27 januari 2021

Hooglied 4:14 / Nehemia 8:15

Wie van jullie heeft altijd gedacht dat Mirre en Mirte hetzelfde waren? Nou, ik wel. Totdat ik dit blog moest gaan schrijven én al eerder, toen Lisanne van “Schrijf het op” me vroeg via een appje… “Hooglied 4:14, daarin gaat het over mirre… dat is toch wat anders dan de mirte?”

Kris Bossenbroek maakte er in ieder geval weer een heerlijke kleurrijke pagina van in haar Bijbel! Op haar account van Instagram (onder de naam biblejournaling.nl) zal ze een filmpje plaatsen waar te zien is hoe ze de pagina op heeft gebouwd. Heel fijn om na te kunnen maken. Dankjewel Kris!

En nog iets héél erg leuks, vandaag is de creatieve verwerking van een gast! Ze werkt in eenzelfde soort boekje als ik. Máár haar stijl is anders en dat vind ik leuk om te laten zien en te benoemen: creatief zijn we allemaal. Maar onze “creatieve taal” is heel uniek en persoonlijk. We kunnen leren van elkaar, elkaar inspireren en door zelf aan de slag te gaan met al die inspiratie, ontstaat er vanzelf iets eigens, iets dat van jezelf is. In ieder geval, dankjewel Lisanne!

Goed. Mirre en Mirte. Het moge duidelijk zijn door de vraag: dat zijn twee verschillende “dingen” en ik heb dat, eerlijk gezegd, tot vandaag toe, niet geweten. Hieronder een uitgebreide blog over beiden. En ik sluit af met een prachtig lied.

Mirre

Laten we beginnen met de Mirre. Dat is een dikke vloeibare hars uit een struik óf een lage boom die groeit in hete woestijnachtige gebieden. De mirre zit in het mengsel van de geurige zalfolie die we gisteren al tegenkwamen bij het onderwerp “kaneel”. De olie die ons apart zet voor God, wat is de meerwaarde van mirre daarin? Mirre is ook een geschenk aan baby Jezus, in vroegere tijden was mirre een vreselijk duur product. Was het geschenk al een verwijzing naar het kostbare sterven van Jezus? Het doel waarmee Jezus op aarde kwam was om ons lijden te dragen en daarvoor te sterven. Zo wordt mirre ook gezien als symbool van bitter lijden. Dat is trouwens ook de Hebreeuwse vertaling van het woord Mirre. Bitter.

In Hooglied 1:13 draagt de geliefde een bundel mirre tussen haar borsten. Ik verzeker je, als je de plant hebt gezien en de enorme stekels aan de takken, dan weet je zeker dat ze dit bosje takken niet letterlijk tussen haar borsten droeg. Vroeger gebruikte men wel “zalfkegels”, een soort deodorant. Door de warmte druppelde de olie langzaam over de huid en dan verspreide je een heerlijke geur! Uiteraard – alleen beschikbaar voor de rijksten destijds.

Mirre is ook een onderdeel in schoonheidsproducten en parfums. Mirre is ook een product voor schoonheid.

Jezus wordt na zijn dood, begraven door Josef en Nikodemus. Nikodemus heeft Mirre en Aloë bij zich, waarmee ze het lichaam van Jezus balsemen. Johannes 19: 39. Het balsemen met de mirre, gebeurde ook in het oude Egypte. De mirre zorgt niet alleen voor een aangename geur; door de eigenschappen van mirre wordt rotting tegengegaan. Mirre is heel bruikbaar tegen ontstekingen en zwellingen. Het dood dieren die parasieten overbrengen zoals muggen, teken en vlooien. Ook is het helend bij scheurbuik, een slangenbeet of om te ontwormen. Wát een meesterlijke eigenschappen. Ik las dat, in de tijd van de Bijbel, mirre meer waard was dan goud. Onvoorstelbaar, wat een duur product!

Als mirre in de zalfolie van de Ontmoetingstent is toegevoegd, als beeld van de Heilige Geest waarmee God ons wil zalven, dan zitten hier ook weer zoveel lessen in. We verspreiden een heerlijke geur. De olie beschermt ons tegen geniepige aanvallen van de boze die als een parasiet ons leven wil binnendringen. Weet je nog, de rode palmkever bij de palmboom? De mirre in de olie is als beeld dat Gods Heilige Geest de parasieten doodt. Mirre: het is de geur van Liefde, zoals in Hooglied beschreven. God wil zo graag dat we wéten dat Hij ons liefheeft en dat Zijn Handelen doordrenkt is van Liefde. En is deze Liefde soms ook geen bitter lijden voor Hem? Als wij geen antwoord geven. Als de mensheid van Hem wegloopt en Hem niet meer kent, Hem niet meer herkent in al die wonderlijke facetten die Hij in de Schepping heeft gelegd (Psalm 19). Opdat de mens Hem kennen en vinden zou. Oh, wat moet Zijn hart pijn doen.

