Mattheus 23:25-26 | Mattheus 15:11-22 | 13 november 2023

“Wee u , schriftgeleerden en Farizeeën, huichelaars, want u reinigt de buitenkant van de drinkbeker en van de schotel, maar van binnen zijn ze vol van roofzucht en onmatigheid”….

Van buiten prachtig. Schoon en mooi. Opgemaakt. Verbluffend. Oogverblindend.

Van binnen eigenlijk niet om aan te zien.

Om hier een passend beeld bij te tekenen- dat was een uitdaging. Ik wist het niet. Ik bedacht eerst een beker te tekenen waar een kameel in zit. Ik zag het wel voor me: die twee bulten die net boven de beker uit steken en de kop die er net overheen hangt… “Blinde leiders! Die de mug uitzift maar de kameel doorslikt!” vers 24. Grappig. Dat idee toch ook weer aan de kant geschoven…

Ik was in onze slaapkamer terwijl ik peinsde over deze tekst voor vandaag. We hebben er een wand behangen met prachtig PIP behang. Blauw met allerlei figuurtjes… vogels, bloemen, palmbomen. Hoe langer je kijkt, hoe meer je ontdekt. Er varen bootjes rond eilandjes… Er hangen eikeltjes aan takjes… er staat een reiger op 1 poot… er kruipen wat slakjes. Ik ben niet bezig met dat behang: ik bid voor een idee. Ik denk tegelijk: “hoe belangrijk is een idee? Maar ik vind alleen een schone beker zo sáái”… Dan vliegen ze op me af. De insecten van het behang. Ik zie het figuurtje van een libelle. En een vlindertje. Ze zijn mooi. En meteen weet ik het: insecten zijn volgens de Bijbel, onreine dieren. Ze komen af op viezigheid. Een schone beker aan de buitenkant maar er cirkelen insecten rondom die schoonheid. Er zoemt wat. Er klopt iets niet.

Er klopt iets niet.

Dat gevoel kun je hebben bij anderen. Ze houden een schone schijn op. Hun woorden en daden zijn niet synchroon, het maakt ons onzeker en verward. Vooral als je in zekere zin afhankelijk bent van hen… een pastor, een dominee, een dokter. Een hulpverlener. Een bewindvoerder. Je ouders. Een opa of oma. Een meester of juf uit vroegere tijden. En vooral als kind is het erg moeilijk om het gezoem van onreinheid, onwaarheid, te plaatsen.

Er klopt iets niet.

Mattheus 15:12: “Jezus, weet U wel dat toen de Farizeeën dit woord hoorden, zij er aanstoot aan namen?” Het klinkt bezorgd uit de monden van de discipelen, nadat Jezus heeft uitgelegd dat hetgene wat je zegt je onrein maakt – niet datgene wat je éét. “Laat hen gaan… Laat de blinden, de blinde geleiden”.

Ik heb daarin zeker nog zoveel te leren. Ik hoef niet naar mensen op te kijken. Wat door mensen in hun schone schijn wordt gepredikt, is niet altijd waarheid. Zoek de waarheid bij Jezus, altijd! Ook in de (schijnbaar) kleine dingen. En ook in wat vroeger tegen jou als klein kind of jongere persoon verteld is… neem leugens of verdraaide woorden niet aan als waarheid. En opzoek naar die waarheid? Bid om helder zicht, inzicht over wat er waar is.

Want.

Wij hebben ook onze binnenkant van de beker schoon te houden. Met alles wat we geloven, al onze overtuigingen, alles wat we aan hebben genomen als waarheid over onszelf of anderen. En alles wat we denken te weten over geloven, over wat dé waarheid is en over wie Jezus is. Laat alsjeblieft, Zijn Levend Water uit psalm 23 voortdurend jouw beker schoonmaken! En laten we oppassen wat we anderen proberen te vertellen vanuit onze waarheid – want wat onze mond uitgaat, dat maakt ons onrein. Niet zo bang zijn – niet zo angstig – niet zo gespannen. Nee, natuurlijk niet. Maar laat alles wat je zegt en doet, het licht van Jezus kunnen verdragen.

Het prachtige lied van Tim sluit daar zeker op aan!

“Lieve Jezus! Is mijn beker schoon? Wilt U me laten zien wat ik nog heb op te ruimen?”

Verwerking in notitieboekje

Ik had er zin in om een mooi serviesje te maken. Ik versierde een theepot. Theekopjes. En ik gebruikte er verschillende materialen voor. Glimspullen, verfjes, mousse, een gouden lintje, een stukje kant , servetjes, stempels… en ik trof een mooie songtekst. “Laat al wat binnen in mij is, Hem eren!”

Om verder over na te denken of te bespreken in een Bijbelstudie groepje…

  • Kwetsbaar thema! Durf jij te benoemen waar jij je beker oppoetst terwijl het allemaal schone schijn is?
  • … “de dingen die uit de mond voortkomen, komen voort uit het hart en die verontreinigen de mens”. (Matt 15:18) Zijn er woorden die nu in je herinnering komen die niet goed waren voor je innerlijke schoonheid? Of… neem even de tijd om gewoon stil te zijn, misschien komt er iets in je gedachten. Heb je vergeving te vragen? Beleid het in ieder geval aan Jezus. Hij weet het allang maar eindelijk kan je beker aan de binnenkant opgefrist worden!

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This