Hebreeën 12:2 | 19 november 2023

De overwinningsbeker!

Ik schep niet graag op hoor. Maar dit vind ik een leuk verhaal. Ik heb als jong kind wel 4 keer een wedstrijd gewonnen en 3 keer was ik de eerste … kleurwedstrijden! 🙂

Ik herinner me het nog. Het was voor mijn gevoel een grote groep kinderen. Ik was maar een klein meisje en ook nog eens dubbel verlegen. Dus daardoor was de grote groep nog eens dubbel zo groot en overweldigender.

Naast mijn moeder zat ik in die zaal, toch enigszins verloren… er werden één voor één namen geroepen van kinderen die een prijs hadden gewonnen. De kleurplatenwedstrijd van de plaatselijke supermarkt. Als je naam geroepen werd, kon je naar voren komen en werd je een prijs uitgereikt.

Je raad het al. Mijn naam werd niet genoemd. Het duurde lang en ik vroeg me af, of er ook kinderen waren uitgenodigd om gewoon publiek te zijn. Waarschijnlijk wel en nog waarschijnlijker – was ik er daar één van. Want het einde van de lange zit en het prijzencircus was in zicht. De derde werd naar voren geroepen. De tweede. Zie, nog maar één prijs, één kind. Ik was publiek of ze waren me vergeten.

“Bettuelle!” werd toen geroepen. “De eerste prijs is voor Bettuelle!” met mijn kleurplaat in de lucht als bewijs en om te laten zien waarom deze blijkbaar eerste – prijs – waardig was.

Dit moment zit zó in mijn geheugen dat het nog steeds een glimlach op mijn gezicht tovert en daardoor zelfs in een blog tevoorschijn komt.

Een glorieus moment 🙂

Precies zoiets stel ik me voor als we de wedloop gelopen hebben. Aankomen bij de Vader en uitzien naar de vreugde die ons ten deel valt – waarvan we nu soms al iets proeven. Alle onrust, alle pijn, al het gedoe, de blaren op de voeten, de stress in het lijf – het vervaagt onmiddellijk als we de eindstreep halen en daar ontvangen waar we zo naar uitzien.

Een inclusief moment. Geen uitgeslotenheid. Geen publiek om toe te kijken hoe Pietje de eerste is. Ik stel me namelijk zo voor dat daar niet één beker staat. Voor jou staat er ook één. Het is niet precies zó als bij mijn kleurwedstrijd waar er maar één de winnaar is. Wij zijn allemaal de winnaar, met al onze exacte eigenaardigheden, staat er een beker die precies jouw “eerste prijs” is.

Deze winnares in de Bijbel lijkt behoorlijk alleen te staan. Maarre… zie je het niet? Die hele wolk? Die staat voor de ontelbare getuigen die er altijd waren en er altijd zijn om aan te moedigen.

Om jou aan te moedigen!

En wie zijn die geloofsgetuigen?

Mozes, Abraham, Sara, Rachab, Gideon… enzovoort, enzovoort, enzovoort!

Om verder over door te praten, na te denken…

  • Volgens de Bijbel hebben we een hele wolk aan geloofsgetuigen die ons aanmoedigen. Wie in de Bijbel is jouw geloofs-aanmoediger? Welke persoon spreekt jou in het bijzonder aan? Waarom? (heb je geen inspiratie? Lees Hebreeën 11 voor een hele opsomming van geloofsgetuigen)
  • Ook in ons huidige leven kennen we mensen die ons geloofsleven aanmoedigen. Wie in jouw leven moedigt jou aan, hoe?
  • HOU VOL! Hóe en waarin heb jij als gelovige vol te houden? Waarin ervaar jij dat het geloofsleven een harde en zware wedloop is? “de zonde die ons zo makkelijk verstrikt” lees ik in Hebreeën 12:2 – ervaar jij dat ook?

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This