Romeinen 12:1-2

“God! Wat wilt U van mij? Wat wilt U dat ik doe? … Vernieuw dan de gezindheid van je denken!”  Wat houdt dat nou in? Ik moest denken aan een naaimachine. Een naaimachine die een vast patroon naait. En maar naaien en maar naaien. Vaste patronen. Lapjes stof in een trui veranderen. Ik moest ook denken aan een kar die altijd maar in hetzelfde spoor rijdt. Hoe vaker de kar het pad rijdt, hoe dieper het spoor wordt, hoe moeilijker om van het ingesleten spoor af te wijken. “Gezindheid’ betekend volgens het woordenboek ‘een manier van denken” of je ‘stemming’.

Dit blog schrijvend, ben ik zelf ook zoekend. Ik heb het idee dat deze tekst nog zoveel meer zegt. Zoveel moois en vernieuwend! Zoveel helpend in onze tocht achter Jezus aan. Misschien proef je dat zoeken, tijdens het lezen. Maar laat dit blog dan vooral een reden zijn om je eigen gedachten erover te laten gaan. Of om dit thema mee te nemen naar je bijbelstudiegroep…

We denken dingen, hebben een mening over dingen, we denken op een manier die bij ons past en die we gewend zijn. Of die ons met de opvoeding is meegegeven. En God vraagt hier van ons om dit denken te vernieuwen. Vernieuwen, klinkt ook als, steeds opnieuw. Hóe kun je nou je eigen manier van denken, vernieuwen?

Even een gedachtesprongetje maken! Ik vind het namelijk zó fantastisch! Ik kom uit de hulpverleningswereld. En daarin worden methodes gebruikt die zo Bijbels zijn. De wetenschap, de psychologie, ontdekt en gebruikt dingen, die God al lang in Zijn Woord opgeschreven heeft. Dit is er ook weer ééntje. Hóe je denkt, heeft invloed op je gevoel, je stemming. En die heeft weer invloed op je gedrag. En daarom steekt de hulpverlening in op “wat we denken” met verschillende therapieën. Soms is dat denken zo hardnekkig geworden, net zoals dat karrenspoor. Zo hardnekkig dat je het niet eens herkennen zult! Het is soms echt heel erg ingewikkeld om op een andere manier te denken.

Gesprekken met een coach kunnen dáárom alleen al heel verhelderend zijn. Dóe dat eens, als je dat niet eerder gedaan hebt. De vragen die je krijgt en die jij jezelf niet stelt, kunnen je helpen om een ander karrenspoor te nemen in je gedachtengang. Het heeft mij wel geholpen.

Concreter met een voorbeeld… vernieuwing van je denken… Ik moet denken aan mijn oma – ze is al lang overleden- die altijd opgevoed is met de psalmen. In haar ouderdom hield ze, in tegenstelling met veel leeftijdsgenoten in haar omgeving, van opwekkingsliederen. En dat is voor mij een voorbeeld van ‘vernieuwing van denken’. Ze was niet star in het vasthouden aan de psalmen uit het liedboek der kerken. Ze liet zich ook niet beïnvloeden door de mensen in haar omgeving. Ze vond vreugde in nieuwe liederen. Waar ze God dan ook weer ontmoette!

Zouden sommige pijnlijke en vermoeiende discussies, geen voet aan wal hebben gekregen als we steeds gehoorzaam aan God, ons denken zouden vernieuwen?

De naaimachine. Ik stop er weer een stukje stof onder maar kies een andere stiksteek. En ik maak geen trui. Ik heb me verdiept in het patroon van een jurk en die ga ik nu maken. Ik ga worstelen met de moeilijkheid er van maar ik ga ook veel leren!

De kar. Ik ga weer een boodschap brengen. Maar ik neem nu een andere route. Ik heb de routekaart bij me en ga eens op onderzoek uit. Ik ga mijn gebied verruimen! Ik ga verdwalen – misschien, maar dan ga ik ook nieuwe plekken ontdekken en andere mensen ontmoeten!

Mijn leven. Ik heb weer een dag voor me. Maar ik ga het eens anders aanpakken. Ik denk dat ik vandaag maar eens díe knop omzet die ik al zolang uitstel.  EN ja, misschien loopt het uit op een teleurstelling. Maar zo blijf ik flexibel én geef ik God de mogelijkheid om in mij te werken.

Eén ding is duidelijk. Als ik Gods wil graag doe en Zijn plan voor mijn leven wil leven, dan zal ik mijn gezindheid moeten vernieuwen! Dát vraagt Hij sowieso van mij. Vandaag. En morgen weer. Wat een heerlijkheid, wat een vrijheid, wat een uitdaging.

Vernieuwing, is het tegenovergestelde van starheid, het tegenovergestelde van “gelijkvormigheid aan de wereld” en het is ook doorbreken van oude patronen. Het is steeds meer tot je doel komen zoals God je bedoelde!  Vandaar de keuze voor dit lied “Breakthrought” van Chris mcClarney

Of een andere Breakthrought van “Red Rocks Workship”

In ieder geval: Lekker luisteren en meezingen en ik wens je veel vreugde in je eigen vernieuwingsproces!

 

0 reacties

Geef een reactie

Pin It on Pinterest

Share This