1 Petrus 1:15-25

Geheiligd

Wat maakt goud zo duur? Waarom word je rijk van goud?

Goud is zo zuiver – het vergaat niet. Het roest niet. Slijt niet. Je zou kunnen zeggen – goud is eeuwig. Goud is ook makkelijk te bewerken in vergelijking met andere metalen. Het is zacht, mooi, schitterend en laat zich makkelijk vormen. Je kunt het materiaal niet ‘vernielen’ tijdens het bewerken.

Goud heeft een “onverwoestbare en zachte aard” las ik ergens op een site. Dat raakt mij! Onverwoestbaar én zacht. Dat klinkt goed! Eén gram goud kan worden uitgehamerd tot een plaat van een meter breed of tot een 165 meter lange draad worden getrokken. Dat is toch niet te geloven! Wat een veerkracht!

Goud kan onzuiver zijn – het wordt gevonden in de aarde en kan natuurlijk sporen van andere metalen in zich hebben- goud wordt gelouterd. De Bijbel vergelijkt dit met ons geloof, ons geloof wordt gelouterd. En noemt daarbij het woord ‘beproeving’. Ons geloof wordt gelouterd -zoals goud door vuur – door verzoekingen. (1 petrus 1:6-7) “Verheug je daarom!” zegt Petrus. Want dit louteren maakt ons prachtig. Het maakt ons heilig – heiliger!

Goud is in de Bijbel absoluut de verbeelding van heiligheid. In exodus 28:36 moet de Hogepriester een gouden band op zijn hoofd dragen met de tekst “de Heiligheid van de Heer”…

Het woordje “heilig” had bij mij vroeger een wat vervelende smaak. “Heilig boontje” is ook zo’n uitdrukking wat niet positief wordt bedoeld. Braafheid, onderdanigheid, zoiets.

Heiligheid kan ook vertaald worden met “apart gezet”. God maakt ons heilig; zet ons apart voor een speciaal doel. Ten eerste is dat: leven tot Zijn Eer en Glorie , tot Zijn Heerlijkheid. Dat lezen we hier ook, in dit Bijbelgedeelte van Petrus. En dat is iets geweldigs- als je merkt dat God met je bezig is. Dat Zijn heiligheid jou aan kan raken. Dat jij ook steeds puurder en schitterender voor Zijn troon verschijnt. En verder zal de heiliging steeds meer laten zien wie jij mag zijn als mens in het geheel van de hele mensheid – waarin God alles in één geheel ziet als een lichaam – maar ook iedereen afzonderlijk en apart voor ogen heeft.

Dan is ‘heilig boontje’ echt niet meer van toepassing. Het leven met God is avontuurlijk. Het voert langs kliffen en door prachtige valleien. Het is wiebelen en evenwicht zoeken. Het is …. louterend!!

“Vader, ik las de eigenschappen van het zuivere goud – Veerkrachtig, zacht en onverwoestbaar – dat ik toch mag opgroeien tot zo’n gelovige. Gelouterd door U Zelf. Heilig – zo zuiver als het zuiverste goud. Dank U voor het kostbare bloed dat mij vrijkocht. Het is kostbaarder dan zilver of goud. Hoe onbegrijpelijk is dat voor ons menselijk verstand! Het gaat daar zo ver boven uit… Net zo onvoorstelbaar hoe groot het heelal is – onvoorstelbaar en duizelingwekkend wanneer ik dat probeer in te beelden – zoveel meer is het bloed waard van U, Jezus, het is té wonderlijk en tegelijk zo heerlijk. Zo vreugdevol. Zo intens goed. Dank U Here Jezus!!”

Verwerking van Petra

Deze verwerking wil ik jullie ook niet onthouden. Het is een weergave van hoe Biblejournaling ook echt simpel, persoonlijk en mooi kan zijn. Biblejournaling mag zo persoonlijk zijn!

Verwerking in artjournal

Goud en heiligheid – ja – hoe beeld je dat nu uit? Zuiver, wit. Zuiver goud kan glanzen als wit! In een reclameblaadje van een juwelier kwam ik deze foto van een vrouw tegen met goud getooid. Ik heb haar opgesierd met blaadjes met gouden randjes – die maakte ik met embossing-poeder en stempels. Goud is rijkdom. Heiligheid is nog veel méér rijkdom. Dus een beetje bling-bling op deze bladzijden leek me wel gepast.

De andere dame in een soort witte bontjas heb ik zelf getekend – de roosjes omdat ik deze ook in de Bijbel gebruikt heb. Vanwege de rode kleur van het bloed en Gods onvoorstelbare liefde voor ons.

Verder is er nog ruimte voor mij om wat te schrijven – dat doe ik na het nemen van de foto’s.

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This