29 november 2023 | Exodus 6:6 “Ik zal u tot Mijn volk aannemen”. | 1 Kor. 10:16

Voordat ik verder ga: ik wil jullie allemaal bedanken voor de bijzonder fijne maand “Bekers in de Bijbel”. De blogs blijven online, jullie kunnen op je eigen tijd verder gaan. En ik dénk dat ik ná dit blog nog een kleine afsluitende beker toevoeg. Morgen ofzo. Maar voor nu: Hoop.

Hoop!

Is dat niet een mooi woord – een mooie beker om “Bekers in de Bijbel” mee af te sluiten? Het is de laatste beker van Pesach.

De beker van hoop. De beker van lofprijzing. Dankzegging.

Wat is hoop? Is dat het niet: dat we in álles ons hoofd op Jezus mogen oprichten? In álles. In ellende en in blijdschap. Is dat niet, wat het geloof zo wáár maakt? Dat we het zelf niet doen, maar dat Hij het is die ons hoop geeft? (Romeinen 15:13) En dat Hij het is, die ons een reden geeft tot dank? We kunnen dat allemaal niet uit onszelf halen. Onze beker heeft een bodem. Het komt allemaal bij Hem vandaan. Mijn beker vloeit over, omdat Hij de beker vult.

Dat maakt me dankbaar. En hoopvol. Hoop, omdat Hij zegt dat Hij terug zal komen en de tranen van onze ogen zal wissen. Hoop, omdat we weten dat we op een rots staan. Ten diepste zijn we als kinderen van God nooit verlaten, nooit eenzaam, nooit hopeloos.

Hoop impliceert dat er iets is, wat er nu nog niet is. Je hoopt – omdat “iets” er nog niet is. Je hoopt genezing, je hoopt een leuk kadootje voor je verjaardag, je hoopt dat het kerstdiner een geslaagde maaltijd wordt… Hebreeën 11:1 leert ons dat de hoop die God ons geeft, zekerheid is.

En dát is iets om God innig voor te danken. Hem lofprijzing geven, geeft Hem een plek in ons leven. Hij troont namelijk op de lofzangen van Zijn volk! (psalm 22:4) Wanneer dank je Hem? Als je ziet welke wonderen Hij deed. Zie jij welke wonderen Hij deed? Je dankt Hem ook als je beseft hoe Heilig Hij is. Besef je wie Hij is? Dat is eigenlijk waar de challenge “glans en glorie” over ging. Het beseffen van Zijn heiligheid (nauwelijks te bevatten) het ontvangen van Zijn glorie om weer glorie terug te geven. Hij mag steeds groter worden in ons leven!

Bij het drinken van deze vierde beker, mag de sfeer opgewekt zijn! Er worden lofliederen gezongen, psalm 115 tot 118 wordt voorgelezen. Vrolijke psalmen waarin God wordt bezongen.

Voor élk blog wat ik schreef geldt: onderzoek het zelf ook! Deze vier bekers – daar is veel over te vinden. Soms vind ik informatie wat elkaar lijkt tegen te spreken of wat naast elkaar, niet klopt. Voor deze vier bekers heb ik mijn informatie gehaald uit twee boeken: “Lichtinslag” van Jennifer Guetta (prachtig boek, prachtig getuigenis!) en uit “Vier bekers – Gods eeuwige beloften voor een leven van vervulling door Chris Hodges. Een leerzaam studieboek over de vier bekers van Pesach. Daarnaast heb ik het voorrecht gehad om een paar keer een Pesach maaltijd mee te maken. En dát is ook erg gaaf en leerzaam.

Ik hóóp, op mijn beurt, dat deze challenge ons weer dichter bij God bracht. Ik hoop dat onze bekers blijven overvloeien. Dat we dicht bij Hem blijven. Dat hoop ik voor ons, allemaal.

Voor elke situatie in ons leven geldt:

“Als iemand dorst heeft, laat hij tot Mij komen en drinken” (Joh. 7:37).

“Jullie zijn het licht van de wereld, je zult kracht ontvangen wanneer de Heilige Geest over je komt. En je zult mijn getuigen zijn tot de einden van de aarde”. (Matt. 5:14)

Mijn Bijbelpagina werd een vrolijke boel. Mijn kinderen waren aan dezelfde tafel bezig met een sinterklaassurprise en hun blauwe verf besmeurde de hoek van mijn bijbelpagina. Dus ja – die heb ik dan maar gebruikt, ik heb nu een blauwe acryl-verf-hoek in mijn Bijbel.

Om verder over na te denken:

  • Wat hoop jij allemaal in je leven?
  • Ben jij bevrijd door God? Hoe ging dat? Is dat nog steeds zo?
  • Je geeft God een plaats in je leven door Hem groot te maken. Voor Hem te zingen, te danken, uitbundig en met een dankbaar hart. Lofprjzing brengt jou in Gods heiligheid en in Zijn glorie. Hoe maak jij God groot?
  • Pesach: wat een prachtig feest met veel symbolische diepgang. Alles wijst naar Jezus. Ga jij het tijdens de komende Paasdagen integreren op de plek waar jij Pasen viert?

Liedtip

Zoekend naar een liedje, stuitte ik op het nummer “Oh, Lord, You’re beautifull”, jaren geleden door Keith Green – hij is op jonge leeftijd overleden. Ik ben heel erg fan van zijn nummers en de liefde voor God die ik er doorheen proef.

Ik kwam een ruwe versie tegen, en werd geraakt door de tekst die hij in deze versie nog “uitprobeert”, de uiteindelijke versie van “Oh Lord, You’re beautiful” is uiteindelijk anders geworden. Maar in deze versie die ik met jullie deel, hoor ik zinnen die de uiteindelijke versie niet halen! Bijvoorbeeld: “Oh Lord, my body is tired”, zingt hij in minuut 1:45… “but You keep reminding me…”

Wat een mooie zinnen! “My faith is small…” minuut 2:59. Enfin, luister zelf even naar deze ruwe versie. En ik heb er ook een prachtige versie bij gedaan van Lauren Diagle met haar prachtige stem!

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This