De eerste beker van de vier Pesach bekers – Exodus 6:6-7

Kolossenzen 1:13 | 20 november 2023

We gaan de komende dagen nog vier bekers behandelen – De bekers die worden gedronken tijdens Pesach – de bekers die Jezus en zijn discipelen tijdens het laatste Avondmaal dronken. Het laatste Avondmaal was niets anders dan het Pesach feest wat de Joden tot op de dag van vandaag, nog steeds vieren. Het laatste Avondmaal = de Pesach maaltijd, de start van 7 dagen feest. Er staan naast elk bord vier glazen met wijn of druivensap – (en ze hoeven niet leeg. Eén slokje per glas is ook genoeg 😉

De vier bekers even op een rijtje:

  1. Ik (God) zal jullie uitleiden: beker van de heiliging, Kos Kadesh (Hebreeuwse woord)
  2. Ik zal jullie redden: beker van de plagen, Kos Hamakot
  3. Ik zal jullie verlossen: beker van de vrijkoping, verlossing, of dankzegging, Kos Hage’oelah
  4. Ik zal jullie aannemen: beker van de aanneming en lofprijzing, Kos Hallel

Het maakt me soms verdrietig en het geeft me een machteloos gevoel, hoe ons zicht als christen hierop vertroebeld is. Jezus vierde met zijn discipelen het jaarlijkse Pesach feest en gaf ons de opdracht om dit ook te doen en Hem daarin te herdenken. Jezus stierf tijdens Pesach! Hij – het geslachte lam van Pesach – het perfecte Lam – om de deurposten van ons hart te bestrijken zodat de dood voor eeuwig aan ons voorbij gaat. Hij – het Levende Brood – Hij – de Wijn, het Levend Water!

En dat gaan we zien als we in deze bekers duiken! Ik vind dit een prachtig voorbeeld van hoe de héle Bijbel in elkaar grijpt. Ja – het zijn mensen geweest die de Bijbel hebben samengesteld. EN já – het was Gods Geest die daarin de leiding heeft gehad! Als we dát mogen zien – dan zien we Gods wonderen door de hele Bijbel heen, ons tegemoet komen. Gods Woord leeft en spreekt, tot op de dag van vandaag!

Deze eerste beker wordt tijdens Pesach gedronken met de herinnering aan “Heiliging”. En dat wil zeggen: “God trekt je uit de modderpoel en zet je apart”. God redt je. God heeft een doel voor je leven. Je bent speciaal! Tijdens het Pesach feest herdenkt men tijdens het drinken van deze beker, dat God het Joodse Volk uit Egypte wilde bevrijden als Zijn volk. God zette het Joodse volk apart, Hij trok hen weg uit Egypte waar ze een slavenbestaan leefden. “IK zal de last die de Egyptenaren opleggen, van jullie afnemen”. Exodus 6:6

De beker van de Heiliging. Dat is een beker waar je zo uit kunt drinken. Het is genade. Het is vrij. Het is eigenlijk zeggen: “Ja, Jezus! Ik wil Uw hand aannemen en U volgen! Ik wil door U apart gezet worden, ik wil de weg gaan die U me wijst, ik zeg ‘ja’ op Uw liefde voor mij.”

Dat moment is voor iedereen anders maar wél aanwijsbaar. En het zijn altijd mooie en persoonlijke verhalen- het zijn de verhalen van Gods liefde voor mensen. Zal ik het mijne eens in een notendop delen? Toen ik 12 jaar was en thuis kwam uit school, zat er in ons huis, op de bank, een evangelist. Hij zei dat God hem had vertelt dat hij mij moest opzoeken en moest vertellen dat ik niet elke avond hoefde te bidden om een schoon hart. ( Hoe wist hij dat? Ik was stomverbaasd). Hij legde me uit dat God me een nieuw hart geeft, als ik Hem zou aannemen in mijn leven. En dat ik me dan geen zorgen hoef te maken om een onrein hart. Hij voerde een heel gesprek met mij en uiteindelijk bad ik dat Jezus in mijn leven zou komen, in mijn hart zou wonen.

Ik was een verlegen dametje en na een vriendelijk ‘dankjewel’ vertrok de evangelist weer. Ik was voornamelijk verbaasd en voelde me eigenlijk gewoon nog steeds “Bettuelle”, met dat verschil, dat ik nooit meer heb gebeden om een “schoon hart” omdat ik zo zondig was. Ik heb vanaf dat moment zeker geweten dat ik een kind van God ben en dat Hij mijn leven leiden wil. Dat heeft mij een flinke basis gegeven. Simpelweg: vanaf dat moment was God de Rots van mijn bestaan. Het was niet perfect, natuurlijk gebeurd er vanalles in het leven. Maar nooit, nooit van God-los!

De beker van de heiliging heb ik toen gedronken.

Beschikbaar voor iedereen!

Heb jij de beker al gedronken? Heb jij “Ja!” gezegd als antwoord op Jezus liefde voor jou? “Ja, haal me weg uit Egypte, red mij van mijn eigen bekrompenheid, ik wil Uw stem in mijn leven horen!”

Egypte staat ook voor het rijk van het duister. Wie Jezus niet heeft, leeft in het duister. En dat lezen we hier in Kolossensen 1:13 “Hij heeft ons getrokken uit de macht van de duisternis en overgezet in het Koninkrijk van de Zoon van Zijn liefde”. Het drinken van deze beker, geeft vrijheid!

In de Bijbel besloot ik een wijnglas te tekenen met mijn idee van vrijheid. De molen als beeld van de Wind van Gods Geest die de kans krijgt om in mijn leven aan de slag te gaan. Een luchtballon als idee van “wegtrekken”. Opstijgen en vertrekken. Achter God aan.

Verwerking in notitieboekje

In mijn boekje verwerkte ik een oude postkaart. Een wijnglas met een vuur er in – als beeld van heiliging. Losgemaakt van zonde. Apart gezet van de rest! Uit het donker weggetrokken.

Om verder over door te praten, in je stille tijd te verwerken…

  • Ja, dé vraag natuurlijk! Wanneer dronk jij “deze beker van heiliging?” Weet jij ook zeker dat God jouw uit de modderpoel van het leven heeft getrokken? (dat betekend overigens niet dat er geen modder meer in je leven is – maar weet jij zeker dat God als de Redder aan je zijde staat?)
  • Jezus wil jou apart zetten. Een speciaal plekje. Een bijzonder plekje! Je bent een kind van God. Weet jij dat?!
  • Maak er maar eens een mooi kunstwerk van – ook leuk met kinderen. Teken een groot wijnglas en teken of versier daarin, wat Jezus voor jou gedaan heeft, hoe Hij jou heeft vrijgemaakt! Of schrijf erin – hoe jij voelt en weet dat jij Gods Kind bent!
  • Is het een goed idee om komende Pasen de maaltijd van Pesach voor te bereiden en te eten, inclusief vier bekers – zoals Jezus dat deed? Leuk idee! Zoek maar eens naar gerechten die specifiek bij dat feest horen. Genoeg lekkers!

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This