door | zondag 29 maart 2020 | Biblejournaling pagina's, Downloads | 1 reactie

Houd moed

Psalm 31

Wat een zware psalm! Een mens in nood. Maar ook een psalm met zoveel troost.

Vers 22 uit NBG zegt “in de gloed van de benauwdheid”
De verschijnselen van de griep die momenteel rondgaat, liegen er niet om. Ze zijn hevig. Mensen hebben gloeiende koorts, ze zijn benauwd en sommige mensen sterven er aan. Deze psalm gaat over de dood. Het is de psalm die Jezus aanhaalde toen Hij stierf aan het kruis. “In Uw handen beveel ik Mijn geest” staat er in vers 6.
“In het donker van de eenzaamheid”  vers 12 en vers 13
Dat is het tweede vreselijke wat deze corona virus teweeg brengt. Mensen in isolatie. In eenzaamheid. Mensen  in quarantaine maar ook mensen die sowieso al eenzaam zijn en nu helemaal isoleren in hun eigen huisje. Buren die niet durven om te kijken uit angst om zelf besmet te raken, het lijkt wel voorspeld in vers 12. 
“Smekend om rechtvaardigheid” vers 2 
Red me toch! Met Uw rechtvaardigheid! 
Deze ziekte is niet van God. Hij heeft onze ziektes gedragen. Als Jezus moet lijden en sterven aan het kruis. De gloed  van de benauwdheid. Die heeft Hij gevoeld tot het uiterste. En Hij smeekte aan Zijn vader dat Hij dit lijden niet hoefde te dragen. Zijn Vader kon dit gebed wel horen maar niet verhoren, wat heeft Zijn hart daar pijn om gedaan.
Ik vergeet nooit de ontmoeting met een man die zo vol weerstand was tegen deze houding van God de Vader. Hóe kan een Váder zó omgaan met Zijn Zoon, dan heeft Hij Hem zeker niet lief? Het maakte hem zelfs agressief in zijn houding en spreken, bijna angstaanjagend. En daarmee, elke keer, deed hij de deur dicht voor de genade die hier in ligt. God heeft al Zijn kinderen zo lief dat Hij geen andere keuze had. De meest liefdevolle.
Want dit is waar:  God liet het lijden bij Zijn Zoon toe zodat wij allemaal ons lijden, onze angst, onze eenzaamheid bij het kruis van Jezus neer kunnen leggen.
En dat is genade van onze Vader. Hij is zo goed voor ons.
Houd moed, jij die hoopt op de Here. Wees sterk. Houd vol. vers 25
En zie je, hoe het licht van Gods aangezicht op ons valt? En zie je, hoe we op de rots bouwen en ons leven lang daarop mogen wandelen zoals psalm 31 vers 2 en 3 zegt?
Een gedeelte van een rijmpje van eigen hand, het is eigenlijk een lied maar ik weet niet hoe ik dat met jullie kan delen, wie weet breekt die dag nog ooit aan:
In de gloed van de benauwdheid
In het donker van de eenzaamheid
in het smeken om rechtvaardigheid
Heeft Hij Zijn goedertierenheid betoond!
Houd moed, jij die hoopt op de Here!
Hef op, nu je hoofd, naar omhoog
Verhef ook je stem, geef de lofzang steeds aan Hem
Houd moed, jij die hoopt op de Heer.
En voor nu een prachtig lied voor als het echt even tegen zit. “Even if” van Mercy Me.
Er zijn nog meer mooie nummers van hun hand, gewoon een afspeellijst aanzetten als je met deze pagina aan de slag gaat! Dat is genieten en GOds nabijheid zoeken mét je creativiteit.


CREATIEVE VERWERKING 
Hier vind je een eenvoudig sjabloon! Op deze pagina is het vooral heel belangrijk hóe je de kleur gebruikt en aanbrengt. Ik probeer je stap voor stap mee te nemen…
1. eerst trek je de pagina over in je Bijbel. Dat kan met potlood of direct met pen. Maar let op: teken heel licht! Lichte luchtige lijnen. Niet hard drukken. De lijnen ook niet allemaal aan elkaar vast maken. Kijk maar goed naar het voorbeeld. Het mensje is nonchalant getekend. Het vogeltje ook. Weet je waarom? Om de spontaniteit wat vast te houden. Om er voor te zorgen dat “het oog” zelf de lijnen verbindt. En dat maakt een tekeningetje vaak veel mooier en spontaner.
2. Dan ga je kleuren met aquarelverf! Begin met het geel, in de hoek. Werk snel, met een supernatte penseel en ‘stippel’ de verf op het papier. Houdt ook wat wit ruimtes over. Of iets minder intensief kleurgebruik. Ik heb de hele hoek zelfs wit gelaten. Maar wel nat maken! (door de hele pagina nat te maken voorkom je nare rimpels dus is zeker aanbevolen om te doen!) . Niet strijken, niet vegen met de kwast. Gewoon neerleggen. Leg de kleur neer, zorg voor veel water… Bij aquarelverf gaat het om loslaten. Kleuren mengen vanzelf, geen ze richting maar laat ze zichzelf mengen. EN werk van geel, naar groen, naar blauw, naar paars. Eventueel wat donkergroen. En zorg ervoor dat het mevrouwtje op de paarse kleur staat, dat is de Rots! De Rots waarop we bouwen! Paars staat ook voor lijden: soms voelen we ons omgeven door het paars. Door het lijden. Maar kijk eens omhoog!
3. Als deze eerste laag wat is opgedroogd, kun je het vrouwtje inkleuren en het vogeltje. Dat kan met een dun penseeltje en aquarelverf. Let eens op, hoe ik soms ook wit laat. Want het licht schijnt! Dus zorg voor wat wit op de broek… op het haar… Als je per ongeluk toch alles inkleurt, kun je met een witte gelpen ook heel wat wonderen verrichten wat lichtschijnsels betreft.
4. Op het allerlaatste kun je nog wat extra kleur toevoegen naar je zin. Ik stippelde nog wat felroze her en der. Nog wat bladeren rondom de vogel. Schaduw onder de voeten van het dametje… In deze laatste fase vraagt aquarelverf niet meer om loslaten maar om meer precieze.
5. Kijk gerust af hoe ik het deed.
6. Het gaat om het proces!! Geniet vooral! De ene keer is een resultaat teleurstellend, een andere keer weer verbluffend. Maar dít gaat over moed houden, hoop houden, in Gods aangezicht leven ook al zijn de omstandigheden zwaar.

1 Reactie

  1. Jeltje

    Prachtig Bettuelle!!

    Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This