoe kan het dat de Naam van Jezus dingen teweegbrengt, hoe zit dat dan precies?

Ik herinner me het nog erg goed toen ik het lied “Waymaker” van Leeland voor de eerste keer hoorde. Het nummer was net nieuw en ik luisterde met aandacht. En toen was daar het gesproken zinnetje opeens, aan het einde van het nummer op minuut 7:14 … “His Name…. His Name is above depression… His Name is above… loneliness” en opeens raakte mij een dieper besef. De waarheid als een helder licht. Zíjn Naam is hóger. Zíjn Naam is stérker. Zijn Naam overtreft mijn situatie. Zijn Naam is de overtreffende trap van alles! De overtreffende trappen in de Nederlandse lessen op school mochten wel iets aangepast worden. Goed-Beter-Best-Jezus! Hoog-Hoger-Hoogst-Jezus! Lief-Liever-Liefst-Jezus! Als het donker is geeft Zijn Naam licht. Licht-Lichter-Lichtst-Jezus! Zijn Naam is wonderbaar. Ja, het is echt een wonder. Zijn Naam vertelt een verhaal en Zijn Naam brengt beweging. “His name is above disease… His name is above cancer… His name is above everything else… that is Who You are”… zingt Leeland aan het einde van het nummer. Zijn Naam staat bóven ons ziek-zijn. Zijn Naam is hoger dan de kanker. Zijn naam is wie Hij is. Snappen doe ik het niet. Beseffen lukt me niet. Maar ik weet dat het waar is. Zijn Naam is hoger dan wat ik begrijpen kan en wat is dát heerlijk. Zijn Naam haalt me weg uit mijn ik- gerichtheid.

Als we Zijn Naam noemen, weten we een beetje wie Hij is. “Vader”… “Redder”… “Majesteit”… “Het Begin en het Einde”… “Schepper”… En daarbij gebeurt er ook nog wat in de geestelijke wereld. Bij het horen van de naam van Jezus, vlucht het kwaad. Ik pak een paar Bijbelteksten uit de Bijbel met Zijn Naam. Er zijn zóveel teksten waarin Zijn Naam staat en tegelijk de link met een eigenschap. Prachtig.

Jezus. Immanuel (Mattheus 1:23) wat betekent “God met ons”. Door Zijn Naam is Zijn nabijheid!

Jezus. Is afgeleid van een Hebreeuws werkwoord wat te vertalen is met:  red­den, verlos­sen, helpen, be­waren, bevrij­den, behouden, over­winnen, de over­win­ning geven, in de ruimte brengen, heil bren­gen, zalig ma­ken. (Mattheus 1:21)

Petrus legt het uit aan de mensen die verbaasd toekijken en zien dat er een verlamde man is genezen door de handen van Petrus en Johannes heen: “Sta op, in de naam van Jezus Christus van Nazareth”. “Het komt door Zijn Naam en door het geloof in Zijn Naam dat deze man, die u kent, weer kan lopen!” (Handelingen 3 vers 16) Er is genezing in Jezus Naam.

In Lukas 2:26 wordt Jezus de Messias genoemd. Of de Christus in Lukas 9:10. Dat is beiden ook te vertalen met ‘de Gezalfde‘. In Hebreeën 1:8-9 wordt Jezus ook de gezalfde genoemd met een tekst uit Psalm 45:8 “God heeft U gezalfd met vreugdeolie” . Er is Zalving te ontvangen in Jezus naam. Hij is dé Gezalfde! Wat sluit dat mooi aan bij de goudhaan van gisteren.

Jezus heeft heel, heel, heel veel namen en titels. We kennen ze wel van de christelijke kaartjes of posters. Goede Herder. Levend Brood. Profeet. Leeuw van Juda. Het Lam. Levend Water. Ga maar door… allemaal zijn ze te vinden in de Bijbel en allemaal zeggen ze iets over het karakter van God, over Zijn rol in ons leven en wie Hij voor ons wil zijn. Zijn Naam is werkelijk, níet te bevatten. Over elke Naam is een studie te schrijven.

