25 januari

Spreuken 16:33

Vandaag een fijne bijdrage van Vanessa de Potter van Biblejournaling Belgie. Dankjewel!

Deze tekst uit Spreuken is zeer positief over de ouderdom. “Zij is een prachtige kroon. Te vinden op de weg van de rechtvaardigheid”.

Als je Psalm 71 vers 9 leest, ligt daar wel een andere toon over de ouderdom. “Verstoot mij niet, nu ik oud word. Verlaat mij niet nu mijn kracht bezwijkt”.

Het is er allebei. “Ouderdom komt met gebreken” is niet voor niets een gezegde. Maar volgens de Bijbel mag het ouder worden, een zegen zijn. We lazen het al eerder, in Psalm 92 vers 14 en 15, bij de ceder en de palmboom. “Zelfs in de ouderdom dragen ze nog vrucht, ze blijven krachtig en fris”. Zó oud kunnen worden, ja, dat is wel een zegen!

Bomen groeien ook op, sommige soorten zelfs tot hoge ouderdom die eeuwen overstijgt. Elk jaar vormt zich een kring, de zogenoemde jaarring. In het voorjaar groeit de boom snel, is er een grote sapstroom en vormt zich licht hout. In de wintermaand is de sapstroom veel minder, zijn de houtcellen véél kleiner en vormt zich een dun donkerder randje. Dat is in totaal 1 jaar, 1 ring. Dat is heel goed zichtbaar wanneer een boom is omgezaagd. In de ringen is af te lezen welke gebeurtenissen de boom heeft gemaakt tot “wie hij is”. In droge jaren is de jaarring dun, in vettere jaren is de jaarring dikker. Het is zichtbaar dat een jonge boom krachtig is en snel groeit. De ringen zijn gelijkmatig, de groei is stabiel. Maar tijdens het ouder worden gebeuren er allerlei dingen in het leven van de boom. Er zijn littekens van branden, van ziektes, van schimmel. Remgroei door aantasting van insecten of ziekte in de wortels. Een litteken van een brand kan wel 10 jaar in beslag nemen voordat de boom herstelt is van de wond en het litteken heeft “ingekapseld”. Het is ook zichtbaar in de jaarringen als een boom naar een kant gaat overhellen door sterke wind of het groeien op een helling. Dat wordt “trekhout” genoemd, de jaarring is aan de andere kant breder en heeft een andere kleur. Het is overigens géén sterker hout, dat hout krimpt ontzettend als het gezaagd is tot planken. Allemaal belangrijke informatie voor een houtbewerker. Ik heb deze informatie dan ook overgenomen uit een prachtig en oud boek over hout. (Mitchel, B. (1977). Het Houtboek. Zomer & Keuning, Wageningen). Daar heb ik ooit mijn spreekbeurt uit voorbereid voor de basisschool. Ik herinner me dat ik allemaal soorten blokken hout mee had uit mijn vaders houthok. Zie, toen al gefascineerd door dit soort thema’s!

Zo zie je maar, een boom heeft veel te verduren en moet hard werken om oud te worden. Dat is met ons mensen niet anders. Het leven geeft ons namelijk veel. Of het nu overvloed is of armoede. Verdriet, vreugde, trauma’s, gemis, ellende, feest, droogte, warboel… we weten het wel en kunnen het zo aanvullen met dingen die ons in het leven overkomen zijn. Het is zichtbaar in de jaarringen van ons leven. Ik vind het “mooi” dat een litteken van een brand een lange tijd van herstel in beslag neemt bij een boom. We mogen daarvan leren dat pijn ons raken en maken kan, dat we er tijd voor mogen en moeten nemen om te herstellen of te leven met de grimmigheden die zichtbaar blijven.

Mijn wens voor ons allemaal is, dat we oud worden met God. Dat we in ons groeien de jaarringen het werk laten doen. Dat elk jaarring ons wijzer maakt. En ons dichter bij God brengt. Ons meer getuigkracht geeft. Dat we werkelijk die ouderen worden waar de jongere generatie graag op bezoek komt om te horen over God.

En nog zo’n mooie tekst over ouderdom. 2 Korintiërs 4 vers 16: “Ook al gaat ons uiterlijk bestaan verloren, ons innerlijk bestaan wordt van dag tot dag vernieuwd”. Oud worden en toch jong van geest blijven! Dat kan God voor ons doen! Wat het leven ons ook brengt en hoe onze jaarringen er ook uit zien. Zo mogen we met hernieuwde moed, elke nieuwe levensfase tegemoet treden.

Psalm 71 beschrijft dat ook zo mooi, na het diepe dal zoals we lazen in vers 9, jubelt vers 20 “u hebt me veel ellende doen zien, veel ellende en nood- laat mij nu herleven, laat mij herrijzen uit de diepte van de aarde… verhoog mij in aanzien, omgeef mij met Uw troost. Dan zal ik U loven… U en Uw trouw o God!”

Creatieve verwerking

Ik heb omgezaagde bomen getekend met aquarelverf. Een natte cirkel maken, donkerbruine schors aan de buitenzijde, lichter aan de binnenzijde. Toen losgeknipt. Daarna heb ik de kleuren van de regenboog er voorzichtig en licht overheen opgezet. Daarmee bedoel ik, dat ik wens dat Gods trouw in elk jaarring van mijn leven, terug te zien is. Door Hem toe te laten in elk facet van mijn leven, kan Hij Zijn trouw laten gelden.

2 Reacties

 1. Tineke

  Wauw, wat een prachtige verwerking!!
  En wat een oproep ook in je woorden!!
  Dank!

  Antwoord
  • Bettuelle

   Tineke, dank voor je mooie woorden! En ja, ik ben zelf elke keer sowieso onder de indruk van Gods schepping!!!

   Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This