We zijn ons er niet zo van bewust. We leven hier ons leven en dat is onze realiteit. Maar God schiep ons uit de onzichtbare wereld (zie bijvoorbeeld Romeinen 1:20). Wat wel eens kan betekenen dat die onzichtbare wereld, concreter is dan deze zichtbare wereld. De geur van Christus, de zalfolie van God, Zijn Heilige Geest die Hij zo graag rijkelijk over ons uitstort, die geurt héél sterk in de geestelijk (voor ons onzichtbare) wereld. Wat is díe geur van levensbelang.

2 Korinthiers 2:14-17 De kennis over God is als een aangename geur… Hoe vergroot jij je kennis over God? Hoe zorg je ervoor dat je Hem béter leert kennen?

Mirte

Dan nu aandacht voor Mirte! Mirte is een groenblijvende struik die 5 tot 8 meter hoog kan worden, met stervormige witte bloemen die uiteindelijk zwarte besjes worden. Die bloemen zijn zó mooi en de struik ruikt lekker. Als je de glanzende blaadjes kneust komt er een reuk vrij, de bladeren zijn gevuld met fijngeurende, etherische olie, die in de parfumindustrie wordt gebruikt.. De struik groeit goed op arme en zanderige grond, en overleeft niet in koudere klimaten zoals hier, in Holland. In het Middelandse Zee gebied komt de struik véélvuldig voor en vooral in Israël, bijvoorbeeld in de omgeving rond Bethlehem.

Bij Mirte past de tekst uit Nehemia 8:15, de takken worden gebruikt tijdens het loofhuttenfeest om de hut mee te bouwen. In de Biblejournalingchallenge uit september 2018 “30 dagen oogsten” gaat het veelvuldig over de loofhut en de diepe, prachtige betekenis en machtige beloftes die daarin verweven zitten. (De challenge is nog steeds beschikbaar). In leviticus 23 lees je ook over de “loelav” tijdens het loofhuttenfeest. Dat is een bundel takken waarin ook de Mirte als tak is toegevoegd.

Hadassa is de Hebreeuwse naam voor Mirte, de koningin Esther uit de Bijbel. Wat schoonheid betekend. Daar past de Mirte dus ook.

Jesaja 15:13, ook zo prachtig. Voor een doorn zal een mirte opschieten! Weet je nog? Doorns en distels ontstonden pas ná de zondeval. God heeft doorns en distels niet geschapen, zij zijn een gevolg van de zonde. En de doornenkroon van Jezus laat zien, dat Hij deze macht ook verbroken heeft. Een geurige mirtestruik als tegenstelling voor de zonde.

Ik wil ook nog een Bijbeltekst benoemen die ik (nog?) niet begrijp. Zacharia 1: 8 – “Ik zag een man, op een paard! Hij stond tussen de mirtenstruiken aan de oever van het diepe water”… De tekst is een onderdeel van een visioen over de eindtijd. Die man die tussen de mirtenstruiken staat, is de Engel van de Heer, verduidelijkt vers 11.

Een lied, een prachtig lied. God die zoveel van ons houdt en ons zoekt, over de bergen, over de zee…. onze Schepper die ons liefdevol opzoekt. Verlangend naar ons uit ziet en ons opzoekt. Ons steeds maar weer opzoekt, op allerlei manieren.

Creatieve verwerking

Zoals gezegd is de creatieve verwerking vandaag van een gast, Lisanne. En je vindt haar account op instagram onder de naam “schrijf_het_op” . Ze heeft zich laten inspireren door de Bijbelteksten over de Loofhut en de tekst uit Jesaja 55. Zie die leuke tuinhuisjes op de rechterpagina! De loofhut symboliseert onder andere onze afhankelijkheid van God. En dat we kunnen schuilen bij God. En onze verbinding met God.

hier de distel…. aan de andere kant van die distel….?
…. een mirtebloem!

1 Reactie

  1. Mirjam de Vries

    De tekst bij Mirte is jesaja 55:13. Voor een doorn zal een mirte opschieten!
    Bedankt voor je uitleg, nu weet ik ook het verschil tussen Mirre en Mirte!

    Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This