Het is dóór Jezus Naam dat we Gods Geest ontvangen. We mogen een beroep doen op Hem. Elke dag weer, in elke situatie, altijd, overal.

Geen wonder dat God ons al waarschuwt in het tweede gebod om Zijn Naam nooit te misbruiken. ZIjn Naam is zó Heilig en wonderlijk, er ligt zóveel kracht in verborgen, we weten half niet hóeveel!

Als iemand ons hoort, kunnen mensen God dan horen? Is Zijn Naam op ons en zijn we gezalfd met Gods Geest? Zijn onze woorden van de Levende Jezus? Zijn we door onze manier van leven, net zoals de grutto, te herkennen uit duizenden in ons leven, ons bewegen en spreken? Is Hij de Rots waaraan we ons vasthouden zoals de gierzwaluw? Is Hij onze Schuilplaats zoals we begonnen met de kip en haar kuikens op 1 mei? Mag Zijn Naam hoger zijn dan al onze omstandigheden?

Kijkje in het artjournal van Bettuelle

Mijn artjournal (of faithjournal) is een naslagwerk geworden van deze challenge. De grutto is de laatste. Maar er is nog één pagina leeg. Het zat echt niet in de planning maar -misschien- maak ik voor zondag 31 mei ook nog een zondagse vogel. “Zwaaien op Zondag” bijvoorbeeld. Ik kan die laatste vogel dan mooi gebruiken om jullie allemaal te bedanken, wat genoot ik van de challenge en van al jullie berichten en pagina’s die jullie deelden via Instagram en Facebook én soms ook via persoonlijke berichtjes omdat niet iedereen gebruik maakt van internet. Echt, bedankt, alvast.

Deze grutto schilderde ik met acrylverf. En op de linkerpagina een mooi “hoesje” of envelopje met een opening erin waar ik een plaatje van een grutto achter schoof. Ik kan er ook nog wat persoonlijke notes instoppen. En zie dat speltje met de blauwe bloemetjes, een kringloopvondst! “Heer onze God, hoe heerlijk is Uw Naam” Psalm 8 weer, in een lied. Uit een oud opwekkingsboekje gescheurd.

6 Reacties

 1. Willemien

  Ha Betuelle.
  Ik ben verrast door deze mooie uitdaging.
  Ik geniet ervan om op deze manier met Gids woord bezig te zijn. Super bedankt.
  Is leuke bijkomstigheid, wij waren net begonnen, om meer vogels te gaan herkennen, dit helpt er veel bij. Wat is de Schepping mooi.
  Nogmaals bedankt

  Antwoord
  • Bettuelle

   Heel graag gedaan, ikzelf heb ook enorm genoten en veel geleerd

   Antwoord
 2. Tiny de Haan

  Ha Bettuelle, wat heb ik genoten van deze challenge. Ik heb veel geleerd van de bijbelstudies en er staan nu prachtige vogels in mij bijbel. Wat heeft God ons een prachtige schepping gegeven. En wat is God groot. Dank je wel voor deze prachtige challenge, met mooie inzichten en mooie (voor mij regelmatig) nieuwe liedjes. Wat fijn dat jij je talent (tekenen, geloof en schrijven) zo ten dienste van ons allemaal kunt inzetten, nogmaals dank! Ik zie uit naar een volgende challenge 😉
  Hartelijke groet, Tiny (van @tinylettering IG)

  Antwoord
  • Bettuelle

   Ha Tiny! Wat ontzettend fijn om te horen, dat is een enorme bemoediging! Ik heb zelf ook veel geleerd en ben blij dat anderen er ook van leerden! Haha, eerst nog even broeden hoor, op een nieuwe challenge, voordat ik weer uitvlieg 😉

   Antwoord
 3. helmaketelaar

  Bettuelle ik wil je heel hartelijk bedanken voor deze prachtige challenge. Wat is het toch goed en leerzaam om zo, creatief, met Gods Woord bezig te zijn. Ik hoop nog veel mooie dingen van je te zien.

  Antwoord
  • Bettuelle

   Zo graag gedaan! Ik heb er ook enorm van genoten!!!

   Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This