“Bekers in de Bijbel” – 1 november 2023 – Psalm 119:97 – Jozua 1:8

Dit blog bevat een kleine Bijbelstudie, een voorbeeldplaat uit de Bijbel om na te tekenen, een voorbeeld uit een notitieboekje, een sjabloon, twee liederen om te luisteren én het bevat een kleine handleiding om stap voor stap (creatief) te worden meegenomen – voor jezelf of voor bijvoorbeeld een Bijbelkring.

Het liefste lees ik de Bijbel zo:

met een kopje koffie óf een lekker glaasje thee. Dus, deze challenge over “Bekers in de Bijbel”, openen we ook op deze manier. Met een opengeslagen Bijbel, een plekje voor jezelf, iets te drinken, een kopje koffie of glas water of thee bij de hand…

we weten het: drinken is zo essentieel! Water, voor onze gezondheid, ons lichaam.

Minstens zó essentieel is onze tijd met God – het drinken van Zijn woorden, doordrenkt van Liefde voor ons. Het gaat dan niet om de duizenden vragen die we kunnen hebben aan Hem. Dat komt later. Eerst mag dat ene voorrang krijgen: “Hem Ontmoeten”. Eerst mag de gejaagdheid en de onrust uit ons wegvloeien door te zoeken naar Zijn nabijheid.

In Mattheus 6:6 geeft Jezus ons het advies om te bidden in de binnenkamer, in de Griekse grondtekst staat er “Tameion”. Dat woord kan ook vertaald worden met “geheime plaats” of “opslagplaats”. Dus, een soort ruimte zonder ramen en buitenlicht, waar men voedsel heeft opgeslagen. Zoals tegenwoordig onze kelders of de ruimtes met voorraadkasten onder de trap.

Stel je even voor dat we met onze Bijbel en onze beker, in de kelder of in de voorraadkast gaan zitten. Ongestoord en onzichtbaar. Op de plek van onze voorraad en ‘overvloed’. Een mooi Beeld, wat mij betreft. Zoeken we Jezus in onze stille tijd? Hij is de God van overvloed. Als we bij Hem in de buurt komen, heeft Hij zoveel met ons te delen…

Ik tekende dit beeld, een vrouw aan een tafeltje, het zonlicht ( of is het Gods licht?) speelt naar binnen, schijnt op haar ziel, vervult haar met verwondering en Liefde. Gevuld zijn met Jezus Liefde voor ons … dan lukt het best wel om de hele dag aan Hem te denken, zoals vers 97 in deze psalm. Zo bid ik voor jou, dat Jezus Liefde je hart zal vullen. Vraag het aan Hem! (p.s. deze tekening is de laatste tekening die ik maakte voor het in september 2023 verschenen boek “Onuitputtelijke Liefde”. Je kunt haar dus eventueel ook dáár vinden!)

Zo wens ik ons toe, dat we deze challenge over Bekers, in het Lichtspel van Gods Licht gaan. Dat we geraakt worden door Zijn Wijdsheid! Zijn grootsheid en Zijn onuitputtelijke Liefde voor ons!

Lieve God, er is zoveel aan de hand in de wereld… En dan kom ik nu zomaar bij U. Wie ben ik? Waarom zou U naar mij omkijken als ik eindelijk ga zitten met de Bijbel en mijn notitieboekje? Zou U het wel doorhebben? Zou U mij wel opmerken?… Kijk eens naar de oorlog in het Midden-Oosten op de plek waar U leefde! Ik vind het vreselijk! Het zijn ook nog de mensen die U uitkoos als Uw volk, de plek om geboren te worden. En kijk nou eens, Here, wat een pijn en wat een gruwelijke ellende. … Ik merk ook dat Uw hart zoveel verdriet heeft. U lijdt nog steeds het lijden dat wij lijden. Ook dat, van de mensen in het Midden-Oosten. U wilt ons zo graag ontmoeten, ja, ik besef het Here. U herkent ons als Uw kinderen en ik maak U veel te klein als ik stel dat U geen belang hebt bij mij. U ontmoet ons zo graag en U vertelt ons dat U ons liefheeft … En U vertelt ons ook dat ons gebed machtig is, U vraagt ons te bidden voor de ellende die onder onze ogen komt. U roept ons als medestrijders in gebed. Here… wat is het fijn om U te ontmoeten en te merken dat U mij als volwaardig beschouwd. Dat U met mij en ons dingen wilt delen, belangrijke dingen! Profetieën, wijsheid, woorden van troost… U wilt een gesprek met ons voeren en laat ons tegelijk zien dat we niet machteloos staan in deze wereld maar dat we in U zeer krachtig mogen zijn…

Dank U wel… U ontmoeten geeft altijd weer andere perspectieven, rust en vertrouwen.

