door | woensdag 6 maart 2019 | Biblejournaling pagina's | 0 Reacties

Psalm 51:8

Wijsheid

Maart 2019. We staan weer aan het begin van de 40 dagentijd. Een tijd waarin we toeleven naar het lijden van Jezus. Veel christenen volgen een dagboekje, lezen studies, doen mee met een vastentijd. Ik hoop en bid dat het ons allemaal weer méér wijsheid geeft. Want oh… wat weten we als Hollandse christenen toch weinig! We kunnen wellicht de hele geschiedenis van “Goede en Slechte Tijden” uit ons brein halen… of we kunnen alle boeren van ‘Boer zoekt vrouw’ opnoemen. Maar hoe zit het met de hemelse wijsheid? Waarin stoppen we onze tijd en waarmee is ons vaatje ‘wijsheid’ gevuld?

Ik heb bij Psalm 51 een tekening gemaakt van twee studerende Joodse mannen, het is een schets, los en flodderig opgezet met potlood, pen en ingekleurd met aquarelverf. In dit blog vind je onderaan een kopie van de schets. Print deze eventueel uit om als sjabloon te gebruiken voor in je eigen Bijbel.

Prachtig lied over wijsheid! Wisdomsong van Laura Woodley Osman 

Leer mij U zo kennen, dat wijsheid mijn hart vult… Het kennen van de Here, dát is wijsheid… Mijn volk gaat ten onder door gebrek aan kennis… Wijsheid is een levensboom… Verlaat de wijsheid niet, dan beschermt ze je… Zomaar wat losse regels over wijsheid en kennis uit de Bijbel.

Het heeft me altijd geïntrigeerd, de woorden kennis en wijsheid, wat lijkt het me heerlijk om een wijze vrouw te zijn. Om goede raad en adviezen te kunnen geven, om op de juiste manier over iets te denken. Om moeilijke zaken te doorgronden. Tegelijk lijkt de wijsheid zo ver weg wanneer ik in emotie dingen zeg, denk of doe.

Nu al ruim 15 jaar geleden, was ik op doorreis in Israël. Het was rondom het Loofhuttenfeest en ik heb daar een beeld opgedaan wat nog altijd bij me opkomt als ik het woord “wijsheid” of “kennis” hoor. Het was in een hotel waar het hele buitenterrein was omgebouwd tot rijk versierde Loofhut. Daar zaten twee mannen diep gebogen over ‘een boek’, het was een dik boek en ik weet niet of het de ons bekende Bijbel was, de Tora of een ander dik Joods boek. In ieder geval zaten ze er diep in, ze spraken met elkaar op fluisterende toon. Ze waren duidelijk gefascineerd en hadden de toeristen in de Loofhut niet in tel. Dat twee mannen zo met elkaar studeerden, lazen, opgingen in wat ze aan het lezen waren, dat is me bij gebleven. En soms mag ik ook zulke mooie momenten zelf beleven. Als ik luister naar een preek, als ik de Bijbel lees en iets ontdek, dat zijn écht heerlijke momenten.

Deze tekst uit psalm 51 vertaalt dat verlangen precies. En hoe mooi is het om te lezen dat het ook Gods wens is dat wijsheid ons hart vervult. Diep in ons hart!

En om dan Jakobus 1:5 nog even te noemen… Wie van jullie in wijsheid tekort schiet, hij bid God erom… en Hij zal u wijsheid geven. 

Het gebed om wijsheid is een gebed naar het hart van God…Een gebed dat gebeden wil worden en verhoord zál worden.  Dus, wie weet dat ik op mijn oude dag toch gezien mag worden als een wijze vrouw 😉

God I look to You  Prachtig lied waarin God groot wordt gemaakt en waarin Hem gevraagd wordt om de wijsheid van God…

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This