26 januari 2021

Er is eigenlijk maar één ding waar álles in ons leven bij in het niet valt. God kennen.

Ons héle leven is een bubbel van lucht. Een zeepsopbel. Als een bloem die bloeit en weer vergaat, na een paar weekjes volle glorie zal de bloem er nooit meer zijn, zoals ze er was. Een zucht. Als gras dat verdort. Dat zijn woorden uit de Bijbel van God zelf en God kan het weten, Hij overstijgt de eeuwen als was Hij een cirkel zonder begin en zonder einde. Iets wat onze gedachten niet bevatten kan. Het bestaan van God overstijgt alles en God heeft ons in staat gesteld om Hem te kennen.

Oh, wonder.

God stelde in Exodus 30:23 een recept samen dat de spullen in de Tabernakel moest heiligen. Een heilige zalfolie met een heerlijke geur. De spullen in de tent van de ontmoeting met God, worden gezalfd met de heilige olie. De spullen zelf worden heilig en wie ze aanraakt óók. Heilig. De spullen worden zo apart gezet voor God. Nét zoals wij, apart worden gezet voor God. Heiligen zou je ook kunnen vertalen met “apart zetten”.

Heiligheid is zo’n glorievol iets. Dat is God zelf. “Wees heilig, want Ik ben heilig”, zegt God. En zijn heiligheid zou ons dóden als we niet bedekt waren door het kruis en de vergeving van Jezus. Het bedekkende kleed van Jezus, Zijn bloed, Zijn majesteit, Zijn heiligheid. In Hem gestorven en weer opgestaan zijn we zélf gezalfd en mogen we de geur van Christus verspreiden! 2 Korintiërs 2:14 Ja! Daarom is die zalfolie in Exodus zo allerheiligst en kan er geen spot mee gedreven worden. God is zó serieus als het om ons en onze redding gaat. Als het om Hem gaat en om ons gaat. Als het om onze relatie gaat. Hij heeft ons zó lief, Hij gaf Zijn Zóón! Voor ons. Zijn hart verlangt er zo naar om door ons gekend te worden.

Die akelige boze duivel heeft er alles aan gedaan en dóet er nog steeds alles aan om ons van Gods liefde af te houden. Hij wil niet dat we God kennen. Mensen die God kennen zijn voor de duivel voorwerpen met een glibberig, gladde olie, hij verliest de grip op ons leven. Maar om dat te voorkomen wendt hij álles aan wat werkt. Hij schuwt niets. Hij weet dat zijn tijd ten einde loopt en als een terriër bijt hij zich vast in de mensheid om zoveel mogelijk mensen in zijn ellende mee te sleuren. Hij zaait met trauma’s! Hij is degene die mensen op een verkeerd been zet! Hij geniet van de grauwheid en het gesnauw in gezinnen. Hij is degene die elk knopje in ons leven aan wil zetten om alles maar zoveel mogelijk mis te laten gaan.

Daarom ook dat nare stuk uit Spreuken vandaag. Spreuken 7:17. Een vrouw met hele vervelende bijbedoelingen, die een jonge man verleidt. Ze heeft haar bed opgemaakt. En geurend gemaakt. Het lijkt bijna op de zalfolie. Er zit ook kaneel in. En mirre. Het lijkt zo goed. Het lijkt bijna goed. Maar het is écht foute boel. Als de jonge man met haar meegaat is het met hem gedaan. Dan zit hij vast in de valkuil, in kluwen van een spinnenweb. Natuurlijk is er redding! Maar het is zo belangrijk om dicht bij Gods heiligheid te blijven. Het is in deze wereld, waarin de duivel aan je trekt, zo belangrijk om God te kennen.

De geur van de ontmoeting met God is zo weldadig, joh! Er zit mirre in (het thema voor blog morgen) kalmoes, kassia, olijfolie én kaneel. Kaneel is de schors van een boom, de kaneelboom. Deze groeit in tropisch klimaat; het is een duur kruid! De smaak is kruidig, zoet, warm. Het heeft bloeddruk verhogende eigenschappen (waardoor in zwangerschap niet aanbevolen om te nuttigen). Kaneel krijgt veel genezingskracht toegeschreven, het zou helpend zijn bij spijsverteringsproblemen, bijvoorbeeld. Het helpt bij koorts, heeft een anti-schimmelwerking. Onderzoek naar de effecten van kaneel, is nog altijd actueel.

Leuk hé, als God iets maakt, doet Hij het goed. Wat is kaneel een mooi product in de olie van de ontmoeting. In de olie die de voorwerpen in de ontmoetingstent heilig maakt. In de olie die symbool staat voor onze heiliging en het ontmoeten van God.

Kaneel in het Hebreeuws, kan vertaald worden met “rechtop staan” of “oprichten”. Dat wijst natuurlijk naar de opstandingskracht die Jezus op deed staan uit de dood. Wacht even. De krácht die Jezus op deed staan uit de dood! Ooit iets gezien wat stérker is dan dat?! En hoor eens: díe kracht die Jezus op deed staan, leeft in jou en mij! (Efeziërs 1:19-20) Die zalfolie van God, die sterk geurende olie waarmee de boze de grip op ons verliest en waarmee we geheiligd, in de buurt van God kunnen komen en Hem leren kennen.

Kaneel als geur van de ontmoeting met God. Hoe ontmoet jij God? Wat was je méést indrukwekkende ontmoeting met Hem? En wanneer ontmoette je Hem voor het laatst?

Creatieve verwerking

Tijdens het vullen van de pagina’s in mijn artjournal dacht ik zelf na over die vragen. God, hoe ontmoet ik U eigenlijk? Hoe ontmoet ik U terwijl ik een druk gezin heb? Wat kan ik daarover schrijven in het blog?

Als het kennen van God werkelijk alles overstijgend is. Hoe kan het dan dat een “gevuld bestaan” die relatie met God onder druk zet? Zou het niet veel meer andersom moeten zijn? Zouden de puzzelstukken en de scherven van ons leven niet veel beter gerangschikt worden als we God toelaten, in alles? Herkennen we de “surrogaat-olie” zoals de olie waarmee de vrouw de jongeman in Spreuken probeerde te verleiden?

Contact met God, ervaar ik door te schrijven. Waar dan ook. In een boekje, schriftje, of hier. Een gebed of gewoon gedachten opschrijven op een leeg velletje en in de envelop stoppen
De gebakken taart, de krakeling, de appel. Recepten waar kaneel zo lekker in is. Zo ontmoet ik God ook. In de dingen die moeten gebeuren. Gewoon tijdens het koken, het boodschappen doen. Een simpel doen en simpel vragen… “wat koop ik vandaag? zegent U de boodschappen voor deze week”
Zie je de koffiekring op de ondergrond, op het witte vel? Ik ben een echte koffieleut.
God ontmoeten in het gewone, Hem betrekken bij alles.

Die kaneelrolletjes in het artjournal zijn gemaakt van een rolletje karton. Hoe je dat makkelijk zelf maakt? Check de foto’s! Kartonnetjes rollen, rommelig schilderen met bruin waterverf. Laten drogen. Touwtje erom, opplakken en klaar is kees.

Fijne dag!

Kleurrijke groet,

Bettuelle

3 Reacties

 1. Mirjam de Vries

  Ik geniet zo van je blogs en alle prachtige kleuren, de wijze lessen en ontroerende mooie nummers erbij! Ik ben echt blij met je! Bedankt voor al het werk!

  Antwoord
  • Bettuelle

   Superbedankt voor zo’n hartverwarmende reactie! Ik doe het graag !

   Antwoord
  • Petra

   lief

   Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This