Dit liedje raakte mij. “There is a place, at the table… a place, just for you…” De Vader nodigt je uit, een tafel vol met voedsel en “cups full of love”. Er is een plaats. Voor jou.

Bekers vol liefde!

Verwerking in mijn notitieboekje

Tijdens deze challenge houd ik een klein boekje bij. Het is een zelfgebonden boekje met allerlei soorten papier. Vandaag heb ik gekozen om een tekening te maken van een venster- het past bij “uitkijken naar”. Uitkijken naar God, elke ochtend. Elk moment. En ook naar wat Hij doet tijdens deze challenge, wat Hij ons wil leren. Ik deel dit plaatje graag met jullie – zo kunnen jullie het eventueel ook gebruiken als inspiratie voor in de Bijbel zelf of in je boekje.

Een klein tekenlesje! Kijk goed. Als de druiven (bijna) rijp zijn, kunnen de bladeren ook al verkleuren. Daarom zorgde ik er voor dat de bladeren niet alleen maar groen zijn. In de natte groene verf, stippelde ik een klein puntje rood. En kijk, ik stippel ook druiven met mijn kwast – ik kleur niet alleen maar de omlijnde druiven in. Zo zorg je voor een losse stijl, een fijn plaatje om naar te kijken.

Ik hou van flapjes in mijn boekje! Dat is de ruimte waar ik dingen kan opschrijven. Hier achterop staat een gebed geschreven.

Opdrachtje voor jezelf, voor de kinderdienst, jeugdgroep of voor de bijbelstudiegroep…

 • Teken het raam in een hoekje van het papier of je schrift (of trek het over, of print en kopieer, knip en plak het op)
 • Schrijf op waar jij naar uitziet. Wat zijn jouw dromen en verlangens? Wat is je droom als je kijkt naar jouw talenten? Wat is je droom als je kijkt naar de buurt waarin je woont? Wat is je droom voor jouw familie? Wat is jouw droom met betrekking tot de mensen waar jij mee optrekt? Wat is jouw verlangen als je kijkt naar jezelf, welke vruchten van de Geest wil je meer in jouw leven zien? Moet je eens kijken : er zijn zoveel verschillende gebieden waar je dromen kunt hebben. Schrijf het op!
 • Kleur je raam in. En kleur de omgeving geel: Gods licht schijnt op al jouw verlangens! Hij heeft alles gezien.
 • En dan nu de laatste vraag om op te schrijven: wat is Gods verlangen voor jou? Wees even stil en vraag het in gebed aan Hem. Misschien krijg je alleen een gevoel of een paar woorden of een vaag idee of een lied in je hoofd, of je denkt aan een Bijbeltekst. Schrijf het maar op en kleur het geel. Geel van Gods Licht!

7 Reacties

 1. willemienwulffraatgmailcom

  Wat een verassing. Dank je wel

  Antwoord
 2. wilmi

  lieve Bettuelle, ik keek er naar uit, jouw challenge. Wat een mooie start…prachtige woorden en beelden die me raken. Dankjewel!

  Antwoord
 3. Sara

  Mooi!

  Antwoord
 4. shannonlinde

  Thank you so much! I am looking forward to the month!
  What a beautiful first day you prepared for us. Thank you.

  Antwoord
  • Bettuelle

   Thank you also! I hope you can translate!!

   Antwoord
 5. JeanetteSchop

  Wat mooi, Bettuelle! Ziek thuis, maar nu kan ik mijn tijd nuttig besteden🤭. Fijn om weer eens de rust te hebben ervoor te gaan zitten.

  Antwoord

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This